Mitt Liv

Berättat av Kjell Olof

Berätta om din dag: ✏️

Jag steg upp vid åttatiden 24 oktober 2023. Drack te och åt två rostade brödskivor med ost. Bredvid mig har jag min mobiltelefon som följer mig dygnet runt. All post kommer elektroniskt till telefonen. Jag betalar alla räkningar elektroniskt. I postlådan finns en gång i veckan ett fåtal annonsblad om matvaror. Snigelbrev finns sällan i postlådan. Paket levereras av Post Nord till min ytterdörr. Jag får ofta elektroniska hälsningar från barnen; fyra vuxna och tretton barnbarn med Short Message System SMS. Alla lås till bostaden kräver elektronisk tagg och nyckel.

Mitt hushåll styrs av ultramodern elektronik. Jag är 81 fyrtiotalist och pensionär. Jag har levt med datorer i femtio år och med epost (mail) sedan 1996. Sverige är troligen främst i världen med elektronik tillsammans med Kina. Jag har gått i kyrkan regelbundet sedan ungdomen. Numer (2023) alltmer sällan. Religionen enligt Credo 325 är starkt förändrad och tilltalar mig inte som förr. Sverige byter religion på 2020-talet vilket skedde för 1200 år sedan och senast i början av 1500-talet.

Jag har stor familj (24 personer). De bor i Sveriges storstäder. Jag har minnen från ett jordbrukande Sverige. Vad man bygger svensk ekonomi på år 2023 är osäkert. Sveriges valuta är 2023 bland de svagaste i Europa.

Jag har ätit frukost kl 09.00 och tog sedan en kort promenad i vinterkläder. Lunch äts klockan 12. Gröt kokt på vatten. En hård smörgås med ost. Drack vatten till den enkla husmanskosten. Eftermiddagste klockan 1500 3med ett havrekex och två sockerbitar i teet. Middag cirka 1800 enkel husmanskost kött, potatis, ris, grönsaker, kranvatten. Tv-nyheter kl. 9:30. Mina huvudnyhetskällor är Sveriges Radio och SvT och Dagens nyheter digital och utländska digitala media.

Till vintern har jag köpt skor och kläder genom internet. Jag träffar sällan folk in real life. De flesta äldre bekanta har dött undan. Den stora lokala nyhetstidningen hade fyra fullmatade sidor med dödsannonser i veckan. Det fanns få kors i annonserna som var välskrivna texter med en symbol till den avlidnes minne eller yrke.

Jag är den äldsta ännu levande i min familj. I släkten finns tre 90-åringar. Dagarna i subarktis är enahanda. Den digitala världen får allt större grepp om Sverige. Konsten att samtala är i avtagande. Konversationskonsten är i stort sett stendöd. I subarktis breder tystnaden ut sig inför vintern. Vi håller oss till ordstävet Tala är silver -Tiga är guld.

Det jag skrev 24 oktober 2023 klockan 1410-1425 är mina funderingar om Sverige nu och i framtiden. Har Sverige framtiden bakom sig? Nya allianser och nya förbund växer upp. Sverige lever på minnen från fornstora dar. Minnena var oftast krigiska. Ska vi yvas över vårt krigiska förflutna?