Mitt Liv

  • Ulrika Lundhag

Berättat av Ulrika Lundhag

Berätta om din dag: ✏️

Hej! I dag vaknade jag av klockan kl 5.50 och jag gick upp strax efter. Klädde på mig (svarta byxor, topp och tjocktröja), borstade håret och tog en hästsvans som vanligt. Gjorde smoothie till mig och min man på blåbär, fil och banan. Sedan bredde jag en macka (hembakat) med ost och Bregott och la i en burk, som skulle med till jobbet. Ca 6.40 åkte jag hemifrån med en kopp kok-kaffe (Arvid Nordqvist) som min man skickar med. Jag är lärare i Kaxås och har ca 45 min bilväg dit. Jag kör en blå Subaru Forester från 2016. Det är en dieselbil vilket inte alls är miljövänligt men en elbil fungerar inte än för mig/oss. Jag bor i en by med 23 personer som heter Sällsjö, i Jämtland. Min 15-årige son bor varannan vecka hos oss, men denna vecka bor han hos sin pappa i Järpen (två mil härifrån).

Det är 2 plusgrader och dimma nästan hela vägen till jobbet. Jag ser inga djur denna dag, men rådjur, hjort och älg hör mer till vanligheterna än undantagen. Min första lektion är 7.50-8.50 och det står Engelska 4-6:an på schemat. De är 17 st. På P4 Jämtland på vägen till jobbet hörde jag om denna födelsedag (150 år) där man bad att folk skulle skriva in så jag berättade det för klassen och att jag tänkte bidra. Om 50 år är jag sannolikt död, men eleverna kan läsa detta. I går hade vi läsårets första Historia-lektion och vi pratade lämpligt nog om källor: hur kan vi veta så mycket om vad som hänt? Jo, genom fynd och skrivna källor. På radion spelades Darins Starkare och Tones and I:s Dance Monkey. Vi uppmärksammade också FN-dagen genom att bla titta på ett bildspel om Barns sovrum i världen. Lite engelska hann vi också med. Jag gick igenom hur man ställer frågor på engelska och vi såg ett avsnitt av The grammar company på urplay. Sedan gjorde eleverna kapitel 11 i sina Magic-böcker. Ibland hinner man mycket på 60 min!

Eftersom det är tisdag i dag, så är jag inte rastvakt, men eleverna var ute 8.50-9.10. Sedan började min 90-minuters lektion i svenska med 16 elever i 2-3:an. Vi hade stationer, dvs eleverna delades in i par och sedan hade jag olika aktiviteter i 10 minuter innan det är dags med byte. De läser, skriver, tränar på datorn (uppdrag på Skolplus) och läser lapper med rörelser. Vi behöver träna mer fonologisk medvetenhet visar elevernas tester på Legilexi så en station handlade om rim. 10.40 var det lunch, men jag äter inte pedagogiskt denna dag, så jag åt min matlåda i personalrummet med en kollega. Den bestod av rengryta med ris. Vi köpte en ren i helgen av en klasskompis till min man som är same och i söndags styckade vi hela dagen. På Kaxås skola har vi i dag 49 elever från f-6 och vi har bara 3,1 lärartjänster.

Efter elevernas lunchrast var det dags för 60 min sv igen med 2-3:an. Då tittade vi också på Barns sovrum i världen och pratade om FN-dagen. Sedan fick eleverna bokmärken ifrån sidan ”Jagharläst.se” inför läslovet/höstlovet som är nästa vecka. Då är även jag ledig lite grann och ska åka ner till Nyköping, 70 mil, och hälsa på bla mina föräldrar och mormor och morfar. De är 88 och 91 år och bor på en gård lite utanför stan. Där kommer vi också att plocka trattkantareller och förhoppningsvis svart trumpetsvamp. 12.30 så slutade 2:an för dagen men de sex eleverna i trean fick stanna kvar för 80 minuters engelska med mig. De jobbade två kapitel i sina Magicböcker (9 och 10) och sedan hade jag 40 min sv med 4-6. De hade klassråd, så jag försökte mest att vara tyst. I morgon kommer rektorn och det är elevråd på skolan.

Kl 14.30 slutade alla elever och jag jobbade en timme till med att prata med kollegor om dagen och planera för morgondagen. Det blev en del kopiering eftersom vi ska jobba med Halloween på engelskan. I stället för att lyssna på bilradion lyssnade jag på Erik Nivas fotbollspodd When we were kings. På vägen hem tankade jag på OKQ8 i Mörsil. Dieseln kostar strax under 25 kr/litern. Jag handlade också på ICA i Mörsil för drygt 700 kr. Jag höll mig nästan bara till notan som innehöll frukostmat men även kräftor till helgen. Väl hemma så jobbade min man hemifrån i dag. Han jobbar på ett flugfiskeföretag som heter Guideline och vissa dagar jobbar han på ett kontor som han hyr på Lundhags i Järpen, men inte i dag alltså. Han hade eldat inne så det var varmt och skönt. Jag lagade lasagne på renkött och vi behövde fler matlådor i frysen och det blev mycket över. Efter middagen var vi trötta, men tog en promenad på ca 35 minuter och gick Sällsjö runt med reflexväst och pannlampa med vår blandrashund Scotti som är 7 år. När vi kom hem tog vi en varm Blossa årgångsglögg och hade tvn på med nyheter. I fredags fick vi äntligen fiber här, men vi har inte kopplat in det till tvn än och vi fick inte säga upp abbonemanget med Allente förrän 1/12. När jag går och lägger mig kommer jag läsa Björn Ferrys dagbok från 2022 som heter Hur fan ska vi ha det? På nyheterna är det just nu om att Turkiet nu äntligen kanske säger ja till Sveriges NATO-ansökan. Annars är det rätt oroligt i landet just nu. Det är mycket skjutningar och sprängningar och senast förra veckan blev två svenska fotbollssupportrar skjutna i Bryssel, bara för att de var svenska. Det är oroligheter i Israel och Gaza och det är snart två år sedan Ryssland invaderade Ukraina och de håller sig kvar.

När det gäller sociala medier så har de flesta ungdomarna Tik Tok och i min ålder använder vi Instagram. Det hade varit spännande att veta hur Sverige och världen ser ut om 50 år! Jag hoppas att Sverige och jorden är en trygg och lugn plats, men jag är rädd för att det inte ser ut så i världen. Psykisk hälsa är något som vi behöver jobba mer med i ung ålder och det behövs mer resurser inom sjukvård och skola. Ulf Kristersson (moderaterna) är stadsminister och vår kung är Carl Gustav den sextonde. Loreen vann Eurovision song contest i år för oss, så nästa år arrangeras tävlingen i Sverige. Vi lyckades inte ta oss till fotbolls-EM tyvärr. Ta hand om varandra, njut av livet och var rädda om miljön!