Mitt Liv

  • Miriam Parkman

  • Miriam Parkman

  • Miriam Parkman

  • Miriam Parkman

Berättat av Miriam

Berätta om din dag: ✏️

07.30 Jag och min sambo Niklas vaknar med ett ryck. Niklas säger ”Fuck!”. Vi har försovit oss. Han går upp och klär på sig snabbt, får ta kaffe på vägen. Jag är långt borta, har väldigt svårt att vakna. Jag påminner Niklas om att ta med sin matlåda. Han upptäcker att ytterdörren stått olåst under natten. Jag ska snart gå upp också men jag är frilans och har inte samma tidspress. Lite konstig morgon.

8.45 Låg kvar lite väl länge i sängen. Fastnade med mobilen, såg reels och kollade de olika kontona på Instagram jag styr – mitt eget och det för Sthlm Honky Tonk, en countryklubb jag och fyra andra arrangerar ideellt. När jag gick upp gjorde jag min lilla träning – några squats, sit-ups och stretch för ryggen, höfterna och armarna. Jag jobbar som frilansande textilkonstnär med fokus på väv och försöker göra vad jag orkar för att håll knän och bål, rygg i form för det. Jag klädde på mig – mammas ljusrosa jumper från 60-talet som hon fick av sin bror när han var i Kanada. Hängselbyxor – mina numera standard-arbetarbyxor, köpta på Second Sunrise, denimbutiken på Katarina Bangata som mina kompisar driver. Jag har sovit med en frisyr som jag nu fixar till genom att rulla upp längderna i pin curls och sätter en scarf över. Ikväll ska jag på Studiecirkel på Medborgarhuset i Hägerstensåsen, ”Countrycirkeln”. Det är andra gången av fem, första gången var väldigt trevlig och intressant. Ikväll ska vi diskutera country ur ett politiskt perspektiv, det ser jag fram emot! Kul att ha en lite fin frisyr tills dess, och håret är ändå i vägen när jag väver om jag har det utsläppt. Imorgonkväll ska vi ha den första av veckan två klubbar med Sthlm Honky Tonk, releasefest för Jonas Crambys nya bok ”Americana – maten, musiken, spriten, romantiken” där vi är med och håller two step-kurs, countryquiz och så har vi fixat bandet ”As Good as Brothers”. Det ska bli kul! På fredag är andra klubben, då ”Bluegrass friday” på Twang (vårt ”hemmaställe”) med bandet Plains and Pines. Alltså – en ganska ovanligt händelserik vecka och därav värt att hålla frisyren igång. Förr, som vintagenördig tonåring och 20+are gjorde jag det jämt oavsett vad jag skulle göra, nu som 33-åring med lite mer stadig vardag (då jag mest är i ateljén och hemma på vardagarna) blir det mer vid speciella tillfällen. Det är skönt på ett sätt att inte känna behovet av att lägga så mycket tid på det, men visst känner jag mig alltid snyggare när jag väl gjort en lagd frisyr. Nu- frukost! Det vanliga: kaffe i någon av mina tre favoritmuggar (klassiska amerikanska diner-muggar, köpta på ett antique mall nånstans mellan Los Angeles och Austin på en episk road trip 2018), rostmacka med smör och ost, lite juice.

Ser på Nyhetsmorgon. Oron sprider sig i magen av allt som pågår just nu – det bara känns som att det är något extremt som sker? Gaza mördas sönder av Israel som säger att de bara träffar ”Hamas-mål” men ingen kan ta sig ur Gaza och att de bara vill radera Gaza känns mer troligt. Fruktansvärda bilder på barn täckta med damm och blod, darrande och gråtande. Även hemska bilder från Israel på människor som ber för sina anhöriga, kidnappade av Hamas. Varför SLUTAR de inte bara? Varför tror man fortfarande att dödande ska lösa något? Kriget pågår i Ukraina, Putin sitter kvar, det har hänt något allvarligt i Tigray, oljeutsläpp vid Karlskrona, poliser i Malmö har skjutit två män på ett boende för hemlösa, sprängningar och fler skjutningar i gängkriget, masskrock med över 100 bilar i tjock dimma i Louisiana…det är som att…någon slags pandoras ask har öppnats. Det är riktigt läskigt tycker jag.

