Mitt Liv

Berättat av Lovisa

Berätta om din dag: ✏️

Min dag.

När klockan slog 00:00 och det blev den 24 oktober 2023 satt jag hemma hos min kompis Lovisa Ö på middag, tillsammans med ytterligare en kompis Sophie. Alla vi tre går vårt andra år på Handelshögskolan, kandidat i Business and Economics. Igår, det vill säga den 23 oktober, hade vi vår tredje och sista tenta för den första studieperioden. Det skulle firas med middag hos Lovisa Ö, och sedan vidare i Rotundan på skolan där det var fest. Jag hade bakat en kladdkaka, Sophie gjort en morotskaka och så hämtade vi thaimat att festa på. Under kvällen pratade vi om allt mellan himmel och jord – mest framtiden och om vi valt rätt utbildning. Vi hade dock så kul på middagen hos Lovisa Ö att vi blev kvar, och hoppade över festen på skolan. När klockan slog 00:30 hämtade en taxi upp mig och jag åkte hem till söder. Egentligen var planen att ta tunnelbanan hem, men jag tycker det är läskigt att som tjej åka ensam hem med tanke på övergrepp. Senaste tidens skjutningar som sker lite här och var har inte gjort saken bättre. Så det fick bli taxi. Väl hemma var det pyjamas på, tandborstning och av med sminket. Sedan raka vägen ner i sängen. Det var skönt at bara blunda och somna efter alla spänningar från tentaperioden.

Klockan ringde 08:30, så jag fick lite sovmorgon för första gången på längde efter alla tentor. Jag låg kvar i sängen och snoozade i tjugo minuter, sedan gick jag upp. Direkt när jag stigit upp bytte jag om. Därefter var det dags för dagens första mål. Till frukost åt jag det vanliga – yoghurt med banan och kanel på, en macka med skinka och ett glas mjölk. Gustav (min pojkvän) säger att man inte blir mätt på det, men jag tycker det. Eftersom jag äter ganska långsamt, särskilt på morgonen, fick jag bråttom när jag väl ätit upp. Det gällde att borsta tänderna och sminka sig snabbt, för att sedan bege sig mot tunnelbanan och skolan.

Jag hade fem minuters marginal när jag steg in i aulan på Rådmansgatan klockan 10:10, innan lektionen började. Snabbt hittade jag Lovisa Ö och Sophie på våra ”vanliga” platser, och slog mig ner bredvid. Vi pratade några minuter innan det satte igång. Dagens lektion var den första i en av de nya kurserna. Den heter global challenges II och handlar om vilka strategier vi bör utveckla för att kunna möta framtidens hållbara utmaningar. Mycket av kursen går ut på att lära känna sig själv och sina egna värden bättre, för att på så sätt kunna göra en större skillnad i världen. Personligen tycker jag att kursen verkar jättespännande (även om många andra ser den som ”flummig”). Jag trivs med att reflektera över meningen med saker, försöka hitta sina värden och öva på att byta perspektiv. Under den senaste tiden har jag själv börjat ifrågasätta mig själv och mina ständigt höga ambitioner. För att få ett bättre välmående tror jag att jag måste lära mig dra ner på min ambitionsnivå, till exempel inte plugga så mycket som jag gör, och i stället fokusera mer på sådant som gör mig lycklig – baka, gå på bio, besöka museum, kolla in kläder, gå promenader. På handels är fokuset många gånger på prestation och pengar. Jag vill vara en del i att bryta den normen och tankesättet. Det finns andra saker i livet som ger en sann lycka.

När lektionen var klar vid 12:00 gick jag ut en runda på stan. Sedan några veckor tillbaka har jag inte kunnat göra något annat än att plugga, så idag var första dagen då jag hade lite fritid över. Jag hade flera ärenden som jag ville hinna med. På apoteket skulle alvedon och läppsyl inhandlas, på Clas Ohlson köpte jag nya block, på Lagerhaus hittade jag pumpaformade ljus och slutligen köpte jag nya skrubbhandskar på Åhlens. Det var skönt att promenera runt. Överallt var det fina höstfärger och solen lyste (!). När jag var klar på Åhlens bestämde jag mig för att gå hela vägen hem till Möregatan på Södermalm. Det är en fin sträcka att gå – drottninggatan, förbi riksdagshuset, genom Gamla stan och sedan Götgatan upp. Trots att det var ganska kallt ute idag, 6 grader, höll jag ett bra tempo och frös inte.

