Mitt Liv

Berättat av Sannaängen

Berätta om din dag: ✏️

24 oktober 2023. Jönköping.

Vaknar kl 6 och läser om Moa Martinssons o Emilie Brontes författarskap i Kerstin Ekmans nya bok ” Min bokvärld.” Blir inspirerad att skriva om min egen bokvärld. I min barndom fanns få böcker i hemmet. Folkskolan läsebok som min mor hade och en barntidning på tyska som min far köpt när han på 1930-talet cyklade ner till sina föräldrar i Österrike. Det var så mysigt att sitta i fars knä när han översatte texterna. I 10-årsåldern började jag låna hem kassar med böcker från Stadsbiblioteket i Örebro. Man fick låna 2 roliga böcker om man tog 1 fackbok. När jag läst igenom Barnavdelningens böcker fick jag komma in i rotundan i Vuxenbiblioteket och låna Erik Lundqvists böcker – ett konstigt val av bibliotekarien kan jag som vuxen tycka. Men jag älskade dem och läste alla som han skrev.

Går ut i trädgården för att plocka gräslök till middagens sill. Imorgon ska vi ha rotmos med fläskkorv och nästa dag kåldolmar. Konstigt nog har dessa maträtter försvunnit helt från reestaurangmenyerna i stan. Vore jag yngre skulle jag starta en restaurang med enbart husmanskost!

Vår 60 åriga Peace-ros har nya knoppar färdiga att slå ut. Den blommar för 4e gången i år. Märkligt. Och oroande, det har aldrig hänt under de 48 år vi bott här. Förstår att de unga har klimatångest. Slukhål, jordskred, översvämningar är något som tilltagit på de senaste åren.

I år fyllde jag 80 år. Då bestämde jag mig att sluta köra bil eftersom mitt närminne sviktar. Min käre make sen 52 år skjutsar mig till Bruksgatans äldreboende, där John-Bauerkören, som jag jag är med i, ska sjunga. Matsalen är full av de boende som gjorts fina av personalen. Efter uppträdandet bjuds vi på kaffe och får sitta bland de boende. En 90-årig dam mittemot mig har fått sina naglar lackade med guldstänk!

Efter att ha vilat en stund när jag kommit hem bakar jag två småkakor, kokos – och havrekakor. Och går sen in till min 89-åriga granne med några kakor som smakprov. Vi samtalar om ditt och datt en stund. Pandemin med covid -19 hade det goda med sig att vi grannar längs gatan började umgås mera. Den är inte över än och vi håller fortfarande avstånd och tvättar händerna när vi kommer hem.

På kvällen går vi en promenad i stadsdelen, kollar på TV och läser dagens mail på datorn, Tillsammans löser vi korsord ( ska vara bra för hjärnan) och lägger oss kl 23.30.