14.27 Jag är i ateljén i Hägerstensåsen, har jobbat här sen jag kom runt 10.30. Jag cyklade hit från lägenheten på Hallandsgatan. Jag väver på ett stort verk till min kommande utställning på Galleri LUX i Östersund, som öppnar 25 november. Verket är ett slags porträtt av min farmor, med utgångspunkt i ett foto på henne från tidigt 1970-tal. Hon står i Kall, Jämtland, där hon kom ifrån och hänger upp naturligt färgade garnhärvor. Jag har gjort om bakgrunden något – lagt till en bergssilhuett och illustrerade blommor + foton på blommor från min lilla uteplatsodling i somras, som ett kollage. Det går långsamt men säkert framåt. Mina kollegor Vega och Siri är också här och jobbar, men Siri har gått hem nu då hon kom hem sent igårkväll och ska på en blind date ikväll. Jag hoppas den går bra! Jag åt pumpasoppa med kokosmjölk till lunch (middagen igår), med två brödskivor med smör. Delade ett Ingrid Marie-äpple med Vega och Siri efteråt. Det var perfekt sötsyrligt, krispigt. Vi pratade om resan Siri gjort till Paris där hon varit på vernissagen av sin moster Karin Mamma Anderssons nya utställning. Vi förundrades lite över hur det är att vara konstnär på den nivån, där allt säljer till fantasisummor. Snart ska jag nog sätta på lite kaffe.

22.49 Hemma i soffan med två rostmackor med smör, ost och skinka och ett glas mjölk (vanlig, komjölk) framför mig. Cyklat hem från Studiecirkeln. Vi var en lite mindre grupp idag, jag vet inte om det var pga politiktemat eller om folk bara hade förhinder. Klart är iallafall att vi lever i ett mycket märkligt politiskt tillstånd just nu. Ingen vet varken ut eller in. Vi som var där kunde ändå komma överens om att vi alla lyssnar på låtar av artister vi kanske inte gillar allt av, men att om låten är tillräckligt bra så lyssnar vi ändå. Önskar det var mer så i världen också. Att vi kunde leva sida vid sida, ha våra olikheter och acceptera det, ibland mötas i något så enkelt livfullt och glädjande som att uppskatta samma låt. Erkänna att vi där har något gemensamt. Det blev en öl efteråt med tre av dem från cirkeln på Hägerstensåsens pizzeria, trevligt! Innan studiecirkeln vävde jag på i ateljén men tog paus för mobiltitt och senare även för att klippa ihop en reel på mitt eget instagramkonto på processen med det nya verket. Jag är lite kluven inför att dela mycket på soc med inför en utställning, men jag skulle verkligen behöva sälja verk på denna och tänker att jag provar, ser om det hjälper att skapa lite hype. Ibland gör det det, ibland inte. Innan cirkeln åt jag det sista av pumpasoppan och två pannkakor med grädde och sylt, också från middagen igår, som jag sparade till middagen så det blev lite skillnad på lunchen och middagen. Nu för tiden äter jag väldigt sällan middag i ateljén, föredrar att komma hemma vanlig tid och äta middag med Niklas, och hans son Sigge, de veckor han är hos oss. Nu är jag trött, ska rulla håret igen och gå och lägga mig. Niklas kommer snart, han har passat på att träffa sin kompis Johan för några öl och en kväll av skivnörderi. Imorgon ska jag tillbaka till ateljén, och på kvällen är det klubben för Jonas Crambys nya bok. Full fart! Kul, men tänker på hur bisarrt det är att detta pågår i min bubbla av världen samtidigt som människor dör i fruktansvärda krig samtidigt på andra platser i världen.

Låtar jag har lyssnat på lite extra idag:

Fox hunt – Sierra Ferrell

Tell her – The Countryside of Harmonica Sam

Ramblin fever – Merle Haggard

Aj aj, jag gillar dig – Tonix

Hertz an hertz – Hbz remix/Blümchen/Jasmin Wagner

According to my heart – Goldie Hill

Wake up screaming – Jim Lauderdale

Theee timin’ game – Summer Dean

Green Lights – Bonnie Raitt

Running’ short – Tom Bromley and the Buckaroos

Two fools – Michaela Anne

Mississippi Rendezvous – Brennen Leigh

Mellan dessa har p1 gått på i bakgrunden i ateljén.

Nu tror jag Niklas kommer i trapphuset, äntligen! Jag älskar honom så mycket.