Mitt Liv

Berättat av Pia skarin

Berätta om din dag: ✏️

Tisdag den 24 oktober 2023

Vaknade som vanligt fram på morgonsidan för att gå på toa. Det är priset man får betala för att få sin goda kopp te sent på kvällen. När jag la mig igen hoppade Ludde min dvärgschnauzer på 3 år upp i sängen och la sig vid min kudde – lite ovanligt då han brukar hålla sig vid fotändan. Gosade lite med honom och somnade om. Kl sex ringde klockan och jag började förbereda mig för att åka till jobbet. Satte på mig mina nya jeans och en rosa tröja med typ polokrage. Åt två fantastiskt goda smörgåsar, bakade dagen innan av min man, Anders. Och så te förstås. Har det kinesiska/japanska tecknet för te tatuerat på min vänsterarm. En ganska liten tatuering som min son gjorde för fem år sen. Köpte ett dagkort (110 kr) på SL då planen var att åka sex ggr med kollektivtrafiken under dagen. Brukar köpa enkelbiljetter à 26 kr. Kom till jobbet som ligger på norra Kungsholmen, strax efter åtta och valde plats i det stora landskapet, det var inte så många på plats än. Fin plats vid fönstret med dubbla dataskärmar – kopplade in min egen dator, som jag har ansvar för. Tisdag är en dag när många väljer att jobba hemma, arbetar på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i region Stockholm, där finns möjlighet för nästan alla tjänstepersoner att jobba hemma. Man skriver ett avtal med sin chef om hur det ska gå till. Själv är jag pensionär sen tre år och jobbar ca 10-15 timmar per vecka sen dess. Jag handlägger ärenden från regionen till Migrationsverket angående ersättning för sjukvård som asylsökande fått under tidigare år, ett till tre år tillbaka i tiden. Regelverket för detta säger att staten (Migv.) skall betala för gruppens vård i efterhand, region ska tillhandahålla vård enligt lag 2008:334. Vi har ett datasystem som hjälper oss att hålla reda på kostnaderna på individnivå, för att sen göra dessa återsökningar. Har varit med om att utveckla systemet enligt regionens behov sen 2013, och en kollega som varit med lika länge säger att jag är kär i systemet… nästan sant säger jag och tycker att det är väldigt roligt att göra något som jag är bra på. Har fått avtal om jobb fram till 30 juni 2024.

Klockan 10:30 var det dags att ta tunnelbanan till Folktandvården vid Odenplan och träffa tandhygienisten. Fick beröm av henne för att jag sköter min munhygien så bra jag kan och att den värsta fickan i tandköttet gått från 10 mm till 6 mm. Fick tre nya tider av henne och jag konstaterade att jag gått till tandhygienist i 50 år, började när jag var 20! Så det är en kronisk sjukdom…. ärftlig. En tandläkare har dock lovat mig att mina tänder ska överleva mig, så jag kämpar på.

Åter till jobbet och när bedövning släppt åt jag soppa – det blev en lite sen lunch. Var sen med på mötet som arbetsgruppen har varje vecka. Den här gången handlade det om omorganisationen som är nära förestående, ”asylgruppen” (5 personer) ska flytta till en annan enhet. Ledningen har bedömt att det är nödvändigt för att cheferna ska få lagom många medarbetare. Dessutom ska en handläggare vara tjänstledig ett år. Om det kan komma någon vikarie är tveksamt, det finns stora sparkrav på hela avdelningen och förvaltningen, som har ca 800 personer anställda. Så stämningen var inte på topp. Åkte hem vid halv sex tiden, inga problem med pendeltåget. Skulle ha åkt och varit med två barnbarn på kvällen men tjejerna hade feber och med dagens covidspridning avbokade vi det hela. Kom hem och köpte fryst pizza till middag. Tittade in till målargruppen som ses en gång i veckan, bredvid vår ICA-butik. Målar inte själv men känner flera av dem. Ska träffa några av dem på fredag då vi ska starta en bokklubb. Första boken är Friskt vatten till blommorna av Valérie Perrin – mycket populär feel good bok i år. Hem till Ludde som varit ensam ett par timmar, han blev hur glad som helst. Fick sin middag och så blev det hundpromenad. Han bestämde vart vi skulle gå, enklast så då han verkar lite ”mörkrädd” och har mycket egen vilja. Mådde lite halvdant- antagligen efter behandlingen av tandhygienisten, man blir öm. Tog två paracetamol och piggnade till av pizzan som var klar när vi kom hem från promenaden. Sen blev det lite prat om en av sönerna (4) som behöver stöd med att kunna ta betalt för en konstnärlig utsmyckning han preliminärt fått i uppdrag att göra i kommunen. Kom på att jag kan hjälpa honom att skriva en offert med hjälp av exel. Försökte förstå vad tv-programmet Vetenskapens värld förmedlade om hur hjärnan fungerar, lite för trött tror jag. Men att hjärnan tolkar allt, så vad är verkligenheten? tog jag till mig. Och så Aktuellt, med en kopp te så klart, om de svåra händelser som pågår runt om i välden – Krig i Ukraina, isolering av Gaza efter Hamas angrepp på Israel den 7 okt (min namnsdag). Det är svårt att ta in all fientlighet som finns i världen och samhället. Våldet är närvarande i vårt land med skjutningar kriminella emellan, även oskyldiga drabbas och dödas. Man säger att hela samhället måste mobilisera mot gängen, vad kan jag göra? I alla fall fortsätta gå med min hund i närområdet, åka pendeltåg, gå på teater, konsert, bio – inte vara rädd i vardagen. Rösta på det parti som är mest demokratiskt, inte på de främlingsfientliga nationalisterna. Vi har haft den drogrelaterade brottsligheten precis intill oss, för några år sen. För tillfället har vi lugnt.

Somnade med Anders bredvid mig och Ludde vid fötterna efter att ha läst några kapitel i Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl.