Mitt Liv

  • Kenneth Johahansson

  • Kenneth Johansson

Berättat av Kenneth Johansson

Berätta om din dag: ✏️

05.55 visar klockan i min mobiltelefon. Det kan var dags att stiga upp från den tillfälliga sovplatsen sedan en vecka tillbaka. Det är en ”loungefåtölj” i konstrotting från altanen som blivit min bästa vän under rådande omständigheter. Jag håller på att kurera mig från lunginflammation, tog den sista tabletten antibiotika i går kväll. Har sedan drygt en vecka sovit i halvsittande ställning för att hålla lungor och luftrör så fria som möjligt. Sömnperioderna blir inte längre än 45-60 minuter vilket innebär att jag varit vaken flera gånger i natt.

Än så länge känns det ganska bra, jag tar av mig min sovdress som är ett underställ, byxor och tröja. I normala fall sover jag bara i kalsonger. Går in i ”badrummet” (gammal benämning på det rum som i vårt fall finns toalett, dusch, tvättmaskin och torkmaskin) för den obligatoriska morgontömningen av blåsan. Sedan är det dags att smörja in ansiktet i rakgelé och ta fram rakhyveln för att raka bort den lilla skäggstubb som växt till sig sedan igår. Försökte använda elektrisk rakapparat för ett par år sedan men redan efter ett par timmar kände jag mig orakad. Apparaten fick Leon, mitt äldsta barnbarn, för att börja ta sina tonårsfjun.

Efter rakningen tar jag en dusch i den inglasade duschhörnan. Efter rakning och dusch känner jag mig som en ny människa och är redo för frukost. Drar först på mig ett par jeans och en kortärmad pikétröja. Fötterna sticker jag ner i ett par riktigt slitna Shephard fårskinnståfflor. Klockan har blivit kvart över sex, termometern visar +8 grader utomhus. Till frukost blir det resten ur ett yoghurtpaket, musli (havregryn, russin och lite frukt) och lite hemkokt äppelkräm.

Att ta det sista ur ett yoghurtpaket är tålamodsprövande. I vårt hushåll har vi källsorterat så länge det varit uppfunnit, i alla fall i 35 år. Min frukostyoghurt har en fiffig förpackningslösning. Själva behållaren är i papper men den övre delen är i plast med skruvkork för öppning/stängning. Skarven mellan papper och plast är perforerad vilket innebär att toppen kan rivas av och sorteras som plast. Alltid lika spännande att se om jag lyckas trycka in fingret vid avsedd plats för att kunna riva av hela plasttoppen. Idag lyckades det! Nu ska bara innehållet i pappförpackningen klämmas ut också. Känns onödigt att lämna ca 2 deciliter yoghurt i pappersåtervinningen.

Till frukost tar jag min blodtryckstablett också. När jag var inne på Varbergs sjukhus för min lunginflammation tyckte läkaren att jag skulle ta en tablett varje morgon.

Klockan har hunnit bli tio över sju nu, fortfarande mörkt ute men inget regn. Jag gör mig i ordning för att kunna cykla till affären. Drar på min härliga stickade ”norsktröja” och en Fjällräven anorak utanpå. Tar med tygkassar, cykelbatteriet och cykelnyckeln ut till altanen där min lådcykel väntar. Sätter på mig en hjälmmössa och cykelhjälm. Nu är jag redo att cykla de ca 2 kilometrarna till ICA Supermarket här i Tvååker. Härligt att komma ut på cykeln igen efter nära två veckors stillasittande.

Jag parkerar cykeln vid affärens cykelställ nära entrén. På gårdsplanen är det någon som tappat en påse Pågens kanelsnäckor. Går för att ta upp påsen, kan ju lämna in den i butiken. Det visar sig att den är tom, så jag slänger den i en papperskorg vid en bänk strax utanför butiken.

