Mitt Liv

  • jag själv

Berättat av Matz Lonnedal Risberg

Berätta om din dag: ✏️

24 oktober 2023, en tisdag. Europa är i krig, sedan 2014, eller åtminstone 2022, då den totalt omänsklige despoten Vladimir Putin inlett ett helt oprovocerat anfall på en suverän grannstat; Ukraina, med mycket lidanden, förstörelse och dessutom miljöförstöring som följd. Klimatförändringarna fortgår i allt snabbare takt, trots att FNs ”expertpanel” inbillar sig att de vet hur de skall bromsas upp. Sverige styrs av gangsters och Sverigedemokraterna, även om det formellt är Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna (är det inte lustigt hur alla opportunistiska partier, totalt utan ideologi, heter -demokraterna; S, KD och SD?) som sitter i skyltfönsterregeringen. Dess huvudlinje är att inte göra som Miljöpartiet, som man fått ren fobi gentemot. Denna regering är i färd med att, totalt utan respekt för Schengenavtalet, den nordiska passunionen, som vi hade från 1950-talet, Öresundsregionens integreringsönskemål och Skåne generellt, permanenta gränskontroller i Öresund, och påtvinga kollektivtrafikpersonal polisiära uppgifter och förorsaka ökade kostnader för den skånska kollektivtrafiken. Till och med deras skånska partikamrater protesterar. Sverige firar 500-årsjubileum för ett Sverige utan Jämtland, Härjedalen, Bohuslän, Halland, Skåne och Blekinge men med Finland, och det är fortfarande det Sverige den svenska centralmakten enbart bryr sig om. Världen styrs av despoter som Xi, Putin, Erdogan och om ett drygt år sannolikt även av Trump.

Personligen har jag det dock drägligt, bor bra, har inga ekonomiska problem, företog en alldeles utmärkt Medelhavskryssning i våras och skall nästa vinter och vår företa en Jorden-runt-kryssning med samma fartyg. Är medlem i Travellers’ Club Oslo, Travellers’ Club Malmö, Travellers’ Club Göteborg, Malmö Par Bricole, Gamla Trelleborg, Sköna Trelleborg, Nordisk Jernbane-Klub och Forum for Nordisk Jernbanesamarbeid och deltar i varierande grad aktivt i dessa föreningar. Att vara pensionär är härligt.

Strax efter klockan tre var jag uppe för att slå läns, och såg att färjan WOLIN låg i färjeläge 2.

Jag stod upp halv sex idag, av en enda anledning: Klockan sju skulle de ta värmen och varmvattnet i elva timmar, för att koppla grannfastigheten till fjärrvärmen (det blev bara borta i sju). På den fastigheten uppförs nu ett sextonvåningshus, som kommer att ta all utsikt och sol mot öster. Det är otroligt att man får bygga så högt bara tvärs över gatan, men att ha kommunen som hyresgäst hjälpte tydligen.

Det var en mörk och dimmig morgon, men inte mer dimmig än att jag kunde se AKKA i färjeläge 11, NILS HOLGERSSON i läge 10, världens största passagerartågfärja SKÅNE i läge 9 och GRYF i läge 2. Jag bor med utsikt över Skandinaviens största ro/ro-hamn och Östersjön, helt bort till den danska ön Møn och den tyska vindkraftsparken ”Balitc2” , när vädret är klart.

Så smorde jag in mig med Canoderm, som jag måste göra hvarje morgon och kväll, efter att jag i fjor somras fick eksem. Åt nygräddad croissant med ost, som jag gör hvarje morgon, och tog morgonens två mediciner. Puttade in dagens första Oliver Twist tuggtobak i munnen efter frukost. På radion hördes P4 Malmöhus. Bortsett från några få program på P1, som ”Godmorgon Världen”, ”Lantzkampen”, ”Spanarna” och ”På Minuten”, så är Sveriges Radios Riksradio så otroligt, erbarmligt amateurmässig och lågkvalitativ, men lokalradion är bra. Med saknad minns jag Sveriges Radio på 1990-talet.

