Mitt Liv

Berättat av Sollan

Berätta om din dag: ✏️

Jag vaknar vid sjutiden och går ner för trappan. Där nere i tv-soffan sitter gubben och tittar på TV. Katten Selma ligger i gubbens knä. Nu är det dags för gubben att sätta på spisen och värma gröten. En gröt gjord på hälften havregryn och hälften rågflingor plus några russin.

Jag sätter mig så småningom i kökssoffan. Gubben har tänt ett ljus för vår församling i Svenska kyrkan, och jag säger att vi också har det tänt för att vi ska få igång en ny router. Gubben ber en kort tackbön för natten och en önskan om en bra dag. Han läser tre bibelord från våra små kort som finns i askar på köksbordet, sen läser jag hur det var 24 oktober 1933 från två gamla dagböcker, som mina släktingar har skrivit.

Dags att börja äta. Utöver gröten med hemgjort äppelmos äter gubben två ostsmörgåsar med gröna milda chilifrukter på. Jag äter en smörgås. Brödet är hembakat med bl a rågkross, havrekli, linfrö och russin i. Chilin har odlats i växthuset, men inte hunnit bli röd. Vi äter varsitt ägg kokt i äggkokare. Gubben har salt på sitt ägg. Jag har mild Kalles kaviar.

Gubben dukar av och sen sätter vi oss tillrätta med benen uppe i soffan. Idag har vi fått vår papperstidning. Den kommer tre dagar i veckan. Eftersom den är i två delar kan vi läsa varsin del och sedan byta. Under tiden dricker vi lösviktste gjort i vår lilla perkulator.

Sedan är det dags för toalettbestyr. Gubben går ut och hissar flaggan och släpper sedan ut våra nio hönor och går därefter till utedasset som finns i vår lagård, byggd 1923. Jag använder toaletten inomhus och passar samtidigt på att lösa ett sudoku och börjar också på ett korsord. Så här är vår privata egentid varje morgon.

Sedan ställer jag mig vid diskbaljan för att klara av frukostdisken. TV:n står på i andra rummet, men jag kan se den från köket. Den kristna TV-kanalen TV Vision Sverige är på. Vi har en parabol och har valt det minsta tv-paketet, men har egentligen tillgång till onödigt många kanaler.

Gubben bär in några korgar ved. Han har tänt i vår lilla vedpanna tidigt på morgonen. Vi eldar med ved som kommer från vår egen skog. Gubben har sågat, kört hem och kapat och vi har hjälpts åt att transportera in veden i vedboden, med hjälp av ett transportband.

Idag ska vi åka den två mil långa vägen till stan. Vi ska köpa en router. För ca en månad sen fick vi en fiberdosa inkopplad i huset. Nu ska internetuppkopplingen bli bättre, om vi bara begriper hur vi ska få det nya att fungera. Jag bestämmer mig för att testa att koppla datorn direkt till fiberdosan. Jag skulle ju fått ett informationssms igår, men det kom aldrig. Fick veta att de försökt skicka det via mail igår, men skrivit fel mailadress.

Wow, fantastiskt! Internet fungerar fast jag inte fått min aktiveringskod. Jag passar på att gå in på internetbanken och betala fakturan från bilbesiktningen. När jag var där och besiktade fungerade inte deras datauppkoppling, så jag kunde inte betala där på stationen.

Klockan går och vi bestämmer oss för att ta en fika innan vi åker. Vi värmer vatten i vattenkokaren, tar pulverkaffe i muggar. Gubben vill ha socker i sitt kaffe och vi båda vill ha en skvätt mjölk i också. Idag blir det hemgjort fröknäcke och hembakta havrekex, där degen kavlats och tagits ut med hjärtmått.

När vi går ut till vårt dubbelgarage, konstaterar gubben att det är bara vi i byn som flaggar. I dessa orostider med bombningar i Israel och krig i Ukraina och mycket annat elände i världen, så borde det flaggas extra mycket. Vi tar finbilen till stan. En silverfärgad Skoda Octavia, årsmodell 2016. I vårt garage finns också en gammal arbetsbil, en liten lätt lastbil, en Mitsubishi från 2004. På väg in till stan ser vi ett par träd som blåst ner under lördagens blåsväder.

