Mitt Liv

  • Kerstin och Anna Lönedal (Fotot på Max)

Berättat av Kerstin Magnusson

Berätta om din dag: ✏️

Min dag den 24 oktober 2023

Sov länge idag. Vaknade strax före halv nio. Ute är det gråväder och ca 5 plusgrader. Skrollar igenom facebook och läser Expressen och Aftonbladet i telefonen. Svarade på sms från Ebba 14 år. Hon undrar om hon ska köpa några plastpumpor och ta med sig hit på lördag. Ebba bor i Lund och är min väninna Karins brors barnbarn. Hon bodde hos Karin en vecka i somras och då lärde jag Ebba virka. Trots åldersskillnaden gillade Ebba att umgås med oss så nu kommer hon hit igen på sitt höstlov. Jag har utsett Ebba till projektledare för spökvandring bland äppelträden i Rudu by där jag bor. Vi ska skrämma barn och vuxna i byn.

Har skrivit sms till min väninna Karin också. Vi skickar sms till varandra varje morgon för att ha koll på att vi lever. Nåt vi gjort några år på önskemål från Karin. Vi bodde grannar tidigare men i dec 2019 lämnade jag min lägenhet i stan för en röd stuga på landet.

Telefonen plingade och påminde om att det är qigong via nätet halv tio. Hoppar över det idag.

Till frukost åt jag två mackor på grovt bröd med ost och drack nybryggt kaffe. Tillkom också piller för hjärtat, blodförtunnande och vitaminer plus tre sura rönnbär. Min moster, som är över 90, äter tre sura rönnbär varje morgon och hon har klarat sig från både corona och förkylningar. Tänkte testa detta och se om det funkar eftersom jag varit mycket förkyld under året. Efter frukosten tar jag alltid en stunds pillervila. Som vanligt intogs frukosten i soffan i vardagsrummet.

Lyssnade på kropp och själ i p1 som handlade om skilsmässa. Tänkte tillbaka på mitt liv med Max. Vi levde tillsammans i 38 år. 2017 dog han i cancer. Trots att vårt gemensamma liv inte var enkelt så fanns alltid kärleken till varandra där. Och inte minst, respekten för varandras olikheter!

Tröttnade på kropp och själ och satte på avsnitt 2 av Ripside på TV4 play. Älskar serier, ser helst på engelska Krim.

Dags för dagens Bruce Springsteen & E street band. Börjar med Jungleland från livespelning i New York. Clerence Clemons saxofonsolo är bland det bästa jag vet.

Svarat på sms från min ”dotter” Lisa. Jag har inga biologiska barn, bara barn på bygden. Vi fann varann på mitt jobb för ca fem år sedan när Lisa arbetstränade där.

Tog elvakaffet direkt efter frukosten idag. Fy så seg jag är! Skärpning! Har mycket att göra innan lördag.

Tog en snabbdusch och klädde på mig jeans, T-shirt och Max gamla ylletröja. På fötterna satte jag på mig mina peacestrumpor. Känner att det behövdes med tanke på allt i världen just nu. De är svarta med peacemärken, hjärtan, fredsduvor mm i starka färger som symboliskt tar över det svarta.

Tog tag i mina högar med papper som ska ”arkiveras” och hittade då handlingar från tiden då jag var övervakare åt en granne i Bagarmossen. Vi tappade kontakten när Max och jag flyttade till Jönköping 2003. Vi hördes på telefon ett tag efter flytten, men det var så mkt som hände kring Max och mig då så jag orkade inte hålla kvar alla kontakter från Stockholm. Har inte kvar tfnnr men googlade och hittade hans fru, som bor kvar. Han är död och ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm. Ringde henne men hon var upptagen med nåt så jag ska återkomma senare i em.

Har ätit pannkakor med grädde och sylt till lunch.

Kört två maskiner tvätt.

Skrivit färdigt ”arkivförteckningen” till Maxarkivet. I somras kontaktade en av vårt lands mest meriterade journalister mig och var intresserad av Max foton från ungdomsåren i Stockholm och även hans liv. Han hade hittat en del som Max lagt ut på nätet. Jag föreslog att han skulle komma hit och titta på det som finns sparat efter Max, så jag väntar på att han ska återkomma om tid. Det gjorde att jag äntligen tog mig i kragen och började rensa, sortera och arkivera för att det ska vara lättare att hitta det man söker efter.

Är trött idag. Jag har såna dagar då jag inte orkar så mycket. Men som jag brukar säga; jag är glad att jag lever. Drabbades av aortadissektion i februari 2019 och höll på att stryka med. Endast ca 20 % av de som drabbas överlever. Är så tacksam för varje dag som jag vaknar trots att jag aldrig blir återställd.

Just nu vilar jag en stund i soffan. När jag tittar ut genom fönstret ser jag dessa underbara höstlöv. Älskar hösten. Jag har ett Katsuraträd utanför som snart tappat alla sina ljufliga orangefärgade löv. De doftar kanelbullar på hösten. Alla borde ha ett sånt träd i sin trädgård.

Dags för eftermiddagsfika med kaffe och kardemummakaka som jag köpt i gårdsbutiken ca 200 meter från mitt hem. En fantastisk förmån att få bo som jag gör.

Har gjort maränger. Ett testbak inför nästa veckas spökvandring. Tog tyvärr fel tyll till spritsen så de ser mer ut som snöklädda granar än spöken. De är goda i alla fall.

Borde gå en promenad men jag hoppar över det idag.

Spelat en omgång quiz med min väninna Karin som är omöjlig att slå. Har också spelat en omgång med Michelle, en ung kvinna, som jag lyckas vinna över emellanåt.

Läste på Expressen att Putin skulle fått hjärtstopp och övervakas nu. Hoppas hans tid på jorden snart är över. Jag kommer inte sörja honom. Men jag oroar mig för vem som lurar i vassen och som tar över den dagen han dör.

Dragit i mina ”gummiband” för att stärka ryggen.

Skrivit ett långt mail till Ikea och klagat på deras kontant- och kontaktfria restauranger. Kommer aldrig mer att fika/äta på IKEA. Om de inte ändrar sig och blir mer människovänliga förstås. Ska försöka hitta en e-postadress till Mathias Kamprad och skicka ett Mail till honom också.

Ätit korvgryta och makaroner till sen middag. Hittade rester i frysen så jag behövde bara koka makaroner. Annars hade det nog inte blivit nån lagad mat idag.

Intagit kvällspiller för hjärtat, benskörhet och kolesterol.

Ringde fd grannen från Bagarmossen igen och nu har vi pratat i två och en halv timma. Hon blev så glad över att jag ringde. Mycket har hänt i våra liv sen vi senast pratade med varann. Det måste vara 15 år sen vi pratade med varann och 20 år sen vi sågs. Vi kommer att hålla kontakten.

Nu är dagen snart slut och jag ska gå och lägga mig. Brukar sätta på en podd som jag somnar till. I kväll blir det Vinhaggornas 2.0 om Daniel Alms uppgång och fall.

Innan jag går upp till sovrummet på andra våningen drar jag i gummibandet 15 gånger. Min rygg har sett bättre dagar. Tack för idag!

Kerstin Magnusson