Mitt Liv

Berättat av Småbarnspappa

Berätta om din dag: ✏️

Natten står för dörren när jag tar mig an den uppgift jag själv påtagit mig: att skriva om vad som händer idag. Den 24 oktober 2023.

04:47 väckte min tre månader gamla son mig för fjärde gången för natten med ett högt skrik. Även om uppvaknandet var ett fallskärmshopp från drömmen på så sätt var det härligt att kunna lugna honom med ersättningsflaskning och vagga honom till sömns igen. Efter en snabb dusch begav jag mig från lärdomsstaden i norr till Stockholm medelst pendeltåget i vanlig ordning tillsammans med minst 700 andra resenärer. Att möta T-centralens brus omkring sjusnåret om morgonen är sannerligen pulshöjande och trots tre års pendling så har jag ännu inte vant mig vid stresspåslaget som infinner sig.

Arbetsdagen vid universitetet bjuder på intressanta seminarium med studenter och små framsteg på forskningsfronten, men även en kort promenad innan det är dags att vända hemåt.

Den tidiga kvällen innebar i markservice: laga mat, tvätta, dammsuga och avlasta frun som är föräldraledig. Ikväll åt vi jordärtskockssoppa med ett gott bröd.

Om vi lämnar mitt hem och blickar ut mot världen så liknar de konflikter världen står inför just idag på många sätt de som mötte uppgiftslämnarna år 1973. Då blossade det s k Israelkriget; nu krigar Israel mot Palestinska Hamas. Vidare markerar dagen, 24 oktober 2023, 600 dagar sedan Rysslands diktator Vladimir Putin invaderade grannlandet Ukraina. Idag nåddes jag också om nyheten att vi inte heller kommer att nå ens ett målet om mindre än 1,5 graders medeltemperaturökning till 2030. Mer än någonsin tidigare känner jag mig pessimistisk och sorgsen när jag tänker på framtiden och mänskligheten.

Hemma i lägenheten i lärdomsstaden sover min son och fru i sovrummet. Det känns tryggt här hemma, trots världsläget. Från gungstolen i vardagsrummet hör jag deras snarkningar medan jag betraktar det sista brinnande vedträt i öppna spisen. Klockan är 22:45. Natten står för dörren.