Mitt Liv

Berättat av Stockholmstjej

Berätta om din dag: ✏️

Vaknade av mobilens väckningssignal kl 06:35. Det var kolsvart ute och jag snoozade i fem minuter innan jag tvingade mig upp. Till frukost drack jag kaffe med havremjölk och åt gröt med färska hallon. Tog en blodtryckstablett och en tablett med D-vitamintillskott. Läste morgontidningen Dagens Nyheter i pappersformat, vilket jag är rätt ensam om känns det som då alla läser nyheterna på mobilen nuförtiden. På första sidan skriver de om att Turkiet nu har godkänt ett protokoll om att Sverige kan lämna in sin Nato-ansökan. Fortfarande måste dock även Ungern godkänna oss. Jag känner mig tveksam till om vi måste ansluta oss till Nato. Det går emot våra historiska principer om att vara ett neutralt land. Annars domineras nyheterna av terrororganisationen Hamas attack på Israel och av gängkonflikterna i Sverige där barn i yngre tonåren har lejts för att genomföra dödsskjutningar och sprängningar.

Jobbade hemifrån igår så idag var jag tvungen att ta ryggsäcken med den bärbara datorn med mig till jobbet. Det småregnade och var lång kö till bussen. Fick sittplats, vilket är ovanligt, men det var olidligt varmt då bussen hade full värme på. Klev av bussen vid den temporära och provisoriska busstationen vid Slussen som fortfarande efter 7 år är en enorm byggarbetsplats. Som myror irrade vi uppför trappor, över vägen, över torget och in i tunnelbanestationen. Även där var det ombyggnation och en trappa var avstängd så trängseln var kompakt. Då höstens lövhalka har slagit till med kraft så var flera tågvagnar tagna ur trafik på Gröna linjen. Många stationer är ju utomhus på linjen och spåren blir såphala av alla fuktiga och mosade löv. 90% av alla som åker med t-bana eller buss idag är som förhäxade av sin mobiltelefon. De sitter/står med nedböjda huvuden och scrollar ivrigt bland sociala medier och appar som Tiktok, Youtube, Snapchat och Instagram. Alternativt lyssnar de på något i sina airpods. Spontana samtal är rätt sällsynta. Funderar lite över varför alla bussar flaggar med svenska flaggan idag? Visar sig att det är FN-dagen.

Steg av t-banan vid St:Eriksplan och promenerade sedan Torsgatan fram till min arbetsplats. Loggade in med min badge och ett lösenord för att komma in i lokalerna. Ungefär hälften av kollegorna var på plats, de andra arbetade hemifrån. Efter den stora covid-pandemin får vi arbeta hemifrån två dagar/vecka och vi anger varje söndag vilka dagar vi är på plats kommande vecka. Torsdagar är obligatorisk närvaro för alla på min arbetsplats. Jag arbetar 80% och vid 15:45 promenerade jag till t-banan. Lämnade datorn på jobbet då jag kommer vara där imorgon också. Passerade en nyöppnad sushi-restaurang vid Hagastaden så jag köpte med mig 10-pack vegetariska sushi-bitar. Det kostade mig 145 kronor, betalade genom att blippa kontokortet.

Samma vända som i morse via Slussen och buss till Nacka-Värmdö för att ta mig hemåt. Mobilens hälsoapp visar att jag rört mig ca 10.000 steg under dagen. Vi matas hela tiden med vikten av att äta nyttigt och att röra på sig. Att vi alla bör minska intaget av rött kött och processad mat. Både för miljöns skull och för vår egen hälsa.

Väl hemma sätter jag igång tvättmaskinen och plockar undan lite. Tar fram en bok och läser några sidor i The Pearl av Steinbeck. Avkopplande, men efter en stund scrollar jag ändå lite i mobilen för att se vilka nyheter som är på gång. Vid 20-tiden kommer dottern hem från sitt jobb och strax efter kommer även maken hem från sitt jobb. Äter sushi, spelar kort (gin rummy) och streamar någon film innan jag somnar vid 23-tiden.