Jag klädde på mig; kalsonger, stödstrumpor, skjorta, halsduk (”scarf”), byxor och skor. Bär aldrig ”T-tröja”, jeans eller ”sneakers”.

Klockan tio tog jag på mig kavaj och ytterrock och gick till biblioteket för att läsa dagens Trelleborgs Allehanda och Sydsvenska Dagbladet. Förstnämnda prenumererar jag inte på själv, därför att den bara kommer ut tre dagar i veckan. ”Sydsvenskan” prenumererade jag på för mer än 6000 kronor om året, tills det visade sig att deras (o)ansvarige utgivare betraktade papperstidningen som en bilaga till e-tidningen och inte som en fullvärdig, självständig tidning. Detsamma gäller Skånska Dagbladet, där min prenumeration upphör om ett par veckor, av samma skäl. Vi lever sannerligen i det digitala helvetet. Jag hatar detta århundradet.

Dagens post var pensionsbesked från norska NAV, Travellers’ Club Malmös medlemstidning och ett besked från Länsförsäkringar om att jag får en blygsam återbäring, som de vill skicka via Swish. Då det emellertid aldrig kunde falla mig in att blanda in djävulens verktyg (mobiltelefonen) i några som helst pengatransaktioner, blev jag tvungen att medelst min onödigt komplicerade svenska Bank-ID logga in mig på deras hemsida och meddela mitt bankkontonummer. (Min norska Bank-ID är så oerhört mer användarvänlig och enkel och kräver hvarken en liten minikalkulatrliknande dosa, ett kort i den, med ett passord, som jag inte själv fått bestämma, eller behöver pluggas in i min dator – hvarför skall allt svenskt vara så förbannat besvärligt och svåranvändbart?)

Till middag – som jag äter mitt på dagen – var det idag fisk (sej) i tomatsauce, enligt ett kinesiskt recept. Mycket gott! Samtidigt tog jag ut morgondagens frukostcroissant och middag – snabbstekt broccoli med biff – från frysen och lade dem i kylen. Kineserna kallar det en vegetarisk rätt, trots att den innehåller oxfilet. Det enda en kinesisk ”vegetarrätt” inte får innehålla är vitlök, purjolök och ingefära. Dessa middagsrätter och nio olika till hade jag tillagat ett par helger för några veckor sedan, då jag lagade en sexrätters respektive femrätters middag, och sen frös in som hvardagsmiddagsportioner. (Oxfileten kostar i min köttaffär 499:- Skr/kg. I förra veckan var jag i Saluhallen i Göteborg och såg att där tog man 750:- – 799:- Skr/kg för oxfileten!) Jag lagar all min mat själv, från grunden, av färska råvaror. Så tog jag middagens fem mediciner. Efter middag var det kaffe; Zoégas Skånerost. Vatten kokas i en kastrull och hälls så över kaffet i en filterpåse i en filterhållare på min emaljerade kaffekanna från 1952.

MBS rekommenderar att man alltid har vatten, stearinljus/fotogenlampa, batteriradio och mat, för att klara sig i sju dagar i en kris, och att man låter konserver ingå i hvardagsmaten, för att de inte skall bli för gamla. Glöm det! Jag bor på åttonde våningen i en småstad. Jag skulle klara mig en halv dag. Går strömmen har vi inget vatten, ingen värme, ingen hiss, inget ljus i det fönsterlösa trapphuset – och hur skulle jag kunna lagra sju dagars förbruk av vatten? Låta konserver ingå i min hvardagliga mathållning – nej tack, jag lagar alltså min mat från grunden av råvaror och inte någon förbannad konservburksmat!

