Mitt Liv

  • Richard Tegnér

Berättat av Richard Tegnér

Berätta om din dag: ✏️

Tisdagen 24 oktober 2023

När jag bestämmer mig för att slå upp ögonen kan jag konstatera att dagen är mulen. Himlen över taken är blygrå. Jag ligger kvar en stund i sängen och lyssnar till ljuden från staden som kommer till liv. Fönstret ut mot gården står på glänt med en vädringsspringa. Flygplanen som i tät följd går in för landning mot Bromma flygplats. Skator som tjattrar, bilarnas brus från Hornsgatan, något utryckningsfordons sirener varnar, en förälder ropar åt sitt barn att se upp i gatukorsningen. De är förmodligen på väg till förskolan. K och E är uppe och förbereder sig för att gå till sina arbeten. Det slamrar från frukostbestyren i köket – vattenkokaren brusar och snart når doften av kaffe och stekta ägg min näsa. Själv är jag inte förtjust i kaffe, speciellt inte på morgonen. Jag föredrar te. Det knarrar i parkettgolvet när K går in och ut till sitt rum. De där knarrningarna i den gamla parketten blir väldigt tydliga för mina morgonkänsliga öron. Det är visst svårt att bli av med knarret i en gammal parkett och kanske inte heller helt nödvändigt. Det är lite av själen i vår lägenhet som är byggd 1929.

Efter ett tag avtågar K och E till sina jobb, ropar hejdå och ha det bra innan dörren går igen och jag hör hur nyckeln vrids om från utsidan. Jag ligger kvar en stund. Kikar i mobilen på nyheter och om jag har fått några nya kommentarer på mitt senaste Facebookinlägg. Det är mycket elände som rapporteras just nu från krigen i Ukraina och Israel/Gaza. Lidandet är ofantligt och det är ingen bra start på dagen att dela alla dessa dystopiska skildringar. Bäst att ta sig upp och komma på fötter.Slår upp fönstret på vid gavel och sätter på Klassisk morgon i P2, när jag bäddar ur sängen ser jag dammråttorna på golvet och bestämmer mig för att dammsuga och dammtorka under. Bäddar med nytt lakan. Det gamla har hål i mitten som jag tänker laga men först rullar jag ut min träningsmatta för morgongymnastiken. Det är ett bra sätt att få igång kroppen och hjärnan. Jag har ett träningsprogram som heter Joint Academy på mobilen som jag följer varje dag. Har gjort så i 47 veckor. Programmet har varit till god hjälp mot axelsmärta och stel nacke. Huvudvärk har jag nästan aldrig numer. Gymnastiken och den klassiska musiken stämmer mina sinnen till en bra nivå och den ångest som molat lågintensivt de senaste månaderna gör sig inte så starkt påmind. Efter att ha avslutat med den pulshöjande rörelsen bergsklättraren kastar jag kalsongerna i smutstvättkorgen och tvättar mig i badrummet. Tar en 10 mg Citalopram – för måendet, som det står på receptlappen som är klistrad på burken.

Frukosten består av grekisk yoghurt med nötter, frön och russin, Puh Ehr te och äppeljos. Har kommit fram till att detta är den perfekta starten på dagen som jag står mig åtskilliga timmar på. Lägger en del av nötterna och pumpakärnorna i fågelmataren som sitter med en sugkopp på utsidan av köksfönstret. Strax dyker talgoxar, gråsparvar och någon enstaka skata upp för att ta för sig av läckerheterna. Skatorna kommer från en kull som kläcktes i vildvinet som täcker brandgaveln till grannhuset. De började tidigt på året och eftersom det inte hade kommit några skymmande löv så kunde vi följa bygget från vårt köksfönster. Nu är stor del av vildvinet nerrivet av förvaltningen för grannhuset. De påstod att råttor klättrade upp till deras tak via vildvinet. Råttor finns överallt i staden och är svåra att få bort.

Den lista jag brukar göra för dagens aktiviteter blir inte lång.

– Laga lakan

– Karlaplan röjning, packning

Tar fram symaskinen som jag fått låna av en granne. Strykbräda och strykjärn. Leta reda på sytråd. Hittar inte vit på rulle så det får bli beige. Vit undertråd finns redan uppspolad. Hittar ett gammalt slitet örngott som jag klipper ut en lapp från. Viker in kanterna och stryker ihop och nålar fast lappen på det stora lakanet. Syr fast med raksöm runt om, sedan zigzag på och runt hålen och slutligen zigzagsöm runt kanten på lappen. Det ser bra ut. Ner i tvättkorgen med den!

Möter syster L i Slussens tunnelbanestation, röda linjen mot Ropsten. Vid Karlaplan går vi till Claes Olsson för att köpa flyttkartonger som vi tar upp till lägenheten i på Karlaplan. På torsdag kommer en städerska och på fredag blir det fotografering inför försäljning. Mamma gick bort i januari i år och nu är det de sista sakerna som skall packas ner för att skänkas till Myrorna. Vi har fördelat och packat det som vi tar över. Barnbarn och respektive har fått välja en del de också. Snart är resan och epoken Mamma över. Det känns vemodigt och samtidigt skönt. Jag har haft ansvar för bankaffärer genom fullmakt från mina systrar. Dagens aktivitet är den sista stora innan lägenheten säljs och töms. Vi antar att den inte skall vara svårsåld med det läget.

Efter ett tag ansluter K. Jag går ner och möter henne. Hon vill inte åka hiss ensam och trapporna kommer man inte åt utan plupp. Tillsammans tar vi hand om det sista. L gör ren teakmöblerna i duschen – de som stod utanför dörren. Vi tar oss varsin hutt av det som är kvar av mammas rom. Det ser riktigt fint ut och efter att ha tagit ner de sista säckarna till grovsoprummet så beger vi oss av ut för att få något att äta. På Nybrogatan hittar vi en asiatisk restaurang som heter Rice. Jag beställer dumplings, K och L tar sushi. Avslutar med varm Sake och vandrar mot tunnelbanan för återfärd till Södermalm. E är hemma och sitter på sin säng med en stickning. Det är något nytt hon börjat med för att slippa sina tics att dra i håret. Hon stickar en balaklava i mörkgrön merinoull. När jag sticker in huvudet i E’s rum för att säga godnatt ligger K på sängen och pratar med E.