Mitt Liv

Berättat av Tyra Hjorth

Berätta om din dag: ✏️

Hej framtiden! Det känns konstigt att skriva detta, då jag vet att jag kommer vara 68 år när någon läser detta igen. Jag heter Tyra och är som ni säkert räknat ut 18 år när detta skrivs.

Jag går på sista året på gymnasiet på natur och jag har ingen aning om vad jag vill blir när jag blir stor eller jobba med. Kanske författare, eller journalist då jag älskar att skriva och prata. I min klass går 14 personer, och vi är en väldigt liten klass i jämförelse med samhällarna och ekonomiarna. I och med att vi är så få har vi slagits ihop med teknik, då de också är väldigt få, endast 15 tror jag. I teknik går min kille Simon. Jag och Simon har varit tillsammans i lite över ett år nu, och det firade vi genom att åka till Mamlö över helgen. Vi bodde på hotell, gick ut och åt, och secondhandshoppade hela söndagen. Secondhandshopping har blivit väldigt populärt, trots massproduceringen av kläder som pumpas ut varje dag och alla trender som ska följas. Jag älskar secondhand och att klä mig lite annorlunda.

Idag den 24 oktober är var vacker dag. Hösten har kommit och det är precis sådär lagom kallt ute, typ 7-8 grader. Jag tycker om hösten för jag fyller år då, 15 september.

Idag skrev jag upp för mitt körkort, och jag klarade det!!! 58/65 rätt (man behöver minst 52). Nu behöver jag bara klara uppkörningen också. Ni kanske inte ens behöver körkort i framtiden då jag gissar alla bilarna förmodligen kommer att vara självkörande. Självkörande bilar finns idag också, men jag tar manuellt körkort, för mamma och pappa säger att det är bäst. (min bil är bensindriven) Många bilar är fortfarande manuella idag, men elbilar och hybrider blir alltmer vanligt för varje dag som går. Min familj har två elbilar, Teslor, och min mini cooper är manuell.

Inflationen nuförtiden är hög och allt är väldigt dyrt, särskilt mat, och för att ge er lite kontext tänkte jag nu lista upp vad lite olika pizzor kostar. En helt vanlig hawaii, 105 kr, och en chévre pizza kostar 135 kr. (mina två favoritpizzor). I Klippan finns det minst 10 pizzerior, Carsano, Italia, Åbys, 21:an, Klippans pizzahus, Hörnan och ännu fler som jag säkert glömt nämna. Det roliga är att jag tror ingen av de som driver eller jobbar på restaurangerna är från Italien?

Att ha råd med saker i dagens samhälle är därför väldigt svårt, speciellt som man är som mig och försöker leva på sitt CSN som ligger på 1250 kr/månaden. Därför har jag sökt ett helgjobb som jag jobbade första dagen på i lördags. Jag har dock ingen aning om min lön än vilket känns lite osäkert, men det löser sig nog.

Men nu ska du som läser detta få detaljer om min dag den 24/10-2023. Jag gick upp och åt gröt till frukost, kokad på mandelmjölk (viktigt!!) toppad med lite frusna tinade bär. Jag brukar alltid variera mina frukostar, allt ifrån surdegsbröd som jag bakar själv med massor av jordnötssmör till avokadomackor, till chippudding, till kvarg med granola, till pannkakor. Jag älskar frukost. Efter frukost gick jag till skolan och vi hade först svenska, sen matte, fysik och till sist resurs, men jag sket i resursen för att jag hade ju bråttom till min uppskrivning. På kvällen lagade jag middag för både mamma och pappa är lite sjuka, de båda har corona. Men bli inte rädd, du som läser, för nu är corona bara klassat som en vanlig förkylning. Eller du kanske ska bli rädd. Du vet förmodligen mer om det där viruset är jag.

På kvällarna brukar jag oftast träna simning, men inte ikväll, då jag kände att jag behövde plugga. Annars har jag simning varje dag, ca 18-20 men utöver det brukar jag också gymma ganska mycket.

Att leva i dagens värld och verklighet kan ibland vara läskigt. Jag tänker mycket på klimat-hotet och hur framtiden kommer att se ut. Jag drog mig nästan från att skriva detta brevet då jag ska erkänna att jag är rädd för framtiden, samtidigt som jag längtar tills jag skaffar mina egna barn. Jag vill att de ska få växa upp i en trygg värld fri från krig och klimatkriser, då det finns alldeles för mycket av det idag. Kanske får mina barn läsa detta en vacker dag, men den dagen får vänta lite.

Tack