Mitt Liv

  • Ulva Villius

  • Ulva Villius

Berättat av Ulva Villius

Berätta om din dag: ✏️

Min katt Hermes väckte mig kvart över sex. Det är ganska bra för jag gillar att gå tidigt till Ica och handla. Det började jag med under pandemin och det är så skönt att vara nästan ensam i affären. Jag handlar två gånger i veckan, tisdag och torsdag för då är det seniorrabatt, 5%. Jag har plockat fram vinterjackan, en svart Fjällräven med grått foder. Så skönt att inte frysa. När jag kom hem åt jag frukost, lättfil med granatäpple, bär och müsli. Och så kaffe förstås. Jag lyssnar på radio i min i-pad och en separat bluetooth- högtalare. Bra ljud, men bara extremt elände i nyheterna. Kriget i Ukraina pågår men överskuggas nu av kriget mellan Israel och Hamas, och att Turkiets president, Erdogan, har erkänt Sverige som medlem i Nato. Alla verkar överens om att det är jättebra att Sverige går med i Nato. Jag är tveksam. Just idag verkar det inte vara någon skjutning i Sverige, annars har gängvåldet trappats upp mycket. Nästan varje dag en skjutning eller en sprängning.

Efter frukosten tog jag Hermes i hans ryggsäck och begav mig till retursopstationen. Märkligt hur mycket förpackningar det blir trots att jag är en ensamstående pensionär. Det finns en kontainer för färgat glas, en för ofärgat, en för plast, två för pappersförpackningar och en för tidningar. Sen fick Hermes hoppa ur ryggsäcken och promenera hem i koppel. Jag vågar inte ha honom lös. Han skulle säkert bli påkörda av en bil eller av tvärbanan.

Efter lunchen var det tvättstuga. Det finns gott om tider. De flesta skaffade egna tvättmaskiner efter stamrenoveringen för fyra år sedan. Vi har två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. En tung gammal stryknangel finns också. Jag tror inte att den funkar. Jag har bott här i nästan tolv är men aldrig testat den. Jag tvättade i flera timmar och sprang upp och ner mellan lägenheten och tvättstugan. Hermes försökte smita ut i trappen varje gång. Han gillar också att ligga på de vikta och rena kläderna.

På kvällen åt jag bara lite yoghurt med nötter och honung och drack av min hemgjorda kombucha. Jag hade fått ett messenger-meddelande av en kompis som kanske kommer och hälsar på i advent. Hon älskar julskyltningen i Stockholm. Det vara trevligt om hon kom. Sen tittade jag på tv. Jag ser fortfarande tablå-tv oftast. Fast det börjar bli alltmer sällsynt. Sorgliga nyheter igen, Fråga Lund och första delen av en dokumentär om en stalker. Inte den bästa tv-kvällen. Sen ville Hermes leka. Det brukar vi göra på kvällen. Han jagar ett spö med fjädrar. Han kan lite konster också: sitt, me five, stå på bakbenen.

Nu är det läggdags. Jag sover oftast gott. Men man får vara noga att dra ner persiennerna nu. Det har byggts hus riktigt nära. Förut hade jag bara lite slyskog och en ståtlig tall utanför mitt fönster. Jag trivdes bättre med det. Hermes sover hos mig ibland. Det tycker jag om. Kanske gör han det inatt.