Väl hemma vid 14:00-snåret lämnade jag bara av mina inköp, gick på toa och bytte om till en dunjacka innan jag begav mig ut igen. Jag hade lovat min pojkvän att gå och handla eftersom han har prov imorgon. I vanliga fall brukar vi handla tillsammans, men idag avlastade jag honom. Det var skönt att handla mitt på dagen, det är mycket mindre folk och stress än vad det är på kvällarna efter folk slutat jobba. Två matkassar senare begav jag mig hem från Ica. Det är ingen lång sträcka mellan lägenheten och affären, kanske 300 meter.

Efter jag packat upp matkassarna gjorde jag en sen lunch till mig själv. Då var klockan runt 14:40. Till lunch stekte jag två korvar med smak av ramslök, och värmde lite potatisgratäng som blev över från middagen häromdagen. God lunch om jag får säga det själv. Under tiden jag åt tog jag fram datorn och började fylla i utvärderingarna av kurserna som vi hade tenta i. Det är obligatoriskt att göra efter varje studieperiod. Jag tycker det är bra att vi elever kan göra våra röster hörda, men det är ganska tidskrävande att fylla i för tre kurser…

När utvärderingarna var klara, vid cirka 16:15 så ringde farmor passande nog. Jag inte kommer från Stockholm, utan flyttade hit för ett år sedan från Karlskrona för att börja plugga. För att hålla kontakten med min farmor, som jag har en väldigt bra relation till, så brukar vi ringa varandra minst en gång i veckan för att kolla läget. Oftast blir det ganska långa samtal, idag en halvtimme. Det är skönt att prata av sig lite, så blir det inte så stora glapp mellan gångerna man ses fysiskt. Jag brukar försöka åka hem några gånger per termin, och både mamma och pappa kommer hit med jämna mellanrum för att hälsa på. Det går dock inte att förneka att jag ofta har hemlängtan, och trivs bäst i Karlskrona… I Stockholm är det en annan stress och folk lägger inte märke till varandra.på samma sätt Till exempel, att hälsa på varandra eller göra en vänlig gest så som att hålla upp dörren händer sällan här. Den kyliga stämningen upplever jag inte hemma, eller i London när jag bodde där.

Efter mitt och farmors samtal scrollade jag lite på instagram. Plötsligt fick jag upp ett inlägg av Nordiska Museet. I inlägget berättade de att museumet firade 150 år och att man därför kunde skicka in vad man gjorde just den 24 oktober 2023. Jag tyckte direkt det lät som en kul idé, och något som kanske kan bli värdefullt för framtiden. Precis när jag tog fram datorn för att börja skriva ringde mamma. Vi pratade en snabbis på facetime, och jag visade henne mina pumpaljus som jag köpte på stan. Även hon tyckte dem var tjusiga. Jag passade även på att fråga mamma om hon är sugen på att gå på julbordet på Gamla Riksarkivet. Hon skulle kolla om hon kunde få in det i sitt schema, och i så fall komma upp till Stockholm i november/december för att gå på det. Det ser jag framemot! Mitt i mitt och mammas samtal ringde Gustav, så jag fick lägga på samtalet med mamma. Gustav ville bara meddela att han var påväg hem från KTH, där han pluggar.

Direkt när jag och Gustav lagt på satte jag mig i soffan för att börja skriva på mitt bidrag till Nordiska Museet. Då var klockan 17:00. Sedan har jag suttit och skrivit i en timme. När Gustav kom påbörjade jag dock maten, så den senaste halvtimmen har jag både skrivit och varit i köket parallellt. I vanliga fall brukar jag och Gustav laga mat tillsammans, med i och med hans prov imorgon så är han tvungen att fokusera fullt ut på det. Därför står jag själv för middagen ikväll. Till middag blir det husmanskost idag (och inte pasta som annars är en favorit), bestående av isterband med potatismos, lingon och gurka.

Nu är klockan 18:20 och maten är klar. Jag och Gustav har precis satt oss med våra tallrikar i soffan för att äta framför TV:n. Den senaste tiden har vi börjar kolla på serien Sex and the City från början. Ikväll blir det ännu ett avsnitt! Resten av kvällen ska jag bara ta det lugnt. Kanske kolla på något roligt tv-program och läsa en artikel inför ett seminarie imorgon. Det kommer nog även slinka ner en bit kladdkaka som blev över från igår. Det ska bli gott. Och en bra uppladdning inför ännu en dag i skolan imorgon.

Lovisa, 21 år.