Mitt Liv

Berättat av Julie White

Berätta om din dag: ✏️

Den 24/10 2023

Premisser: Kvinna, 63 år, slutade jobba som högstadielärare för sex år sedan, har fem barn, bor med min man i en lägenhet centralt i Uppsala, läser och tränar mycket. Har en stor del av hushållsansvaret, då min man (68 årig matematiker) jobbar heltid.

7.15 min dag börjar alltid med att min man väcker mig. Vi har en liten stund tillsammans i sängen innan min dag börjar. Han har redan varit uppe sedan kl 6 och har nog redan jobbat framför datorn en timme. Han är forskare vid Uppsala universitet. Jag gör min morgongymnastik och går och öppnar balkongdörren. Jag andas frisk luft ett par tag. Efter toabesök är det dags för frukost (ägg, yoghurt, ost, te´) och tidningsläsning (UNT, DN och SvD, Aftonbladet och BBC news) samt Facebook på nätet. För mig är detta en viktig morgonritual.

Efter frukost städar jag alltid av köket och plockar lite i lägenheten.

9.00 Dags för min varannandagspilates i hallen (stor matta och gott om plats) och sedan dusch och påklädning (klänning, kofta, tights)

9.30 hade tänkt åka och handla men min mage bråkade, så jag tittade på ett avsnitt av en serie jag följer på Tv4 (”Fire Country) och dricker te´. MIn man åkte till jobbet. Dammsög några av rummen och våttorkade golv.

10.45 jag cyklade till det närbelägna Uppsala universitet för att lämna en kasse böcker där i en bokhylla. Jag köper och läser mer än jag kan behålla, så det fungerar fint att lämna dem här. Kort cykeltur sedan till ICA för att inköpa diverse (choklad, grönsaker, frukt, knäckebröd och grönt te´)till kvällens bokcirkel, och till blomsterhandeln för att köpa grankvistar att sätta ut på min vinterröjda balkong. Jag pratade en stund med några bekanta där.

12.00 lunch medan jag tittade på ”Project Runway” på TV3 (köttbullar, potatis, keso, fetaost, gurka) Planen var sedan att under eftermiddagen gå ut en promenad med min mans moster, som var i stan, så jag väntade på att hon skulle ringa. Jag läser en bok ”The Last Devil to Die” av Richard Osman och dricker te´.

14.00 min tandläkare ringde för att höra hur min bettskena fungerade. Allt väl och samtalet avslutades efter 1. 48 min! Jag fortsatte läsa.

15.00 min min man kom hem igen och fortsatte jobba i sitt arbetsrum och hans moster ringde för att säga att det inte skulle bli någon promenad. Mellanmål med banan och yoghurt, te´.

15.30 kallt och mörkt ute men jag gav mig av ner på stan för att göra diverse ärenden (Apotek, Cervera, Uppsala Färg, Granit) – jag passade på att göra en hel del av förberedelseinköp till jul. Men fem barn, respektive och tre barnbarn är det alltid något som skall fixas med!

17.00 tittade en stund på Tv4s ”Efter Fem” för att höra de senaste nyhterna, och gick sedan för att förbereda kvällens mat (omelett med rökt lax). Vi åt middag tillsammans. Jag förberedde sedan fika till kvällens gäster, dukade i vardagsrummet och tände en eld i vår öppna spis.

19.00 Min engelsktalande ”Non Fiction Reading Group” anlände, sex personer, för att tala om boken ”Spoon Fed” av Tim Spector som vi alla läst. Fikat var hälsoinriktat i enlighet med boken. Vi hade intressanta samtal om hälsa, forskning och kost. Gruppen består av några amerikanare, några engelsmän och några svenskar och vi träffas en gång i månaden för att tala om en engelskspråkig faktabok.

21.00 Gästerna går hem och jag och min man röjer och sätter in i diskmaskinen. Varje kväll sitter vi en timme tillsammans i vårt bibliotek och läser. Det blir ibland samtal, men mest är det ett utmärkt sätt att avsluta dagen tillsammans. Te´och ett ägg intas.

22.00 min man går till sängs och jag gör mig i ordning för natten. Jag valde denna kväll att läsa en stund till, men ibland ser jag något stillsamt tv-program på play eller fortsätter med den Shakespeare-pjäs jag just för tillfället ser (jag skall se alla pjäser under detta år)

23.10 jag sätter i min bettskena, tar på mina tjocka strumpor och sätter i öronproppar och kryper till kojs!

På många sätt är detta en typisk dag! Jag rår mig själv. tränar, promenerar, läser, och sköter lite praktiska göromål. Har en stor vänkrets men gillar också att vara själv.