Mitt Liv

Berättat av Marianne Fredriksson

Berätta om din dag: ✏️

Jag är pensionär sedan två år och njuter av att bestämma över min egen tid, t.ex att kunna ligga längre på morgonen. Annars använder min tid dels för att träna och tänka på min hälsa dels för att engagera mig i sånt som jag tycker är viktigt i samhället. Den här dagen har jag bestämt att åka till Kypegården ett friluftsområde en bit från centrum tillsammans med min vän och före detta granne Margareta.

När Maggan hämtar mig med sin bil ser jag att grannen har hissat sin flagga. Jag påminner mig om att det är FNdagen och tänker att vi också borde ha hissat flaggan för att visa att vi stödjer FN och vill ha fredsatsningar istället för den oroliga krigsssituation som råder nu. Rysslands anfall på Ukraina har pågått i 1 5år och de senaste veckorna trappas spänningarna mellan Israel och Hamas upp, med stort lidande på båda sidor. Det är ofattbart att konflikten mellan Israel och Palestina bara pågår och att palestinierna inte kan få leva ifred i sitt eget land.

Dock vi åker till friluftsgården och går en vandringsled först 5 km, sedan 1, 6 km till. Det är stilla och lugnt. Jag är så tacksam för naturen och för allemansrätten. Efter promenaden ( Maggan går med stavar). Går vi in i omklädningsrummet klär av oss och jag går doppar mig i sjön innan vi går in i bastun. Jag började förra hösten med att basta och bada i sjön en gång i veckan. Det är fantastiskt skönt och jag inbillar mig att det är bra för hälsan. Det är också en väldigt skön atmosfär med den vedeldade bastun och den fina utsikten över sjön. Idag är det 4 andra kvinnor där. Ofta blir det intressanta samtal i bastun, en av kvinnorna är väldigt intresserad av historia och arv och berättar fascinerat om en bok om DNA och människans förfäder som hon läst. Vi pratar också om andra böcker vi har läst om kvinnors plats i historien och det blir så intressant så vi hinner bli riktigt varma innan vi doppar oss igen.

Efter badet fikar vi i stugans cafe. Vi beställer våfflor med sylt och grädde. Jag pratar med E. en flicka som arbetar där och som jag tidigare haft som elev. Hon har ett intellektuellt funktionshinder men är en go och glad tjej som är duktig i köket och det har varit så roligt att få se hur hon trivs och fungerar så bra på sin arbetsplats. Nu berättar E att på grund av kommunens regler får hon tyvärr inte stanna kvar utan kommer att bli hänvisad till en annan plats. Jag blir ledsen för hennes skull och tycker att det är tråkigt med så fyrkantiga bestämmelser. Varför kan man inte se till människan istället och låter henne stanna där hon är nöjd?

När jag så småningom återvänder hem tar jag en cykeltur till Studiefrämjandet och hämtar material till en studiecirkel om mat och klimat som jag leder tillsammans med en vän i vår förening Klimatomställning Borås. ( om den här texten finns kvar om 50 år, hoppas jag verkligen att man har lyckats vända utvecklingen och hejdat den globala uppvärmningen).

Varje tisdag eftermiddag har jag läxhjälp på Norrbyhuset, en mötesplats i det invandrartäta området Norrby 5 minuter från mitt hem. En kvinna som läser på SFI behöver hjälp med att träna svensk ordföljd. Flera barn som går i årskurs 2 och 3 kommer med sina läxor som handlar om att läsa svenska texter och svara på frågor och att träna addition och subtraktion. Behoven är så stora, även om texterna tycks lätta så det är många ord som barnen inte förstår de pratar bara somaliska hemma och både skolan och bostadsområdet är segregerat. Jag har jobbat som lärare med tonåringar och vuxna men inte med små barn så det är en utmaning för mig också att hitta sätt att förklara och försöka få dem engagerade i sitt lärande.

Det här blev en lång dag. När jag kom hem hade min man nyss kommit hem från en utflykt till Göteborg och Sjöfartsmuseet tillsammans med en grupp från Träffpunkt Simonsland. en mötesplats för seniorer som ordnar mängder med olika aktiviteter. Klockan var 18.00 och vi upptäckte plötsligt att vi hade bokat in oss på en studiecirkel med Vänsterpartiet där vi båda är medlemmar så vi begav oss dit. Som tur är bara 10 minuter med cykel hemifrån. Det blev en intressant kväll med bra diskussioner. I den oroliga tid som är nu känns det viktigt och nödvändigt att komma tillsammans och ventilera saker man funderar över. Äntligen hemma igen tittade vi på nyheter och drack te. Jag stickade en stund på ett par raggsockor till mig själv och la mig sedan för att läsa en sund innan jag somnade. Det blev en väldigt aktiv dag så ser verkligen inte alla dagar ut men det är inga problem att sysselsätta sig om man är en frisk pensionär