Mitt Liv

Berättat av Jordan Eriksson

Berätta om din dag: ✏️

Uppsala, 2023.10. 24

En dag på SFI-syn, SFI för synskadade

UJC-Gottsunda, Uppsala

Det är tisdag näst sista veckan i oktober. Klockan är elva och tjugo. På SFI-syn kurs A och B går Mahgoub, Sematu, Amer – läraren heter Jordan. Det är lite kallt kanske att det kommer snö – mer som regn. SFI-syn finns på våning 6 i Gottsunda centrum. När vi titta ut genom de stora fönsterna ser vi att det molnigt, ljus (ingen sol) men tungt – himlen är grå. Träden är mer orangea än gröna, många löv kvar på träden och några på marken också. Det är blöt och halkigt. Sematu säger att det är förligt med blöta löv för att man kan halka och ramla.

Sematu är 63 år gammal – hon tycker att det är jobbigt med mörkret och slask på vägarna.

– Jag ser ju så dåligt och det blir svårt för mig när jag ska gå ut om det är mörkt. Jag bor i Uppsala i nästan fyra år, men jag kom till Sverige 2018. Varje år tänker jag på vintern. Jag tycker om snö, men inte regn. Jag började på SFI-syn samma år som jag kom till Uppsala. Jag tycker om att titta på tv – inte film, titta på nyheterna på tigrinja, laga mat, diska. Jag tycker om att gå i skolan. Jag bor med mina 3 barn, två flickor en pojke, men jag har en till pojke som bor i Norge. Han är 45 år gammal och han är mitt första barn.

Mahgoub tycker också att det är jobbigt med vinter.

– Det är mycket bra att jag kommer till skolan med taxin (färdtjänst). I Sudan är det alltid varmt. Jag är 50 år gammal. Jag är blind sedan 7 år tillbaka. Jag bor i Bålsta med min familj, fru och 5 barn. Jag har bott i Sverige i två år. Jag läser på SFI-syn i ett år. Jag tycker om skolan, mina lärare, alla mina skolkamrater. Det är bra att gå i skolan. Jag tycker om fotboll, svensk och sudanesisk musik.

Amer har redan hunnit gå till jobbet. Han brukar sluta klockan elva. Så här säger eleverna om honom.

– Amer kommer från Kurdiskatan, Irak – från Mosul. Han är 60 år gammal, kanske. Han ser lite lite. Han har bott i Sverige i många år, kanske fem eller sex år. Han fick permanent uppehållstillstånd i somras. Han bjöd alla i klassen på fika. Han är mycket glad. Han vill bo i Sverige. Han jobbar på Återbruket och studerar på SFI-syn lika många år som Sematu.

På första lektionen idag berättade vi om helgen. Läraren Linnea skriver på datorn. Och sedan läser vi berättelserna och gissar vem som har sagt vad. Läraren Jordan var på konsert i Stockholm helgen – och hon visade en liten videosnutt från konserten.

SFI-syn är mycket bra. Lärarna är mycket mycket snälla och duktiga. Eleverna tycker om varandra, säger eleverna. Vi är åtta elever – och tre lärare. Alla lärare är kvinnor. Eleverna är fyra män och fyra kvinnor. Vi läser olika kurser: A, B, C, D. Och vi ser olika mycket – eller ser ingenting. Vi bor i Uppsala, Bålsta, Gimo eller Enköping. Vi har alla synskador, men inte lärarna, men de har alla tre glasögon😊_