-
Sophie Holst
-
Sophie Holst
Berättat av Sophie Holst
Berätta om din dag: ✏️
24/10 2023
Idag körde min man till Malmö för att för en gångs skull jobba inne på kontoret istället för hemifrån. Helt ensam blev jag inte ändå eftersom vår byggare Jörgen kom hit och började bygga på den nya porten till gavelgaraget i ena änden av logen. Gavelgaraget får tjäna som vedförråd i år efter att i många år varit hönshus. Jörgen har hjälpt oss renovera mycket på gården de senaste åren. Han jobbade en stund, och sedan bjöd jag på en kopp kaffe. Det var plusgrader, men kallt, rått och blåsigt ute. Jag gick ut och hjälpte honom täcka den färdiga porthalvan med byggplast eftersom de hade varnat för stora regnmängder dagen därpå. Därefter visade jag var vi ville ha hjälp att fästa en båsvägg som en av korna lyckats knuffa loss. Han fortsatte med sitt och jag började fodra och vattna grisarna (linderödssvin i genbank). När Jörgen blivit klar för dagen och kört härifrån gick jag in till de skånska blommehönsen för att fortsätta fodra och vattna där. Min vana trogen lyckades jag ställa till det för mig. Haspen föll ned och låste in mig bland hönsen… Istället för att bli panikslagen tog jag först ett par bilder på mig själv och nätdörren som var stängd utifrån med haspen. Sedan letade jag upp en vingpenna på hönshusgolvet och petade in den i glipan mellan dörr och dörrpost så jag kunde lyfta av haspen och komma ut. Klart att jag skulle dela med mig av min fadäs till mina facebookvänner – något ska man ju ha att skratta åt så man håller humöret uppe! Peltorlurarna på mitt huvud värmde öronen samtidigt som de levererade musik och radioprat från Mix Megapol. Jag såg till att anmäla mig till bonuschansen genom att sms:a ordet BONUS till kanalens telefonnummer. 17 kr kostade det, men man kunde ju vinna 500 000 kr nästföljande fredag så det kunde det ju vara värt.
I stallet började jag mocka. Det fortsatte jag med ett par timmar. Jag började också mocka ut den gamla bädden ur kalvningsboxen som blivit stående orörd hela sommaren efter att vi släppte ut korna (små fjällnära kor). Det började bli dags att ta in korna för säsongen nu, så stallet måste göras iordning.
Vid 15.30 frös jag och började känna mig trött och hungrig, så jag lämnade stallet för att gå in. Då såg jag pelargonerna i blomlådorna under stallfönstren. De blommade fortfarande, det hade varit en varm höst, men nu var det kallare väder på ingång så det var bäst att ta in dem. Raskt slet jag upp alla tio plantorna med rötterna, hämtade krukor och jord och planterade dem. Jag ställde dem på entrétrappan, men gick in på gaveln för jag hade ju skitiga skor och stallkläder på mig. Gaveldörren ledde rakt in i den nya tvättstugan. Så praktiskt! Jag tog av skorna och tvättade både händerna och handskarna innan jag hämtade in pelargonerna på en skobricka, och satte dem inne på vår svala glasveranda. Sedan skämde jag bort mig med en kanelbulle från frysen. Jag värmde den lite kvickt i mikrovågsugnen. Nu kunde jag börja tänka lite igen. Jag kände mig tacksam för att vi tagit in pellets och startat upp pelletspannan i helgen, så att det var varmt och gott inne i huset. Innan dess hade vi bara eldat i den nya kökspannan med ved i höst. Den var bra, men det var svårt att värma hela huset med den när det blåste så kallt ute som det gjorde nu. Vi skaffade den i vintras när det inte gick att få tag på pellets. Pelletsen är fortfarande dyr och tar tid att få när man beställer den. 4500 kr för en pall (52 säckar à 16 kg). Med vår gamle pelletsbrännare och panna hade det ofta gått åt 20 pallar på en vintersäsong, men den nya pannan var effektivare. Bristen förra hösten hade gjort att priserna på en pall pellets steg med ca 3000 kr per pall.
När jag kommit så långt i tankarna avbröt jag mig och började tömma diskmaskinen och fundera över vad vi skulle ha till middag. Det fick bli en senare fråga – först skulle jag svara på lite frågor över nätet.