Mitt Liv

Berättat av Linnea Gillberg

Berätta om din dag: ✏️

En tisdag i oktober, jag har precis börjat äta antidepressiv medicin och vaknar upp med biverkningar: lågt blodtryck och yrsel. Försöker äta frukost bestående av yoghurt med äppelmos och granola, äppelmust och te, men får gå tillbaka och vila i sängen igen.

Förmiddagen skulle ändå ägnas åt läsning, så jag hämtar min bärbara dator och läser i sängen.

Chattar på Facebook Messenger med en vän, och med gruppen jag arbetar med i denna veckas projekt på universitetet. Planen var att vi skulle mötas efter lunch, men eftersom vi är två i gruppen som känner oss hängiga så beslutar vi oss för att arbeta hemifrån i stället.

Efter lunch, som för min del bara blir två smörgåsar och en kopp te, håller vi ett videomöte på Zoom. Jag på landsbygden utanför Hörby, en i Köpenhamn och en i Lund. Eftersom den sistnämnda är utbytesstudent från Australien så kommunicerar vi på engelska. Vi går igenom veckans uppgift och diskuterar vad vi kan göra hemifrån. Sedan sitter jag vid datorn och arbetar med diagrammatiska analyser av en befintlig lägenhet, något som ska presenteras kommande dag i ett seminarium där vi ska diskutera omätbara värden och kvalitéer i bostäder.

Vid 15-tiden kommer mina grannar och goda vänner förbi. De ska hämta en dörr som tillfälligt har förvarats i mitt förråd, men först blir det en kopp kaffe och några kladdkakemuffins som jag rotar fram ur frysen. Vi talar om stormen som var i helgen, och det 44 timmar långa strömavbrott som följde. Vi pratar om längtan bort, om att kanske ta en sista-minuten-charter till Gran Canaria (något som grannarna, pensionärer, skulle kunna unna sig, men inte jag som är fattig student). Vi pratar om mitt tak som måste bytas och om min oro att inte hitta jobb när jag examineras som arkitekt till våren. Lågkonjunkturen har slagit till och arkitektkontoren är i ett läge där de säger upp snarare än anställer.

Min inneboende kommer hem och grannarna går, jag arbetar någon timme till innan jag tar kväll. Loggar in på internetbanken och kollar att alla månadens räkningar är inlagda för betalning, och för över pengar så det finns täckning på kontot. Middagen blir rester, helstekt kyckling och ugnsrostade rotfrukter. Sedan vilar jag i soffan resten av kvällen, lyssnar på musik och ger mig på att försöka laga ett hål i en ulltröja med hjälp av en guidevideo på Youtube. Går sådär.

Lägger mig vid 22-tiden och läser i boken Stacken av Annika Norlin, som jag lånat från biblioteket i digital form och läser på mobilskärmen. Kan inte riktigt varva ner den här kvällen och försöker scrolla gulliga kattvideos på Instagram för att stilla tankarna. När inte heller det hjälper så tar jag en ångestdämpande tablett och lyckas äntligen komma till ro runt midnatt.