Mitt Liv

Berättat av Lars Olefeldt

Berätta om din dag: ✏️

Dagbok 24 oktober 2023

Jag steg upp 06.30. Gjorde iordning frukost, bestående av 4 små baguetter med smör och fikonmarmelad, ett glas mjölk, te och en tallrik yoghurt med Branflakes. Förberedde även frukost till hustrun, laddade kaffebryggaren och kokte ägg. Min fru äter senare.

Senare på förmiddagen var det dags för en tur till Systembolaget i Båstad för att köpa ett par flaskor rödvin. Jag dricker inte, varken vin, starksprit eller öl, har aldrig gjort. Min hustru tar däremot då och då ett glas rött.

Vi har närmare tillSystemet i Ängelholm, men där är omöjligt att parkera i närheten. I Båstad går det däremot utmärkt, i närheten gratis med p-skiva i max 2 timmar.

Väl hemma igen gick jag min skräpsamlartur längs stranden i Stora Hult, där jag bor. Den 800 m långa stranden är ett naturreservat, genom vilket såväl Skåneleden som Kattegattleden går.

Till för några år sedan fanns det en soptunna centralt placerad i reservatet under november – april (resten av året finns det flera). Då kunde man se folk som på sin promenad samlade ilandflutet skräp, som de sedan la i soptunnan.

Så drog Båstads kommun in vintersoptunnan. Folk slutade naturligtvis samla skräp nu när det inte fanns någonstans att kasta det.

I november 2022 skickade jag in ett medborgarförslag till kommunen om att få en soptunna i reservatet, som kommunen har renhållningsansvaret för. Det verkar vara ett komplicerat ärende att ta ställning till för ännu har inte förslaget behandlats. F.n. finns sommartunnan kvar, men den kommer att dras in den sista oktober.

Under oktober månad 2023 har jag varje dag gått en skräprunda på stranden och samlat skräp som jag lagt i tunnan. Detta för att ha ytterligare argument om/när jag får ett nej. Detta hittade jag idag den 24 oktober, på stranden:

1 kvitto

1 portion snus

5 omslagspapper

12 bitar mjukplast

1 plastburk

1 pappmugg

1 bit ståltråd

2 bitar vävtejp

2 bitar hårdplast

1 kaffemugg

1 tvättklämma

1 servett

2 bitar ballong

1 snöre

1 tvättsvamp

1 tråd

2 plastlock

2 bitar skumgummi

1 plastflaska

1 bag-in-box, utan box

4 plaströr

1 vitt plastband

Oftast förekommande skräp är mjukplast, hittills i oktober har jag plockat 289 bitar i olika storlekar.

En soptunna i reservatet under vintermånaderna med tömning 2 ggr/månad kostar 2.725 kr. Detta har kommunen hittills inte haft råd till. Samtidigt har kommunen försett samtliga soptunnor i kommunen med dekaler med texten ”Tillsammans håller vi kommunen ren”. Dessa dekaler har kostat 193.356 kr totalt. Jag har svårt för att se att detta är en riktigt prioritering och kommer driva ärendet vidare i händelse av ett nej.

Så kom solen fram och det var dags att assistera hustrun när hon tar sitt dagliga bad i Skälderviken. Jag är med av två skäl. Dels för att man aldrig ska bada ensam, dels för att förhindra att lösa hundar kissar på kassen med badkappor, vilket hänt. Några 100 meter ut från stranden ligger resterna av 1600-talshamnen Grytehamn. På detta rev ligger det idag, som så ofta, sälar och vilar. Normalt är dessa nyfikna och simmar hustrun till mötes när hon vadar ut i havet. Dock inte idag.

Hustrun badar året om. Nu blir vattnet kallare för varje dag, så idag blev det bara 120 simtag.

Till lunch åt vi havregrynsgröt. Det gör vi varje dag. Därefter vilade jag middag.

Efter fika, yoghurt med blåbär, plockade jag in ved för att göra höstens första brasa i öppna spisen.

När väl brasan var igång tittade jag på ett 1,5 timma långt program på Youtube om när Carolina Klüft vann VM i 7-kamp i Helsingfors.

Till kvällsmat blev det pasta med fiskpinnar och räkor. Enkelt och gott.

Jag ser sällan på nyhetssändningarna i TV4 och SVT. Jag tycker dessa numera är alltför tendensiösa. Varför har journalisterna slutat ställa följdfrågor? Vi ser inte heller på övrig tablå-tv. Skulle jag slå på TVn hamnar jag med stor sannolikhet i ett program där man bakar.

I stället tittade jag denna dag på programmet 100% på Youtube, som ”släpptes” klockan 19. Som fenomen är detta intressant. Här lyckas man göra ett underhållningsprogram med mycket små ekonomiska medel.

God natt!