Mitt Liv

Berättat av Mona 70 år

Berätta om din dag: ✏️

Vaknade vid 8-tiden med kraftig smärta i mitt knä. Ramlade på trottoaren igår på väg hem efter min vanliga promenad, ca 8 000 steg enligt mobilens stegmätare. Vi fotgängare får gå på vackra men knaggliga gatstenar här i innerstaden, medan cyklisterna har jämn asfalterad cykelbana precis bredvid.

Jag kom i alla fall upp ur sängen. Gav katten mat och bryggde mitt morgonkaffe och åt två rostade brödskivor med färskost på. Har ett 1000-bitarspussel på köksbordet så det blev pussel och ljudbok. Pusslet har ett mycket deprimerande motiv, Edvard Munchs Two People, The Lonely Ones. Passar bra till ljudboken som är en deckare som handlar om gängkriminella som utnyttjar unga att gå deras ärenden i Stockholms skärgård.

Daglig dusch, om än extra försiktigt pga onda knäet. Det blev mjuk storskjorta i flanell och mjukisbyxor idag. ”Onda benet först” är lösningen när man klär på sig med ont knä.

Vågade inte ens gå ner för trapporna så det blev innesittardag. Gjorde en kombinerad sen frukost och lunch bestående av havregrynsgröt med mellanmjölk och uppkokade frysta bär som sylt.

Tittade en stund på statsminister Kristersson och Jens Stoltenberg som berättade om att Sverige med all sannolikhet nu kommer att godkännas av Ungern och Turkiet som NATO-medlemmar. Jag känner dock inte helhjärtat att jag vill vara med i samma klubb som Ungern och Turkiet. Läste också på Instagram någon som uttryckte att det är en hemsk värld vi lever i där man möts med hatande svar om man skriver att både palestinska barn och israeliska barn förtjänar att leva i fred. Det är ju ganska ruskigt att det är så. Att det finns så mycket hat hos de som bara är åskådare.

Min son tittade in på vägen hem efter sitt jobb och hjälpte mig att slänga soppåsen i soprummet och matavfallet i komposten som sen blir biogas. Han gick också till Instabox belägen i godisaffären och hämtade ut ett paket från Apotea med mina mediciner som jag tror att många andra 70-åringar också tar, atorvastatin mot dåliga kolesterolet, amlodipin mot högt blodtryck samt inhalator med pulver mot astma.

Min 43-årige son fick med sig fyra böcker av Jack Kerouac som jag hade dubletter av. Han hade naturligtvis läst några av dem men de håller för omläsning. Läste dessa böcker i min ungdom och var senare med i det fina förlaget Bakhålls stödtrupp och fick väldigt bra pris på deras utgåvor, därav dubletterna. Har lagt fram två böcker som varit väldigt viktiga för mig och som jag ska läsa om. Det är Arken av Peter Nilson och Shikasta av Doris Lessing.

Det blev en slö eftermiddag i soffan, man får slöa när det gör jätteont i knäet. Såg en australisk thrillerserie på tv4play.

Lagade middag. Stekta kycklingbitar, wokgrönsaker och äggnudlar. Sesamolja, fisksås, japansk soja och lite worcestershiresås som kryddning. En glassbåt som efterrätt.

Hade ett videosamtal med en dotter sent under kvällen. Vi avhandlade inget viktigt, hon höll på att natta sin tre degusar, växtätande buskråttor med ursprung i Chile. De är svårskötta och behöver mycket utrymme men de är charmiga och smarta. Hon hade redan tidigare på väg hem från jobbet ringt och klagat över konflikträdda chefer inom kommunala verksamheten så viktiga samtalsämnen var då avklarade.

Det sista för dagen var en paracetamoltablett, tvättning och tandborstning. Katten låg redan i sängen och väntade.