Mitt Liv

Berättat av Lars Malm

Berätta om din dag: ✏️

24 oktober 2023

06 vaknade jag med behov av att tömma blåsan, det tog -som alltid- en stund med det motstånd mot tömning som finns i systemet.

Somnade åter för att vakna 08. Då märkte jag att min hustru låg vaken och hanterade sin iPhone: läste nyheter, kontrollerade elpriset under dagens kommande timmar och såg ett inlägg på familjens Messenger. Hon berättade då för mig att vårt äldsta barnbarn inbjöd storfamiljen att delta i Nordiska Museets födelsedagspresent för framtiden.

Min hustru och jag brukar ha någon form av ”pillow talk”, så även denna morgon. Vi uppehöll oss vid inbjudan från Nordiska Museet. Hur kan man få med skrivandet mitt i det vi tänkt oss att använda dagen till? Kan jag skriva ned en berättelse dagen efter eller förlorar ett sådant sätt korrekthet och personlighet? Jag bestämde mig för att skriva om dagen flera gånger under dagen. Klockan har blivit 09:15 och jag ska nu gå upp och fortsätta en fin dag genom badrumsbesök. Efter att ha tagit mina blodtrycksmediciner, blev det som vanligt dusch. I duschen rakar jag mig med rakgel och hyvel.

Skriver nu på iMac bordsdator fortsatt i programmet Anteckningar. Det tidigare skrev jag i sängen på min iPhone.

Det är dags för gemensam frukost och att då även ta bild av oss båda.

I samband med frukost planerar vi dagen. Den innehåller att jag först ska studera Timoteusbrevet enligt ”Kom och följ mig”. Några skott från växter ska omplanteras. Jag ska placera ut trädgårdsbelysning, dammsuga vårt suterränghus uppe och nere; förbereda och leda kommittémöte om släktforskning och sist ska jag baka bröd. Det blir en fin dag!

Jag har för vana att studera i skrifterna på morgonen och använder då min iPad Air 2 som är några år gammal. Med den kan jag markera och göra anteckningar som sparas tillförlitligt. Nu har klockan hunnit bli 10:45 vilket är en styv timma senare än normalt. Senaste tiden har Paulus brev till olika församlingar hjälpt mig att uppskatta denne man för hans klarsyn och omtänksamhet. Idag studerar jag hans brev till Timoteus och ser att Paulus uppmanar Timoteus att be för alla människor och intygar att Jesus Kristus är medlaren för alla människor. Han beskriver även hur en församlingsledare ska vara. Jag lärde mig även att namnet episkopos blev låneordet biskop -som således är en församlingsledare. Ibland anses pengar som något ont. Paulus tydliggör att det är kärlek till pengar som är roten till allt ont.

Tre palettblomsticklingar har jag nu omplanterat efter att de fått fint utvecklade rötter då de stått i glas med vatten. Tre tomatplantor som jag drog upp från skiva av en köpt tomat i september är nedklippta och omplanterade rakt ned i fuktig jord. De nedstuckna stjälkarna kommer att sända ut rötter utefter hela sin begravda längd. Det är första gången som jag försöker hålla tomater inomhus under vintern.

Det kom just ett meddelande via SVTPlay att två fraktfartyg kolliderat i Östersjön utanför Tyskland och att ett av dem sjunkit till botten.

Nu är det dags att sätta samman de tre LED-belysningsstolpar som ska ut i trädgården. Vi har haft sådana i ett par år men av tre har två slutat att lysa. Jag åkte till Clas Ohlsson igår för att köpa en ny tre-uppsättning. Det visade sig att jag hade köpt dem som nu ska ersättas 2 år sedan plus en dag. Garantitiden är två år men jag behöver inte betala för den nya efter att jag hämtat och återlämnat de trasiga gamla. Vi har tre uppsättningar med vardera tre 60 cm höga stolpar utplacerade i trädgården. Effekten är 3,9 W för tre lampor så vi skulle kunna ha dem tända dygnet runt utan att världen lider av stor energiförlust, men använder tidsstyrning trots det.

Inför klippning av del av gräsmattan visade det sig att bensinen var slut i rotorklipparen. Jag åkte med min EV och köpte 5 l på närliggande bensinstation och klippte utefter gräskant där vår Automower lämnar en 20 cm bred kant. När jag ändå var igång med motorklipparen, klippte jag även 15 m slänt. Det betyder mycket för totalutseendet att hålla gräset på lämplig, jämn höjd.

Nu ska jag vila 30 minuter på TV-soffan under filt som min mor vävde för länge sedan.

Hela dagen har det varit halvdunkelt med täckande moln på himlen. Nu -snart är klockan tre- känns det som om det redan börjar skymma.

Huset är städat inklusive slutligen dammsuget. Dammråttor i hörn fann jag inga men visst hittar den endel och gör dammsugaren nytta, varje gång! Vår dammsugare fungerar bra att dra mellan rummen och dess sugslang är tillräckligt lång. Elkabeln får jag ansluta till tre olika uttag för att räcka runt på övre och nedre planen.

I morse tog jag fram min surdeg och gav den ytterligare rågmjöl och vatten. Alldeles nyss tittade, luktade och hällde jag något lite av den i ett glas kallt vatten. Den flyter, således klar att användas i bak. Rågbröd ska det bli tidigt i morgon. Nu är det dags att tillverka degen och låta den stå och jäsa till ikväll då den ska in i kylen över natten. Både råg och vete maler jag i egen kvarn, alldeles strax.Jag har ett uppdrag att leda en kommitté för släktforskning i vår församling och på söndag ska vi presentera ett material rörande att spara och för lång tid förvara minnen såsom foton, berättelser och andra dokument och ljudinspelningar i ett släktforskningsprogram. Om en timma ska tre av oss praktiskt gemensamt öva våra respektive presentationer. Det är vad jag nu finslipar inklusive förbereder tekniska hjälpmedel. Personligen ska jag använda min iPhone kopplad till stor TV. Det fungerar mycket bra att låta den lilla skärmen på telefonen förstoras till TV eller projektor. Tack Apple!

Det i fyra timmar jästa brödet väntar i kylskåpet under natten.

Aktuellt har informerat mig om händelser och förhållanden i Sverige och världen. Det är dags att gå till vila…