Mitt Liv

Berättat av Monica Wejås Eriksson

Berätta om din dag: ✏️

Dagboken

Tisdag 24 oktober 2023

Oj! Sov jag så länge idag, klockan börjar närma sig sju. Jag är morgonpigg, men det innebär inte att jag går upp när jag vaknar utan jag ligger kvar i sängen och leker med min Ipad. Spelar Cookie Jam. Ett spel som går ut på att samla ihop minst tre sk ”godisar” cookies i olika färger. Har spelat det i flera år är uppe i över 6500 spel!! Minst en timme varje morgon spelar jag, men jag spelar aldrig mer under dagen och jag lägger aldrig ner några pengar på det, även om det finns möjligheter.

Maken Hasse och jag dricker kaffe på sängen varje morgon, men eftersom han jobbar en del fortfarande så ligger jag kvar ensam idag, det blev ett par mackor till kaffet, eftersom jag ska in till stan och äta lunch. Läser tidningen Sörmlands Nyheter på paddan innan jag går upp. Det första jag gör är att göra en bulldeg. Som jag sätter på jäsning, sätter in bunken i mikron stänger luckan och låter den stå där och jäsa.

Idag får det bli ett gympapass med Sofia. Hemmagympa med Sofia startade under pandemin på Tv, varje dag kl 9, nu är det kl 10, men jag har spelat in avsnitten så jag kan titta när det passar mig. Nu för tiden blir det inte varje vardag, som det var under pandemin, men ett par gånger i veckan i alla fall. Så idag blev det ett rörelsepass. Utanför mitt fönster går två rådjur och äter. Den ena på gräset och den andra äter av Malvablommorna, som fortfarande blommar, de ser mig men bryr sig inte.

Sen har jag en motionscykel, som också används då och då. Gäller att inte försoffa sig! Nu har ju golfsäsongen slutat för året, tyvärr.

Efter duschen är det dags att baka bullar, degen har jäst och blivit stor och fin, lägger ner lite extra vid utbakningen gör flätor, som jag sen snurrar ihop. Blir stora och fina bullar.

Tiden rusar iväg, jag skall ju till in till stan (Nyköping) och träffa gamla jobbarkompisar på lunch och innan dess skall jag gå till optikern och få nya ”kuddar” till mina glasögon och bullarna som skall gräddas. Här gäller det att snabba på, sminkning måste ju göras kan ju inte träffa kompisarna osminkad. Ja så är det, fåfängan försvinner inte för att man blir äldre. Tar på mig en tunika, som jag skickat efter hos Cellbes och ett par svarta byxor.

Nu måste bullarna gräddas! Jag ska ha bullar med mig till Näverkvarn på eftermiddagen, dit jag ska åka och måla. Eftersom de är varma lägger jag dem på ett brödfat, som jag sen lägger ner i en papperskasse. Packar ihop målargrejorna, som jag ska ha på eftermiddagen. Hinner inte åka hem efter lunchen och hämta dem. Vi börjar måla kl 15.00.

Åker med bilen in till stan knappt 2 mil, det är lite rörigt inne i Nyköping eftersom Brunnsgatan är avstängd på grund av arbetet med nya Resecentrum. De har satt upp stoppljus, vilket gör att det blir långa köer. Men idag var det inte så mycket trafik så det går ganska snabbt. Parkerar bilen bakom Culturum och går till Specsavers och får glasögonen fixade, båda paren.

Nu har jag plötsligt gott om tid, går sakta ner mot torget, vi ska träffas kl 13 vid restaurangen bakom Stadshuset. När jag kommer dit står Elisabeth, en av mina gamla jobbarkompisar, redan där utanför och väntar. Vi hinner prata lite innan de andra kommer en efter en. Agneta, Gunnel, Maj. Yvonne, Margareta A, Margareta S och Britt-Marie, Annika och Åsa kommer när vi gått in. Nästan folktomt, konstig så här i lunchtid. Dagens rätt är Bruna bönor eller Raggmunk och fläsk, alla väljer raggmunken. Tyvärr är maten ljummen men det är ju kul att träffas i alla fall. Vi brukar träffas och äta lunch en gång i månaden på olika ställen, hit kommer vi inte att gå igen. Innan vi skiljs åt bestämmer vi att det blir på NK Villan i november.

