Mitt Liv

Berättat av Lärare

Berätta om din dag: ✏️

Vaknade och satte på p4 radio Stockholm. Steg upp och gjorde mig i ordning. Samåkte mot jobbet på en biltät Nynäsväg. Mysfrukost på BAK i Hökarängen med DN i mobilen. Buss till jobbet.

På skolan sätter jag på gårdagens diskmaskin och börjar förbereda dagens två lektioner med år 6. Eleverna ska få lära sig om fullkorn och kostfiber. Till det kommer de få baka ett fullkornsrikt bikarbonatbröd. Känner inte alla elever än. Som tur är jag förberedd. Två av eleverna är glutenintoleranta. De är så mysiga.

Mellan lektionerna blir det som det blir. Undanplock, snabbt samtal med elev, pedagogisk lunch och samtal med medmentor. Får avbryta maten och hoppas toapaus för 10 minuter innan nästa lektion står en vårdnadshavare för som vill tala om sitt barn. Skickade e-post igår och inte fått svar. Bra med vårdnadshavare som bryr sig. Får ut vårdnadshavaren samtidigt som lektionen ska börja. Talar kort med läraren som ska ha den andra halvklassen och vi bestämmer vilken halvgrupp som är var.

Det är roligt hur lika och olika lektionerna kan vara. Det handlar om tid på dagen, eleverna, veckodag och massa annat. Njuter av att undervisa år 6.

Efter lektionen har jag planeringstid. Jag plockar lite i salen. Svarar på e-post. Planerar morgondagens lektion med år 7. Det blir minestronesoppa. Samtidigt som jag kan bli ursinnigt frustrerad på att eleverna räknar köksarbetet som hem- och konsumentkunskap och inte teorin. Teorin är som plåstret som ska dras av snabbt, så börjar jag med att planera lektionen utifrån maten. Är väl mest praktiskt, för då vet jag hur mycket tid som jag har över.

När jag är klar tar jag dagens rast och går och lånar lite böcker på biblioteket. Det blir 3 böcker totalt. Tar en bok om Ukraina som står på nyhetshyllan. Tittat på en annan men en iransk författarinna. Ska jag även ta den. Men först kollar jag i mobilen vilken bok det nu var som jag skulle läsa med bokklubben. Skrattar mig fördärvad inombords. Boken på hyllan var den jag skulle läsa. Innan jag checkar ut mina böcker norpar jag åt mig en bok om klimatpsykologi som jag spanat in när jag den senaste veckan passerat bibliotekets skyltfönster.

Tillbaka på skolan tar jag en kaffe innan APT. Skrollar på FB och ser att min pappas kusin går ut tiden. En vecka innan sin 95 årsdag. Den enda släkting, på min döde pappas sida, som har haft kontakt med mig och mina systrar. På ett sätt är det som om min pappa dött lite till. Skickar skärmdump till mamma.

Innan APT blev det fika. Det var avtackning av skolsköterskan och firande av jubilarerna. Det kändes krystat. Rektorn tog sig inte tiden att stanna upp. Känns av stämningen och låta oss lärare som så sällan ses i storgrupp få hänga lite. Rektorn har förvisso fullt upp, hon är ny och skolan har haft en stabil lärarkår som tagit stort ansvar när föregående skolledare ofta duckat och inte gjort det som borde ha gjorts. Mycket att ta tag i och ordna.

APT var krystat. Mycket information. I och med den nya rektorn och skolledningen sker ett förändringsarbete. Men det är lite som jag i början av lärarkarriären. För många projekt samtidigt och fokuset blev på för många platser. Rektorn drog över tiden. Fackmöte därefter.

Blev upphämtad. Middagen ordnad. Köpte hem koreanskt.

Efter middagen var det bättre hälften ute i garaget och bytte däck år en kompis. Jag satt framför teven, Husköp i blindo, och gjorde lite skolarbete. Talade med mamman en timme och vi beställde tillsammans en minnesgåva från Frälsningsarmen, pappas favoritvälgörenhet, till kusiens fru. Vi funderade på om vi skulle åka till begravningen och kom överens om att göra så om vi fick en inbjudan.

Gjorde mig i ordning för sängen. Kröp ned under täcket med ullfilt och läste lite innan jag avslutade dagen med att lyssna på nyheter in i sömnen.