Mitt Liv

Berättat av Katrina

Berätta om din dag: ✏️

I morse försov jag mig. Det händer minst en gång i veckan. Klassen som jag är lärarassistent i hade en bok de skulle ha läst ut till idag, och jag ville också läsa den för att kunna svara på frågor. Det blev sent. Jag la ner boken efter ett och somnade efter två. I morse stängde jag sömndrucket av alla larmen i tron om att jag hade gott om tid, men plötsligt är klockan 07.32. Jag slänger på mig närmsta plaggen, borstar tänderna, och snor upp håret i en klämma. 07.40 är jag på väg med cykeln till jobbet. Ett tunt lager snö täcker cykelbanan, vilket brukar ge motstånd. Men nu har jag nypumpade cykeldäck och flyger till jobbet trots underlaget.

Lektionerna är lugna så jag passar på att ta tag i lite personliga meddelanden. En nära vän ska göra kejsarsnitt om tre dagar, halloweenfestligheter planeras för fullt, och två vänner från södra Sverige planerar att komma på besök. Vi har hårda mobilregler för eleverna, så jag brukar gömma min. De verkar ha ett starkt beroende och jag vill inte frästa dem i onödan. Jag ser till att svara på allt på datorn istället.

Magen kurrar milt under lektionerna. I vanliga fall hade en avsaknad frukost gjort att jag mådde pyton, men idag har jag mensvärk. Den trubbar av aptiten. Trots det så kommer lunchen med en lättnad.

Vid skolmatsalen möts jag av en ljuvlig doft. Det finns pyttipanna eller en vegetarisk pastarätt att välja mellan. Jag laddar min tallrik med grönsaker och pasta. Jag brukar äta med elever som har specialanpassad lunch men idag är två av tre sjuka. Som igår. Det är många som är sjuka just nu, och sen covid så är alla noggranna med att stanna hemma när man är sjuk.

Efter jobbet går jag till stan och väljer ut ett nytt par vinterskor och värmer mig med en chaipumpalatte innan jag möter en vän. Vi traskar runt längst älven och leker med hennes hund. Jag får snacka av mig om mina små vardagsirritationer och hon har som vanligt många kloka ord att komma med. Vi sätter ett datum för att fira halloween, diskuterar ut klädnader, och tills jag börjar trampa hem så har solen börjat gå ner.

Väl hemma möts jag av kelsjuka Anna. Hon är min rumskamrats labrador-husky blandning, men jag älskar henne som om hon vore min. Hon viftar glatt på svansen och stirrar på mig förväntansfullt medan jag tar av mig ytterkläderna. Jag stannar upp, hukar mig lite och säger ”ok lets go!” innan jag springer in i vardagsrummet. Hon springer efter mig med svansen i luften, och hoppar nästan in i mig när jag slänger mig på soffan. Här klappar jag henne aggressivt tills hon lugnat ner sig och bara står och lutar sig mot mig.

Jag slänger på mig myskläder och går direkt till köket för att börja laga mat. Jag prenumererar på en matkasse från ica där jag får ingredienserna till förvalda recept varje vecka. Idag står det tacogratäng på menyn. Medan jag äter tittar jag ut över älven och småpratar med min rumskamrat, som nu har kommit hem och står och städar i köket. Han kan inte svenska så vi pratar engelska. Om allt och inget. Sen skrollar jag lite på youtube innan jag hoppar in i duschen.

Jag testar mina nya vinterskor igen och inser att de inte var så smickrande. De åker tillbaka i kassen för att bli återlämnade. Kvällen avslutas med en stor microtinad hembakt bulle och en kopp te, parat med min favoritljudbok. Det här är tredje gången jag lyssnar igenom den här bokserien och jag älskar den fortfarande lika mycket.