Mitt Liv

  • Karin Zetterberg

  • Karin Zetterberg

  • Karin Zetterberg

  • Karin Zetterberg

  • Karin Zetterberg

  • Karin Zetterberg

Berättat av Karin Zetterberg

Berätta om din dag: ✏️

Som nuvarande pensionär tycker jag ändå om att komma upp i hygglig tid. Idag blev det 7:20. Frukost med läsning av Dagens Nyheter i pappersformat. Tar kulturdelen och läser vidare i teverummet. Ser på nyheter på Svt1, oroande och skakande bilder på de många skadade och drabbade i Gaza. Två äldre israeliska kvinnor som varit gisslan, har frigivits av Hamas. En kvinna skakar hand med den Hamassoldat som följt henne, innan hon går vidare till israelisk personal.

Kollar litet på min facebooksida, en del gillande av min händelse som jag lagt ut.

Slår över till Tv4, bara reklam, inget att se.

Maken vaknar och intar sin frukost med tidningsläsning.

Utanför lägenheten ett evigt surrande och irriterande ljud från en man från bostadsrättsföreningen med en lövblåsare. Helt meningslöst, det är ju fortfarande många löv kvar t ex på lönnarna.

9:30 börjar förbereda mig inför motionspromenaden, den blir 7-8 km. Samtidigt lyssnar jag, som alltid, på en e-ljudbok lånad på Täby bibliotek, Slutet blir en början av Chris Whitaker. Brukar inte låna kriminalromaner att lyssna på, men den här har fått Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2022, så då kan den ha ett visst värde att lyssna på. Den är bra, men vissa schabloner, den störiga Duchesse och hennes manér är igenkänningsbara.

Många skolbarn ute i Ensta-spåren, ganska fint väder, de rusar runt och letar kontroller. Men är vänliga nog att lämna plats när en gamling med stavar kommer ångandes.

Vid 16-tiden tar jag bussen till Danderyds sjukhus och tunnelbanan till Gamla stan. Går ut mot Riddarholmen, kommer inte fram som planerat, det är vägarbete vid trappan och det blir att gå runt Riddarholmskyrkan. Tar en vända i Gamla stan och tittar in i Gamla stans bokhandel. Där sitter journalisten Jan Gradvall, som nyss gett ut ”Vemod undercover: boken om ABBA”. Lyssnar till samtalet, det är bra, köper boken och får en dedikation i den till maken.

Hinner strosa några kvarter på Västerlånggatan, blir alltid överraskad hur många turister som går där och samtalar på olika språk, tyska, italienska, franska… det är bra för Sveriges ekonomi att turisterna är här, billigt för dem också. 😉

Återvänder till Riddarholmen och Norstedts förlag, där Astrid Lindgren-sällskapet bjuder på ett samtal om tecknaren Björn Berg som firar 100 år och illustrerat böckerna om Emil (60 år) som Astrid Lindgren skrivit. Maja Berg-Lindelöw, dotter till Björn Berg, samtalar med Erik Titusson om sin far, Björn Berg, ett verkligen initierat och roat samtal. Säkert ett sextiotal åhörare.

Roligt att få krama om Maja innan, vi arbetade båda i Täby kommun för ett antal år sedan, och gjorde en del saker ihop. Göran, hennes man, hälsade jag också på.

I det efterföljande födelsedagsfirandet med riktigt god prinsesstårta, hann jag hälsa och prata med flera bekanta, jag har varit med i Astrid Lindgren-sällskapet sedan minst 2005 och deltar gärna i deras program. Som pensionär och nu sedan vi återvänt till Täby, efter 17 år i Eskilstuna, har jag möjlighet att gå på det mesta som erbjuds. Och det är god klass på föredragen om Astrid Lindgrens liv och verk ur flera aspekter.

Vinkar sedan adjö och tar tunnelbanan och bussen hem igen, nöjd och med påfyllning av energi av kvällens litterära inslag.