Mitt Liv

Berättat av Pär Bokelund

Berätta om din dag: ✏️

Klockan är fem på morgonen. Någonting har väckt tuppen ute i hönshuset och hans galande ekar upp till mitt sovrum i vår gamla nedlagda lanthandel alldeles nära havet på Gotland. Långsamt vaknar jag, känner mig fram i det mörka huset, undviker en katt som stryker. Jag kokar kaffe, tänder en eld i kaminen, kokar två ägg och hör militärflygplan, högt över mitt tak. De flyger tätt och jag vet inte vad som är övning eller vad som är skarpt läge, för sjuttio mil härifrån pågår ett fullskaligt krig.

Så småningom startar jag datorn. Jag är tjänsteman och jobbar för staten. I och med pandemin, öppnades möjligheten upp för arbete hemifrån och det är tacksamt, jag har fyra mil in till Visby och min arbetsplats.

Jag har drabbats av post-covid. Sjukdomsbilden är inte helt utredd, forskningen släpar efter men jag arbetar halvtid. Vid lunch får jag vilat en timme och väcks sedan av solen genom fönstret. Trädgården är inbäddad i ett täcke av gula löv, jag ser Östersjön där ute, och lilla Karlsö, hönsen letar mask.

Hunden och jag åker upp i lammhagen. Vi räknar in djuren, kollar så de mår bra och har vatten. Snart nog kommer de att få flytta in, när snön kommer och maten försvinner. Vi fortsätter förbi samhället, handlar mjölk, kollar efter röda prislappar. Ekonomin är pressad, även om både jag och min fru har fasta jobb som statsanställda. Vår yngsta som är 27, pluggar och bor hemma, egen lägenhet kostar för mycket, de flesta arbeten kräver högskoleutbildning.

Jag lagar middag, fritata med ägg och potatis, vi är delvis vegetarianer. Köttproduktionen idag är etiskt förkastlig, Östersjön är utfiskad och förgiftad.

Vi videochattar med äldsta barnet och barnbarn i Norge, det blir sällan att vi träffas fysiskt, avstånden är för stora.

Det mörknar tidigt här ute på landet. Hönsen ska stängas in, elbilen ska laddas över natten och vi streamar lite nyheter, kanske någon film. Mullret hörs igen från fler militärflygplan. Det är stjärnklart ute. Jag läser ett kapitel ur en bok och somnar sedan.