Jag går till bilen, kör direkt iväg till Näverkvarn, stannar vid den fina affären i byn, Systrarna Brådhe heter den och drivs av dem och deras mamma. Jag har ju fikat idag och jag glömde ta med mjölk så det köper jag. Vi startar alltid med att fika tillsammans innan vi börjar måla och ibland tittar vi på någon film på YouTube, där någon konstnär visar och ger tips om målning.

Vi håller till i båtklubbens lokal nere vid hamnen, gruppen har funnits i många år, jag har varit med i 7–8 år skulle jag tro, tiden går så fort kanske är det mer. Vi är 7 st i gruppen nu, det är en lagom stor grupp för att få bra plats i lokalen. Idag tittar vi på en tysk konstnär Greda minns ej efternamnet, när vi fikar, som målar en abstrakt tavla. Vi förundras över hur hon kan få till det. Kompisarna tyckte bullarna var goda. Sen börjar vi måla, just nu håller jag på med att måla norrsken i akvarell. Det är så svårt att få till det så det blir bra.

Det är en uppgift vi fått i ”Måla hemma” kursen som konstnären Håkan Groop håller i. Vi är 10 st som får en uppgift att måla i akvarell, se träffas vi i hans ateljé och får då ta med an av bilderna vi målat, som han går igenom och säger vad som är bra och vad som kan göras bättre. Detta passar mig väldigt bra att få måla hemma i lugn och ro och sen träffa de andra och se vad de gjort.

När klockan närmar sig halv sex börjar vi packa ihop våra prylar och ge oss av hemåt. Än så länge är det ljust när jag åker hem men jag vet att om bara några veckor är det mörkt. I helgen som kommer går vi ju tillbaka till ”normaltid”. Vi har haft sommartid i många år nu och jag gillar det, får gärna vara kvar som det är. Tre rådjur springer över vägen, det finns mycket rådjur och harar där vi bor.

Hasse har börjat med maten när jag kommer hem, sen vi började köpa mat från Hallo Fresh tycker han det är roligt att laga mat. Vi köper dessa matkassar någon gång ibland inte så ofta numera. De levererar hem till oss annars skulle vi ju inte köpa dem. Men numera tar de 49 kr för hemleveransen det har varit gratis tidigare. Idag blir det en vegetarisk rätt. Ovanligt för oss men gott.

Kvällen tillbringas som vanligt framför tv:n, först ser vi ”Gokväll” på 1:an, sen ”Rapport” också på 1:an, ”Kockarnas kamp” på 4:n och ”Fråga Lund” på 1:an vi hoppar lite mellan dem, ”Dokument utifrån, Stalkern” på 1:an som handlar om Felix, som blir trakasserad med sms från någon okänd person, mycket intressant och otäckt. När klockan är 22 slår vi över till 5:an och ser ”Alla mot Alla” när det reklam passar jag på att tvätta mig och borsta tänderna för att sen bara krypa ner i sängen. Varje kväll sitter jag och stickar framför tv:n, har precis stickat klart en olle till mitt lilla barnbarnsbarn Aron 14 månader. Så nu har jag börjat sicka ett par raggsockor till Klara ett av barnbarnen.

Jag tycker det är så skönt att krypa ner i sängen, skrolla på min padda och sen se lite på någon serie på Play eller Netflix innan jag somnar. Vet att man ska undvika padda och telefon i sängen men jag blir bara sömnig av att titta på en serie eller film. Plockar sen upp mitt ”mantra” som jag ligger och tänker på då somnar jag fort.

Det här är en helt vanlig dag i mitt liv, just denna dag skilde sig lite från övriga tisdagar beroende på lunchen med tidigare arbetskamrater.

Monica 76 år