Mitt Liv

Berättat av Lotta Kristensson

Berätta om din dag: ✏️

Tisdag 24 oktober 2023.

Vaknar på ett hotellrum i Stockholm. Duschar och fönar håret torrt, packar väskan (lite svårare att få ner kläder än när jag åkte till staden i söndags, på nått vis sväller packningen under resans gång). Går ner fem våningar och äter en god frukost bestående av: en skål yoghurt, lite flingor, jordgubbar som varit frysta, 2 koppar te, smothie på blåa bär, två mackor med smör, ost och marmelad plus gurkskivor, ett äpple och några annanasskivor. Delar frukostbord med en kvinna som jag träffade för första gången igår på Stella-galan och då konstaterade att vi bodde på samma hotell.

Efter frukost åker hon hem till Borlänge och jag reser till Tjörn i Bohuslän där jag bor.

Checkar ut från hotellet, lämmar i plastbrickan som var rumsnyckeln. Tar tunnelbanan vid Slussen, löser en enkelbiljett för jag skall ta tåget från Centralstation 10:30. Tåget är fullt med folk och jag har en bra fönsterplats som jag bokade långt i förväg och har biljetten digitalt i min mobiltelefon. Men behöver inte visa den för konduktören har redan registrerat att jag sitter på min plats. Resan tar tre timmar med tre stopp på vägen. Jag skriver i min dagbok om gårdagens upplevelser och förrgårdagen, det tar sin tid. Lyssnar lite på Spotify (en app för musik) i mina hörlurar (BoKaspers orkeser, Maia Hiazawa, Stefan Sundström, Anna Ternheim), och lite ljudbok som jag har laddat ner i min mobil ”De makalösa kvinnorna på Grand Hotel” av Ruth Kvarnström-Jones. Mobilen passar jag på att ladda med elurtaget bredvid mitt säte.

I Göteborg hinner jag med ett tåg som går till Stenungsund lite före min buss som jag planerat att ta (eller rättare sagt SJs föreslagna tur för mej) men tar hellre tåget om det går. Min man Kenneth hämtar mej på Stenungsunds station med bilen och efter kört över Tjörn-broarna och en bra bit ut på nordvästra Tjörn är jag hemma igen. På vägen hem i bilen så ringde min tandläkare på min mobiltelefon, det blir en tid för mej nästa dag. Den årliga tandläkarkontrollen, bra då blir det gjort.

Hemma på landet är det riktig höst och det har blåst rejält så alla bladen på träden är på marken. Vädret är mulet och 7 plusgrader. Jag pustar ut lite, äter en tallrik fil med lingonsylt (hemmagjord sylt) och lite mysli (även den hemmagjord). Slappar lite i min säng. Maken har lagt sig att vila han med.

Sen går jag en lång promenad innan det mörknar för jag behöver lite rörelse, frisk luft och känna mej hemma från storstadens miljö till det vindpinade landskapet på ön. Hejar på några grannar och en till som promenerar fast åt andra hållet, även hon i reflexväst, mössa och halsduk. Jag bor nära havet som är grått och nästan alla båtarna i vår lilla fritidshamn är uppe på land nu. Några står på hamnplan och resten i respektive båtägares trädgård. Vi har två båtar på vår tomt.

Det börjar mörkna vid 17:30, jag har gått i 40 minuter och det kändes bra. Börjar packa upp min resväska. Sen kollar av mina mail på min dator. Måste skriva en faktura via en länk som jag fått och instruktioner hur jag gör. Får faktiskt skickat den med. Skriver ut en kopia på min skrivare så jag vet att den är gjord. Nu har det blivit helt mörk ute. Jag tar och värmer på lite restmat från kylskåpet, det blir pasta som jag blandar ihop med lite parmessan, tomater, rödlök och ruccolablad. Maken vill inte ha pasta utan tar en tallrik fil med flingor. Vi ser på TV: Nyheterna kl 19:30, sen något program som vi väljer från Apple-tv, eller SVT-play. Vi behöver alltså inte följa någon tid-tablå utan välja att se när vi vill, men det är oftast svårt att välja för det är för många val och inget är direkt lockande just för stunden.

Det är en hel del elände ute i världen och nyheterna gör mej lätt deprimerad så jag ser gärna på enkla program som ”Kockarnas kamp”, ”drömhus” ”över atlanten” eller ”vetenskapens värld”. Emellan reklaminslagen brukar både jag och maken skrolla på våra telefoner om det hänt nått eller nått man kan söka inför morgondagen, nån kompis på Facebook eller Instagram som gjort något. Kollar lite meddelanden från barnen som är vuxna med egna familjer, de lägger upp filmer så vi kan se barnbarnen, vad de har för sig. Men det är bara för oss och inte för vem som helst, barnen är noga med att inte visa sig för mycket på ”nätet”. Vid 21:30-22 så är det dax att lägga sig, jag är ingen kvällsmänniska. Kanske ätit ett äpple eller två vid tvn, kanske lite choklad eller godis. Borstar tänderna och ställer klockan på 6:30 för jag skall upp och ha en tidig tandläkartid i Stenungsund, och det tar minst 30 minuter med bil för att ta sig dit, om det inte är några EPA-bilar som kör i 30 km/timmen som ligger före på vägen, då tar det mycket längre tid.

Detta är vad som hände en vanlig dag i oktober 2023.