Mitt Liv

  • Tore Haglund

  • Tore Haglund

  • Tore Haglund

Berättat av Tore Haglund

Berätta om din dag: ✏️

Idag vaknade jag kl 6 ungefär, och snoozade till 06.30.

Jag bor i Skäggetorp i Linköping, men har ett jobb i Stockholm, så jag pendlar dit de flesta dagarna i veckan än så länge.

Tog bussen kl 7 från Fogdegatan till Linköpings Resecentrum, för att hinna med InterCity-tåget med avgång kl 07.21.

Tåget var försenat.

Jag har en Movingo-biljett, så jag kan åka Mälartåg också, men då får jag byta i Katrineholm, så det tar en timme extra.

07.30 kom InterCity-tåget och jag klev på.

Ombord på tåget plockade jag fram min dator och tänkte att jag skulle jobba lite på tåget. Men det orkade jag inte, utan halvsov större delen av resan. Och lyssnade lite på en japansk podcast med spökhistorier på Spotify. Och så scrollade jag nog en del Facebook också.

Det är praktiskt att InterCity-tåget har som soffor på ovanvåningen, just för pendlare utan platsbiljett. Ibland är det tomt så man kan lägga sig raklång. Tåget var som sagt försenat, ca 30 minuter till slut, men med lite tur betyder det att jag kan få pengar tillbaks på min biljett 🙂

På T-centralen bytte jag till pendeltåget och åkte till Södra station. Kontoret ligger bredvid Tanto-lunden, i de lite böjda s.k. ”Banan-husen”.

Tvärs över gatan från Södra Stations västra utgång ligger ett litet Ica, och där brukar jag gå in varje morgon och se vad de har för varor med nedsatt pris. De har som en stor korg längst in i butiken där man ofta kan hitta påsar med gårdagens bröd eller bakelser, eller grönsaker som ser lite tråkiga ut. Idag tog jag en påse tekakor för 15 kr, och så köpte jag en plastkorv ärtsoppa att ha till lunch.

Strax efter kl. 10 var jag på kontoret. Hälsade på mina två kollegor på kontoret, och plockade fram yoghurt och havregryn till frukost.

Vi är ett litet programmeringsbolag som utvecklar ett säljstöd för bilhandlare. Det är tydligen en bransch som ligger lite efter i digitaliseringsprocessen. Idag skulle vi mest se till att de sista av uppdateringarna som vi jobbat på den senaste veckan blev klara och pushade till master-branchen inför en demo med en potentiell kund imorgon. Mitt eget bidrag har främst varit att utveckla lite hur våra offert- och avtals-dokument ser ut.

Att demon är på förmiddagen hade jag inte riktigt tänkt på, för det betyder ju att jag nog inte hinner dit från Linköping, utan får söka sovplats hos min bror ikväll ^^’ Men det gick han med på.

Efter jobbet satt jag kvar på kontoret en stund, och föreställde jag mig att jag skulle lägga upp lite videor på Youtube från SM i BerättarSlam häromveckan. Men istället fastnade jag i att scrolla Facebook. Classic.

Lite meta-artat så läste jag ett par inlägg från tidigare varianter av såna här minnesinsamlingar också. Spännande läsning om boende och vardag 1942.

Och så började jag skriva på den här texten.

Nån timme senare begav mig mot tunnelbanan vid Hornstull för att åka till en ”Öppen ateljé” i en byggnad som heter Cyklopen, och verkar vara någon slags Anarkist-/ Solidaritets- / Aktivitetshus i Högdalen. Det hade förstås varit närmare för mig att ta bussen till Skanstull, och grön linje därifrån, men det tänkte jag inte på.

På väg till tunnelbanan passerade jag utegymmet i Tanto-lunden, och begrundade alla möjligheter till Parkour som man skulle kunna testa där. Länge sedan jag tränade.

Under tunnelbanefärden ägnade jag lite tid åt att swipa på en av alla dessa dejting-appar. Boo. En notis på mobilen påstod att jag hade fått en ny match, men jag är egentligen inte så sugen på att chatta.

Cyklopen är en spännande plats, En färgglad byggnad som ligger ca 7 minuters promenad från T-banestationen Högdalen, förbi en Skate-park. Det märks att det är en kreativ miljö, och den ser ut som att den är byggd av byggnadsställningar insvepta i nåt slags färgglatt plastigt tyg. Åtminstone 3 våningar hög, och hela nederdelen övermålad med grafitti och klotter. På andra våningen låg det som kallas Ateljén, och där var det idag det de kallar ”Öppen ateljé”. Fritt fram att komma dit och vara kreativ, med färg, penslar, pennor, papper och diverse material fritt tillgängligt.

