Mitt Liv

  • Staffan Julius

Berättat av Staffan

Berätta om din dag: ✏️

På tisdagskvällar är jag och Anna fria att göra vad vi vill. Då har våra döttrar inga träningar – varken 16-åriga basketspelaren Astrid eller 14-åriga fotbollstjejen Hulda. Därför är det de som har hand om Blenda, familjens cockerspaniel. Blenda är två och ett halvt år och en typisk pandemihund. Vi skaffade henne våren 2021 när både jag och Anna jobbade hemma mycket. Blenda är tyvärr dåligt tränad på att vara ensam, så hon behöver i stort sett ständig passning.

Den här tisdagen, 24 oktober, ska Anna på after work med sina arbetskamrater. Hon träffar dem inte dagligen eftersom hon är studieledig på heltid sedan mitten av augusti. Igår fick hon äntligen veta att hon beviljats omställningsstudiestöd via CSN, vilken lättnad! Kollegorna ska uppvakta Anna, som fyllde 50 för några veckor sedan.

Min svägerska Anki fyller 62 idag. Jag grattar henne på Facebook genom att lägga upp en bild som är exakt sex månader gammal. Den är tagen utanför Abba Arena i London 24 april, där vi tillsammans såg showen Abba Voyage. Det var fantastiskt häftigt att uppleva föreställningen där 70-talsikonerna projiceras som tredimensionella ”Abbatarer” på scen.

Vid femtiden cyklar jag så fort jag kan hem till Aspudden från journalistjobbet på LO Mediehus, som har nytt ”aktivitetsbaserat” kontor på Kungsholmstorg. Jag byter cykelkläderna mot jeans och tjockpolo, trycker i mig en ostmacka och kilar tvärs över gatan till kulturhuset Bio Aspen. Där möter jag min svärfar Håkan, 78. Vi har känt varandra i 23 år, men ikväll är första gången vi besöker ett evenemang på tu man hand.

Bio Aspen arrangerar ”Lokaljazzen” där en jazzkvartett denna kväll spelar musik av Lars Gullin. Jag bjuder Håkan på konserten, han bjuder på burrata och vin i foajéns bistro innan. Han berättar om sin livslånga kärlek till jazzen som började i Bromma på Lars Gullins tid. Själv är jag jazznovis, men i salongens mörker rycks jag med av spelskickligheten, svänget och de många känslosamma solona.

”Danny var städare på Mariannes jobb”, berättar Håkan efter finalen ”Danny’s Dream”, som Lars Gullin 1954 uppkallade efter sin son.

Jag är glad att ha fått dela detta med min svärfar.