I butikens entré tar jag med mig en kundvagn, tar upp mobiltelefonen och öppnar ICA appen med inköpslistan. Det är skönt att handla tidigt på morgonen, butiken öppnar klockan sju, då är det inte många andra kunder som vaknat ännu. Trots det tar ändå hela handeln nära en timma. I affären erbjuder dom självscanning men det är ingenting för mig. Jag tycker om att gå i min egen lilla värld, leta efter varor, tänka hållbarhet, matsvinn med mera. För snart 12 år sedan sålde jag min egen ICA butik och har därför kanske lite andra perspektiv när jag handlar. Jag tycker om att lägga upp mina varor på kassabandet för att se på när en skicklig kassapersonal kör igenom varorna.

Idag är det en trevlig kille i kassan som frågar när han är redo att ta betalt om jag vill dra av min bonuscheck på 25 kronor. Det vill jag naturligtvis, tycker inte att det är något att samla på hög. Handeln slutade på drygt 1000 kronor och kvittot kommer direkt in i telefonens ICA app. Jag brukar aldrig kontrollera något kvitto, tror att eventuella fel jämnar väl ut sig i slutändan.

Nu återstår bara att packa klart i mina tygkassar för att kunna få med mig varorna hem. Klart, tre påsar blev det, går ut och sätter ner dom i lådcykeln. Tar på mig hjälmmössan men, visar det sig när jag kommer hem, glömmer sätta på hjälmen. Nu när jag cyklar hem har klockan hunnit bli drygt halv nio och det har gått från en mörk till ljus morgon.

Väl hemma är det dags att plocka in varorna på sina rätta platser vilket är det tråkigaste med hela handelsförfarandet. Klockan är bara lite över nio när jag är klar och nu sätter jag mig en stund för att vila. Det visar sig att jag egentligen är ganska utmattad efter att ha varit i gång ett par timmar på morgonen så vilan i fåtöljen blir väl någon timma.

Efter vilan börjar jag göra en pajdeg att använda till drinktilltugg på lördag när vi ska ha bjudning. Jag har sett ett recept på små pumpapajer som passar bra i halloweentider. Av min svägerska har jag lånat små mandelmusselformar i aluminium. Pajdegen trycker jag ut i insidan av 17 bakformar som sedan får vila en halvtimma i kylen. Under tiden blandar jag ihop en fyllning med små tärningar av pumpa, ricotta och kryddor. Pajskalen förgräddar jag nu i ugnen ca 10 minuter och sedan skedar jag i fyllning för att slutligen grädda dom i 30 minuter. Det blir perfekta tilltugg till en välkomstdrink och kan nu stå i kylen i en burk till på lördag. Före servering värmer jag dom i ugnen.

Eva, min fru, har hunnit baka bröd på förmiddagen vilket innebär att ugnen ändå är varm. Jag passar på att sätta in kålpudding i ugnen för värmning till lunch. Kålpuddingen är rest från gårdagen, annars brukar jag inte laga mat så det blir rester. Det är jag som sköter matlagningen beroende på mitt stora intresse för riktiga råvaror och mat.

Efter middagen vilar jag ett par timmar i soffan, helt slut efter en ganska hektisk förmiddag och med dålig ork. Eva tar en promenad med Katelle, vår hund, senare på eftermiddagen, jag orkar inte följa med.

Senare på eftermiddagen fram emot kvällningen börjar jag piggna till lite, sätter på Tv:n för att se Rapport. Sändningen handlar mycket om Israel, Palestina, Hamas och det förfärliga krig som brutit ut där för drygt en vecka sedan. Nu är det också nära att Sverige ska få bli medlemmar i Nato då Turkiets president Erdoğan givit med sig och skrivit under inträdet. Om Natomedlemskap är bra eller dåligt vet jag inte.

Nu bestämmer jag mig för att göra chokladfudge. Det ingår också i förberedelserna till lördagens bjudning. Vi har bjudit hem mina två bröder och en kusin med fruar/sambo.

Nu har klockan hunnit bli nio på kvällen och jag är trött igen. Borstar tänderna och gör kvällstoalett. I natt ska jag prova att lägga mig i min sköna säng och se hur det går att sova i liggande ställning. Det är väldigt skönt att krypa ner i sängen iklädd bara kalsonger och försöka hitta en bra sovställning. Det känns faktiskt riktigt bra att ligga på mage.