Efter middagen kom störkaviaren, som sänts från Småland dagen innan. Det är kaviar från odlad stör i Strömnäsbruk. Den har ”mjölkats”, inte tagits från slaktad stör. Det blir första rätten på min sjurättersmiddag med sju gäster på min 70-årsdag (följt av snäckor i sina skal i kryddsmör, köttsoljanka; en underbar ukrainsk soppa, Jia Chang Yu Si; kryddrik röding enligt kinesiskt recept, Thai red curry chicken, Thit Bò Cát Lát Giòn Ăn Vói Nuóc Châm; tunna oxfiletskivor enligt vietnamesiskt recept, samt successterte; Världens underbaraste (och onyttigaste) tårta från Vadsø i Nordnorge, allt hemmalagat).

Till kvällsmat var det två misslyckade empanadas, som jag bakade igår, efter ett hopplöst recept, som jag fann på Internet. Jag skall aldrig mer baka empanadas, nästa gång blir det piroger, som jag bakat förr. Men jag hatar matsvinn, så skiten måste ju ätas upp. Mikrovågsugn förekommer inte i mitt kök, däremot en väldigt praktisk liten ugn, litet större än en skokartong, som fungerar som en brödrost. Den behöver alltså inte förvärmas utan man ställer in temperatur och tid, och så säger den ”pling” och stänger av sig själv när inställd tid har gått. Perfekt för att grädda croissanter, piroger, (empanadas), varma mackor, en liten pantoffelgratain &c. Den har sparat mig för mycket ström (jämfört med att värma upp stora ugnen för en morgoncroissant). Och så togs kvällens två mediciner.

Efter kvällsmat såg jag ”Fråga Lund” på SVTPlay – TV har jag inte, passar inte in i möbleringen, och film ser jag bara på bio (och i bibliotekets filmklubb).

Under hela dagen följde jag naturligtvis med på färjetrafiken i Skandinaviens största ro/ro-hamn. Förutom ovannämnda färjor besöktes hamnen av tågfärjan MECKLENBURG-VORPOMMERN och bilfärjorna ROBIN HOOD, NILS DACKE, GALILEUSZ, COPERNICUS, PETER PAN och HUCKLEBERRY FINN.

På kvällen började det blåsa ostlig vind och regna ordentligt, men inte lika illa som förra fredagen, då de flesta färjor ställdes in.

Jag gick till slut och lade mig klockan elva, efter att återigen ha smort in mig med Canoderm en dryg timme innan.

Tillbakablick på 24. oktober 1973, då jag inte sände in något minne, okänd med insamlingen:

24. oktober 1973 var en onsdag. Jag var studerande vid Arkitektursektionen på Lunds Tekniska Högskola. Mina dagar var väldigt schemalagda. 7.00: Uppstigning och frukost, som regel bara en kopp choklad, på mjölk. Promenad från Sparta, där jag bodde, till A. 8.00-12.00: Föreläsningar. Första (stora) koppen kaffe klockan 10, totalt 2,5 liter/dag, men aldrig till frukost. 12.00-14.00 Middag hemma på korridoren, av och till tillsammans med två korridorkamrater. Då var det ofta panerad spätta eller spaghetti med köttfärssås. Annars något enkelt, åt mycket djupfrysta crêpes (tinade och stekta, naturligtvis) med olika fyllningar, minns jag. Missade alltid föreläsningen klockan 13.00. 14.00-15.00 Föreläsning eller ritövningar. 15.00-18.00. Ritande på ritsalen på A. 18.00-20.00: Kvällsmat; mackor med olika pålägg. Öppnande av post. 20.00-24-00: Ritande på ritsalen på A. 0.00-1.00: The och skönlitterär bok (Erich Maria Remarque, Fjodor Dostojevskij, diverse norska författare). 1.00-7.00: Sov.

Såvida det inte var tentamensperiod, för då var det tentamensläsning 0.00-2.00, the och skönlitterär bok 2.00-3.00 och sömn 3.00-7.00. Eller inlämningsperiod av ritningar, då kunde man sitta och rita på ritsalen på A i upptill 34 timmar i sträck (och sedan gå på fest i 12 timmar). Men i efterhand vet jag inte om det var tentamens- eler inlämningsperiod just 24. oktober 1973.