Mitt Liv

  • Katarina Zingmark

  • Katarina Zingmark

  • Katarina Zingmark

  • Katarina Zingmark

  • Katarina Zingmark

  • Katarina Zingmark

Berättat av Zingiz

Berätta om din dag: ✏️

231024 – en dag en del av mitt liv

Vaknade 05.28 gick direkt upp för att dricka en klar näringsdryck den tredje av tre inför operation. Drycken var tvungen att tas två timmar innan operationen. Därefter gick jag in i duschen för att återigen ta en dusch där jag i två omgångar tvättar håret och därefter tvättar av hela kroppen med flytande tvål. Därefter ingen lotion utan rena kläder på. Ingen dryck eller mat. 06.30 skjutsar maken mig till Capio Sankt Göran sjukhus för incheckning kl 7.

Tas emot på Avdelning 2 preoperation där jag fick ett plastarmband med streckkod och mina personliga uppgifter i form av personnummer och namn. Fick samtidigt långtidsverkande morfin, Alvedon samt tablett mot illamående. Sade hej då till min man som inte längre fick vara med. Syster Robin följde med mig in i en korridor med omklädesrum. Jag fick en hög med kläder: operationsstrumpor (höga vita), antihalksockor, sjukhustrosor (stora vita och opassliga), operationsrock med knytning baktill i nacken samt morgonrock. Tog av mig alla mina kläder förutom kompressionsstrumporna som jag behöll på. Alla mina kläder lades i en stor brun papperspåse som jag låste in i ett skåp. Blev hänvisad till väntrummet. Väntade – andra patienter kom och gick men jag satt kvar. Till slut blev jag uppropad och fick prata med en sjuksköterska som ställde frågor om jag gjort det jag skulle enligt instruktion gällande tvättning, mat och dryck. Sköterskan kontrollerade även återigen om allergier och tidigare reaktioner på läkemedel. Fick sätta mig i väntrummet igen. Fick till slut igång TV:n i väntrummet och hann kort titta på Nyhetsmorgon på TV4 innan läkaren kom – klockan var då 7.50. Återigen kontroll om jag gjort det jag skulle samt att hon med blå penna ritade på magen inför operationen. Tillbaka till väntrummet för att vänta en kort stund när narkossköterskan hämtade upp mig för att gå till operationsrummet. Innan vi gick in på centraloperationen fick jag sätta på mig en grön hätta över håret.

Operationsbädden var av rosa skumgummi där jag var tvungen att lägga mig exakt med huvudet och lägga ut bägge armarna på skumgummiklädda armstöd. En infart sattes i höger hand för narkosen och jag informerades om att fler infarter skulle sättas efter de sövt mig. De lade filtar över mina ben och alla i teamet förutom opererande läkare presenterade sig: narkossjuksköterska, narkosläkare, operationssköterska, assisterande operationssköterska. Narkossjuksköterskan berättade att jag skulle få syrgas och därefter narkosmedel via infarten och strax därefter fick jag syrgas. Jag andades några djupa andetag och fick därefter narkosmedel. Sedan var allt borta.

Blir väckt genom att de skakar på mig och säger: nu är operationen klar. Jag frågar vad klockan är och får svaret fem i tolv. De flyttar över mig till en annan bädd och därefter drar de iväg min den till uppvaket. Mår illa och har väldigt ont i magen. Får inom fem minuter epidural och medel insprutat i infarten för illamåendet. Mina armar domnar av epiduralen. Något som personalen inte verkar vara så van vid – de diskuterar det. Fryser och får någon form av pappersfilt som de blåser in varmluft i.Ligger på uppvaket i halvdvala fram till kl 15 när de kommer med min papperskasse som de ställer i min säng samt att två sköterskor tar min säng till avdelning 36 på plan 7. Fortfarande groggy när läkaren kommer och pratar om operationen kl 16. Kommer enbart ihåg att hon sa att allt gått bra. De fick ta mer tarm än de trott.

Ligger i ett 4-bäddsrum med enbart kvinnor. Något som jag inom 12 timmar kommer att inse var fantastiskt. Fortsätter vara i halvdvala.

Får uppgift om att jag enbart får inta flytande föda. De erbjuder mig något att äta och får jordgubbsyoghurt och vatten. Det kommer sköterskor som testar blodtryck, puls, syresättning och kroppstemperatur sex gånger per dag. Man får aldrig sova. Har fyra slangar kopplade till kroppen: kateter, epidural och vätskor som har med operationen att göra. Det är svårt att flytta på sig när man vill gå upp då man hela tiden fastnar i slangarna. Tar mig upp framåt 19-tiden och sätter mig i dagrummet med två kvinnor från mitt rum. Jag vill äta något som inte är sött men det finns inget förutom naturell yoghurt, buljong och Keldasoppor. Allt med massor av e-ämnen förutom yoghurt så jag väljer den. Petar sakta i mig den men katetern skaver i urinröret när jag sitter upp. Vi pratar och skrattar och den fjärde kvinnan från vårt rum kommer och sätter sig hos oss. Vi pratar om vad vi ligger inne för: en bröstcancer, en har haft problem med magen sedan början av 2000-talet och de överväger med stomi, en tredje med problem de inte vet vad det är från magen och så jag med cancer i tjocktarmen.

Kvinnan med bröstcancer har som jag fått diagnos nyligen och hamnat i samma chock som jag där allt går så fort att man inte hinner med. De har skurit en slice från bröstet när de tog bort cancer på 2 cm men efter det har hon fått feber och infektion som hon nu ligger inne för. Jag har själv haft tur som via den nytillkomna 60-årsscreeningen där man vid födelsedagen får ett brev om att göra ett avföringsprov. Jag hittade inget bra tillfälle då det är omgärdat med massor av förhållningssätt på hur man ska gå tillväga. När jag väl kom till skott i augusti fick jag svar inom två veckor att jag skulle göra en uppföljning med koloskopi då jag hade blod i avföringen. Koloskopin som gjordes 29 september visade på en polyp som förändrats till en tumör om 3 cm. Syns inte på röntgen och ger inte utslag på prover. Direkt till kirurgavdelningen med läkarmöte den 4 oktober och kontraströntgen. Uppringd efter konferens den 12 oktober där läkare meddelande att jag ska opereras. Inväntade operationstid och den 18/10 blev jag kallad för förberedande samtal inför operation.

Trött – går och lägger mig vid 20-tiden och försöker titta på Allt för Sverige – program om amerikaner som får hitta sina rötter i Sverige. Somnar hela tiden. Inser att jag knappt ser något och stänger av och somnar vid 21-tiden.