Mitt Liv

  • Sasha Sandenskog

  • Malin French

Berättat av Malin

Berätta om din dag: ✏️

24 oktober 2023

Det var svårt att vakna, snoozade länge, kroppen var trött och det var så skönt under mitt ulltäcke. Sovmorgon, börjar inte jobba förrän klockan 9.00 idag, så hann ändå med en dusch, fixa varma äpplen med ingefära och kanel till frukost och plocka ur diskmaskinen.

När bussen kommer ser jag att den flaggar. Tror först att det är nån av de kungliga små barnen som fyller år men så kommer jag på, det är ju FN-dagen! (Googlade för att verkligen ta reda på att FN-dagen var en flaggdag). Vi ska ju uppmärksamma FN-dagen på I Ur och Skur förskolan där jag jobbar och på bussen fick jag idén att använda mig av Kompis-figurerna Kanin och Igelkott (Kompisböckerna av Linda Palm) för att berätta för barnen om FN. På promenaden från hållplatsen i Sköndal till Skarpnäck googlade jag lite mer på FN för korrekt fakta, att FN jobbar för fred och säkerhet, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Barnkonventionen kommer jag också nämna för barngruppen.

När jag kommer till förskolans gård rusar flera barn mot mig och jag får härliga välkomstkramar som gör mig varm och glad. Skyndar in för att plocka fram materialet till samlingen och sen är det dags för oss att gå till vår skogsplats. Det tar lite tid att packa allt, få på barnen ryggsäckar och sen ställa upp på led men vi kommer iväg i bra tid. Ett försenat barn möter vi på vägen. Hen är lite ledsen att lämna mamma så hen får hoppa ner i vagnen och passa Kanin då går det bra. Det prasslar när vi går förbi parken. Det är löven som fallit ner från träden. En cyklist plingar och tar sig förbi oss och på stigen möter vi motionärer och hundägare med en liten hund. När vi kommer till vår skog tar barnen fram sina sittunderlag och sätter sig på stockarna och vi börjar med samling.

Jag och en kollega tar var sin handdocka, Kanin och Igelkott. Vi har en jordglob och har hängt upp flaggor från länder som barnen har anknytning till. Med hjälp av figurerna pratar vi om jorden, att det finns många länder och många människor som pratar olika språk. Vi tittar på flaggorna, barnen hjälper oss med vilka flaggorna är. FN-flaggan hänger uppe och “Kanin” berättar om vad FN är och jobbar för på ett enkelt sätt och att barn har egna rättigheter i och med Barnkonventionen. Handdockorna hjälper oss i lärandesituationen då det är inte vi pedagoger som berättar utan figurerna vilket gör det mer intressant och roligt för som barnen är mellan 1 och 4 år. En blandad åldersgrupp innebär att de äldre barnen hänger med på ett annat sätt än de yngre och kan inspirera de yngre barnen. Vi sjunger sången “Hej, goddag och hallå!” och säger hej på olika språk: spanska, japanska, jola, arabiska, engelska… -Mat!, ropar ett barn. Ja det är dags för mat-ramsan och att ta fram mellis-mackorna ur lådan och servera te med mjölk som vi dricker ur kåsor.

Nu behöver vi bygga upp vårt sovtält och toalett-station eftersom vi ska vara i skogen hela dagen och byta blöjor på barnen. Barnen leker. Mulet men milt väder, vindstilla så det är en skön dag. Till lunch får vi spagetti bolognese från Italien och därefter ska barnen sova i sin sovsäckar. 16 månaders barnet som fortfarande skolas in vill inte sova. Det innebär att det blir lite knepigt för oss att ta raster. Skickar kollegan först sen blir det kort rast för mig, springer iväg till Kulturhuset för att gå på toa sen tillbaka. Då har flera barn redan vaknat men stämningen är lugn ändå. Slår upp lite kaffe från termosen till mig och kollega samtidigt som jag svarar på sms och skriver till pappan att barnet inte sovit. Barnen är glada och solen tittar fram. De övriga vaknar ett efter ett. Vi äter mellis och går tillbaka till förskolan. Barnen bär sina egna ryggsäckar och håller i vagnarna när vi går – de är så duktiga!

Det blev en skön dag på jobbet, jag kunde gå några minuter tidigare för att hinna till 17-åriga dotterns utvecklingssamtal. På tunnelbanan och tvärbanan spelade jag Wordfeud på mobilen med mamma, vi har flera spel igång.

Har inte varit mycket på dotterns skola så jag hade lite svårt att hitta henne och sal 607. När vi sitter utanför klassrummet och väntar känner jag tröttheten komma efter arbetsdagen, det känns tungt i kroppen, jag har ett slitigt arbete och jag undrar hur jag ska orka med till pensionen. Vi hör dem röra sig därinne, en pappa kommer ut och hälsar på mig, våra döttrar är goda vänner men vi har aldrig setts tidigare. Vi går in i klassrummet och jag reagerar på att läraren, som jag aldrig tidigare träffat, inte hälsar på mig, jag söker ögonkontakt men hon vänder sig mot min dotter och det är väl som det ska.

Efter samtalet får vi springa till tvärbanan som just kommer till Luma. Vid Gullmarsplan stiger vi av, törstiga bägge två så går in på Pressbyrån och tar en Ramlösa granatäpple och ställer oss i den långa kön. Får tips av en personal att använda snabbkassan (“gör det själv”) istället. Jag brukar inte gilla sånt men det gick bra. Galet lång kö till bussen, vi går in genom bakdörren och får platser med gången emellan. Trötta och hungriga men maken och storasyster är sjuka så vi måste fixa maten, men vad? Denna eviga fråga och jag är så trött på att hitta på vad vi ska äta varje dag. Nåt enkelt är vi överens om för ingen av oss vill laga mat. Det blir hamburgare vilket visar sig vara ett lyckodrag då 19 åringen tänkt på hamburgare hela dagen.

På vägen hem från Hemköp var det mörkt och jag insåg att det är hög tid att plocka fram reflexer. Det blev TV-dinner framför Drömslottet. Ryggen var trött så efter middagen letade jag fram ett yogapass på You Tube, Yoga with Adriene. Hittade ett skönt pass för ryggen på 30 minuter som gjorde gott. Sen blev det lite tv-tittande med en kopp te och sen sitta i sängen och skriva detta. Klockan blev för mycket, måste sova nu 23.23. God natt.