På parkeringen i stan kommer vi ihåg att ställa in och lägga fram p-skivan. Vi vill ju inte få p-böter. Sen går vi in i en butik för att titta på en router, och medan vi diskuterar vad som kan passa oss, kommer vi också in på prat om mobiltelefoner. Expediten säger att mobilabonnemanget kan bli billigare när man är pensionär. Gubben har ju fyllt 65 i år, så han får hjälp att få sin pensionärsrabatt och sedan kommer vi också på att han kan ta över mitt abonnemang, så får jag också del av rabatten. Det blir 100 kr billigare per månad för oss. Det verkar väl bra, eller?

Vi tog också med oss en back med returglas som vi lämnar i en återvinningscontainer. Sedan besöker vi en butik till för att prata router-behov. Gubben köper ett par glödlampor till traktorn. Det blir nog en lång dag i stan, så vi tar en fika på Erikshjälpens secondhand-butik. Gubben tar kaffe och jag tar te och till det tar vi varsin morotskaka. Kaffe kostar 20 kr och morotskaka 15 kr. Det är nog ungefär hälften så billigt jämfört med att gå på kondis och ändå bidrar vi väl med några kronor till välgörenhet.

Vi går in på Elgiganten. Där finns flera routrar att välja på, eller ska vi kanske ha mesh? Och vilket mobilabonnemang har ni? Jag tror att ni ska byta. Det där med täckning har ändrats sen ni skaffade det ni har nu, så nu ser jag att det kommer att fungera bättre om ni byter, säger killen där.Till slut köper vi en router i den första butiken och hoppas den blir till belåtenhet.

När vi är i stan måste vi passa på att köpa hem lite livsmedel. På tisdagar har Ica Maxi 5 % rabatt för seniorer. Mjölk och frukt går alltid åt hemma,samt lite annat smått och gott. Vi behöver batterier till våra batteriljus som vi har på yttertrappan, och vi behöver också batterier till gravlyktorna på kyrkogården.

När vi kommer hem stoppar vi glassbyttorna i frysen och sätter sedan på ugnen för att värma rostade potatisar, morötter och rödlök. Potatis och morötter har vi själva odlat. Vår tidigare hundgård har blivit ett trädgårdsland. För några år sedan testade vi att börja odla potatis i halm där och nu har det blivit ett riktigt bra trädgårdsland, där vi i år har skördat även bönor, squash, ärtor dill och persilja.

Vilken tur att vi har mat att värma idag. Klockan närmar sig 17 och vi som brukar äta kl 14. Utöver det som värms i ugnen blir det uppvärmd sås, kokta vaxbönor (egenodlade och hämtade i frysskåpet), samt vildsvinskött tillagat igår. Det är gubben som har skjutit en liten gris på våra egna marker. Vi brukar bara äta viltkött i vårt hus och fisk har vi också möjlighet att få från sjön. När vi äter kommer katten Laban och vill sitta mellan oss i kökssoffan. Han har väl saknat oss

Gubben sätter på kaffe i den stora perkulatorn. Han ska åka till missionshuset på gubbabön och ha med sig fika. Jag tar fram hastbullar fyllda med äppelmos, samt bondkakor som han får ta med. Det är fem gubbar i 60 – 70 årsåldern som brukar träffas en stund varje tisdag.

Innan gubben åker hämtar han ägg, stänger in hönsen, tänder i pannan och sätter på TV:n, Kanal 1. Väderbilderna strax före kl 18 är alltid intressanta att titta på.

Jag tar en banan och sätter igång datorn för att skriva ner det här. Sitter nu i TV-rummet. Normalt brukar jag sitta med datorn på övervåningen, men nu kör jag med kabel direkt i fiberdosan. Imorgon kanske jag lyckas få igång trådlös anslutning?

TV:n med Kanal 1 är på. Det är Go´kväll, Rapport och Fråga Lund. Gubben kommer hem. Han har två bondkakor med sig, som jag knaprar i mig. Gubben dukar bordet inför morgondagens frukost. Grötgrytan har han redan förberett och perkulatorn är laddad med te.

Jag ber gubben byta till Kanal 4, för jag vill se Hemma med Ernst. När det programmet är slut är det dags för oss att inta sängläge och tillsammans be en kort tackbön för dagen.

Ja, på många sätt lever vi gammaldags, men vi tar till oss en del av det nya också. Undrar hur det går framöver med utvecklingen. Hur länge är det inne med fiberuppkoppling? Hur går det med våra mobiler? Hur ska vi titta på TV? Tänk om något händer och vi inte har någon strömtillförsel? Bra att bo på landet och att kunna vara lite mer självförsörjande! Kanske bra att ha tränat på att inte ha så mycket fasta inkomster.