Mitt Liv

Berättat av Sara Sahlin

Berätta om din dag: ✏️

Det började med att jag spillde ut mitt morgonkaffe i min väska. Nej. Det började, alldeles förtidigt, med att jag vaknade av väckarklockan och kom på att jag inte ställt den med snoozemarginal som jag brukar utan måste gå upp direkt.

Ladda med frukost, packa färdiggjord matsäck, koka kaffe – en termos till eftermiddagen och en termosmugg till morgonen. Provsmaka.

Jag har en handfull olika jobb där jag har behovsanställning, just… vid behov. Det som slarvigt kallas timanställning. Denna veckan är jag på Chalmers tekniska högskola, som tentavakt. Klockan ringer kvart över sex och jag måste vara hemifrån före sju. Det är alldeles för tidigt för mig som tycker det börjar bli anständig morgon runt tiosnåret. Det kommer bli en lång dag med ett sextimmars- och ett femtimmarspass med en kvarts lunchrast emellan, men jag är förberedd.

Jag får med mig allt jag behöver och hinner med min buss och jag kommer fram i tid och allt går bra tills jag får en chans att sitta ner med mitt morgonkaffe och märker att termosmuggen har fått pyspunka och sipprande läckt ut i hela väskan.

Men ingenting tog allvatlig skada och det fanns lite kaffe kvar till mig. Så allt är bra.

Jag inser ganska snabbt att dagens två arbetspass ligger lite omlott, trots att det inte såg så ut i bokningskalendern. Det blir mentalt lite stressigt, men det löser sig. Det går att förbereda pass två medan pass ett har en lågtempoperiod.

Det mesta av mitt jobb går ut på att titta uppmärksamt på människor som koncentrerar sig. Plus lite administration.

Det är inte särskilt tungt fysiskt och det är inte särskilt komplicerat att lära sig men det kräver total uppmärksamhet på tentanderna och jag är rätt mör i huvudet när jag kommer hem.

Lyssnar på en ljudbok på vägen hem för att vila tankarna lite. Det blir ”Silver & Ståhl: Helvetets portar”, en barnbok för läsålder 9–12 år, som jag vill ha lite koll på för ett av mina andra jobb i en bokhandel.

Handlar påväg från bussen för att komplettera lite inför imorgon. En snabbätlig lunchlåda är redan förberedd eftersom jag gjorde två igår. Handlar också något att laga middag på för ikväll men jag orkar inte laga det utan det blir smörgåsar istället.

Framför Netflix.

Mamma ringde. Hon firar sin pensionering med en tågluff och ringde från Lille. Har varit i Spanien. Ska hälsa på släkt i Belgien. Funderar på att ta sig till Brest men inte om det är tråkigt väder… Hon ringde för att be mig sätta ut en lykta på min mormors grav.

Katten har fått mat och vatten och har gått ut en vända utomhus, genom fönstret, och en vända i svalen, genom lägenhetsdörren. Som vanligt.

Nu ska han och jag sova. Han ligger på min huvudkudde och jag ligger tätt intill och lyssnar på hans snabba kattpuls. Han vill inte bli klappad eller hållen. Vill bara ligga tätt intill.

Jag klipper med ögonen när jag skriver detta och får anstränga mig för att inte somna mitt i en mening. Klockan är halv tio. Ungefär fyra timmar tidigare än jag brukar gå och lägga mig.

Imorgon blir en lika tidig morgon.