Mitt Liv

Berättat av Sofie Lindé

Berätta om din dag: ✏️

Vi är en grupp som läser SFI på Angered folkhögskola. Skolan ligger vid Hammarkulletorget, nära skog och fin natur. Idag är det kallt, men solen skiner – och då blir vi glada.

Den här veckan är det höstlov för barnen, så en del behöver stanna hemma.

Höstlov är också ”läslov”, så vi har lånat böcker på biblioteket, både böcker på svenska och böcker på våra modersmål. I vår grupp talar vi somaliska, engelska, arabiska, kinesiska och svenska. Vi läser också nyheter. Nu är det många krig i världen, i tex Ukraina och i Palestina. Det är väldigt tråkigt. Men vi försöker också att hitta goda nyheter.

Idag bjöd skolan på frukost, vi har haft en lite längre rast och också pratat på många olika språk. Det är roligt!

Vi har skrivit dagbok, och ska nu berätta lite om vad vi gjorde igår.

Sofie, 59 år

Idag vaknade jag kl. 8 på morgonen. Jag tvättade mig, åt frukost och gick till skolan. Idag regnar det inte, men det är kallt. Jag gillar inte att gå ut när det regnar, men jag blir alltid glad när solen skiner. Idag har jag studerat olika saker, t ex hur jag kan läsa mitt födelsedatum. Halv ett gick jag hem. Min son och min man stannade hemma idag. Jag ska laga ris och kyckling, och vi ska äta tillsammans. Efter lunch ska jag och min man dricka kaffe, och ikväll ska jag titta på en turkisk film, som är textad på arabiska. Klockan tio ska jag sova.

Nasriin, 33 år

Hej! Min dag. Jag vaknar kl. 7 varje dag. Jag stiger upp och jag går på toaletten. Sedan borstar jag tänderna, och äter frukost, smörgås med ost, och dricker te. Jag diskar och städar lite. Kl 8 promenerar jag till skolan. Jag lär mig svenska 5 dagar i veckan. I denna skola började jag i augusti detta år, 2023. Jag tänker klara terminen. Varje dag slutar jag kl. 12. Sedan går jag hem och lagar mat. Igår lagade jag ris med kyckling, grönsaker och sallad. Mina barn är lediga, och vi åt tillsammans. Sedan pratade och skrattade vi, och var glada.

Raho, 56 år

Jag vaknade kl. 7 på morgonen, borstade tänderna och gjorde frukost. Kl halv 8 klädde jag på mig och tog spårvagnen till Hammarkullen. Skolan börjar kl. 9, men jag var lite sen och kom kl. 9.15. I klassen gjorde vi många olika aktiviteter. Igår var första gången som jag kom till skolan i Hammarkullen. I vanliga fall är vår kurs i Hjällbo, men vi samlas denna vecka i Hammarkullen. Jag gillar lokalerna! Jag träffade många olika lärare och deltagare från olika kurser. Det är jätteroligt!

Matida, 23 år

Tisdag den 31 oktober 2023. Jag vaknade kl. 7. Jag gick till skolan i Hammarkullen, fast i vanliga fall är vi i Hjällbo. Jag åt frukost kl. halv 8. Efter skolan gick jag hem, lagade mat: pasta med sås, juice och sallad. Jag promenerade till biblioteket i Gamlestaden kl. halv 4. Där läste jag en bok tillsammans med många andra personer från olika länder. På onsdagar går jag också på språkcafé. Sedan gick jag hem. På kvällen åt jag middag, och tittade på TV. Jag tittade på samma turkiska film som Nasriin gjorde. Filmen handlade om en familj. Sedan tittade jag i min telefon, och pratade med min kompis. Jag somnade kl. 23.

Faduma, 29 år

Jag vaknade kl. 6.30 idag. Ute var det mörkt och kallt. Sedan borstade jag tänderna och tvättade ansiktet. K. 7 väckte jag mina döttrar. Jag hjälpte dem att borsta tänderna och tvätta ansiktet. Sedan åt familjen frukost och drack kaffe. Kl 7.30 klädde vi på oss. Kl 8 gick min man med våra döttrar till vårdcentralen. Min dotter hade en tid idag. De gick inte till skolan och förskolan. Sedan städade jag och diskade. Sedan gick jag till skolan. Denna veckan är det höstlov, men inte för Sfi. Vi studerar i skolan i Hammarkullen. Skolan slutar kl. 12. När jag kom hem lagade jag mat och studerade lite svenska. Jag lagade kinesisk mat idag: kycklinggryta med svamp. Jag plockade svamp i skogen. Det är mycket svamp i Sveriges skogar i år! Jag gillar skogen mycket! Min kompis hade prov på kurs B idag. Hon är godkänd! Nästa vecka ska hon gå till kurs C. Jag blev glad också! Jag vill också lära mig svenska snabbt. Jag gillar att studera svenska.

Lulu, 35 år

Jag vaknade kl 6. Jag gick till badrummet och tog en dusch. Jag gick för att be. Efter att jag hade bett färdigt, satt jag och min man och drack kaffe. Sedan jag åt jag en macka och tog min medicin. Sedan klädde jag på mig, och gick till skolan. Läraren Sofie frågade och vi svarade. Efter skolan gick jag hem, jag städade huset och lagade mat: biryani med sallad. Så åt vi – det var gott! Efter lunchen drack min man och jag te, och på kvällen pratade jag med min mamma och min syster i telefon. Sedan tittade jag på Facebook i telefonen. Kl halv 11 somnade jag.

Samah, 46 år