Jag var lite sen (kom dit ca kl 20, det började kl 18) och noterade en stängd dörr till vänster med en tydlig lapp om att därinne pågick Kroki-målning. Var god stör ej.

Så det gjorde jag inte. Fanns gott om plats i övriga lokalen att slå sig ned.

Flera människor satt runt ett par bord och målade eller sydde. Min bror var också där och höll på att måla en kreativ tolkning av ordet ”Howtopia” (ett koncept han gör ett projekt kring just nu), och mellan varven talade han och en annan bekant ivrigt om en revy de ska sätta upp i Januari. Själv tog jag ett papper, en penna och en krita och skrev en fras som ofta dyker upp i huvudet på mig nuförtiden:

”Vem bor i skogen”

Jag föreställer mig att det är en fras som vore kul att göra någon slags berättarföreställning kring. Naturligt nog finns det ju så mycket gamla sagor som utspelar sig i skogen (Själv tänker jag oftast på Pomperipossa, Hans och Greta, och kanske Hans Igelkott), och inte minst många svenska väsen att leka med.

Problemet är att jag som stadsbarn fortfarande har rätt vag relation till skogen, och känner att jag saknar uttryck och bekantskap att uttrycka mig bra om skogen och dess invånare.

På något vis blev det att jag satt ca en och en halv timme och skrev kenningar (halvt poetiska alternativa benämningar) för varg, björn och hare. Under tiden kom en till vän och hans mor till lokalen, och satte sig och målade kastanjer.

klockan 21.40 ungefär begav vi oss mot tunnelbanan, och hamnade där i samspråk med en annan ateljébesökare. Eftersom både jag och min bror är engagerade i något som heter Smarta Kartan (en kartläggning av platser och verksamheter som erbjuder möjligheter till delande av resurser och alternativ till att köpa nytt), så kom vi snabbt in på det, och att Cyklopen är listad på Smarta Kartans hemsida. Och jag lyckades luska upp ett klistermärke att dela ut.

Sen åkte vi hem till bror min vid Skanstull, där han bor med sin tjej och kompisen som målade kastanjer. Vi stekte taggsvamp och njöt goda mackor.

Ett par grejer till vill jag nämna. Jag förstod det att man gärna fick beskriva sina drömmar i det här dokumentet, och min nuvarande dröm är att jobba med programmering i 3-4 år till, lägga undan ca 10.000 kr per månad till en totalsumma på ca 400.000 kr. För dessa pengar tänker jag köpa en elbil med solceller på taket. Antingen en XBUS eller en Lightyear 2 är vad jag kollar på. Ingen av dem finns ännu, men beräknas vara på marknaden om ca 2 år. Bilen skall sedan inredas i camper-van-stuk, och så ska jag resa runt europa tänker jag, en stad i veckan ^^ Och förhoppnigsvis ägna mig åt berättande som gatu-underhållning.

Sen vill jag nämna något om det här me ChatGPT, som ju blev stort i våras ungefär. Det är rätt makalöst hur mycket man bara vänjer sig vid att det finns nu. Det är ju inte en ”riktig” intelligens, men den gör en väldig massa saker som i alla fall jag precis innan den kom ut tänkte att det skulle vara Science Fiction ett tag till. Senast häromdagen skaffade jag ett konto på en hemsida med en tjänst baserad på Chatgpt, där man kan lära sig språk genom att konversera med en AI. Jag kan tala in i mikrofonen på mobilen, så skriver den ut det, i en chatt, och svarar med en datorröst och skrivet meddelande.

Dessutom kan jag få feedback på mitt språkbruk och alternativa sätt att uttrycka mig, plus att chat-boten fortsätter konversationen och ställer bra ledande frågor för övning. DET HÄR har varit science fiction för mig, och det fungerar nästan fullt ut idag. Hittills har jag testat tyska, ryska, japanska, kinesiska och arabiska.

Det är lustigt vilka möjligheter det finns och hur mycket lättare det är att lära sig språk idag, jämfört med bara 10 år sedan, samtidigt som man kan påstå att det blir mindre och mindre behov för det, eftersom översättningarna också blir bättre. (Mja, det ersätter ju inte upplevelsen av att begripa ett annat språk, och den kulturella kontexten som kommer med det)

Nu är klockan 01.26, och jag ska gå och lägga mig. För ett par timmar sedan fick jag reda på att demon vi skulle göra imorgon inte kommer att bli på plats, utan digitalt istället över Teams. Kanske lite sovmorgon imorgon då ^^