Mitt Liv

  • John Högström

  • John Högström

  • John Högström

  • John Högström

Berättat av John Högström

Berätta om din dag: ✏️

Jag vaknade den 24 oktober klockan 04:45. Jag brukar ”snooza” i 5 minuter varje morgon så jag steg upp av andra larmet 04:50. Jag brukar inte gå upp så här tidigt på morgonen, utan det var unikt för idag. Det är nämligen så att jag jobbar på Nordiska museet som fyller 150 år idag. I samband med firandet så gör vi den här insamlingen av vardags-berättelser (som vi också gjorde för 50 år sedan när museet fyllde 100 år).

Efter jag gick upp klädde jag mig direkt och satte på kaffe från kaffemaskinen, samt hällde upp mjölk i en skål med flingor. Anledningen till att jag var uppe så tidigt var för att jag skulle vara med i radio och berätta om just den här insamlingen. Kl. 5:40 var det intervju i vakna med P3, följt av P4 Jämtland kl. 6:40. Intervjuerna gick ganska snabbt, var lite nervös men jag hade en bra känsla efteråt.

Pallrade mig iväg till jobbet strax efter kl. 8. Kändes lite konstigt eftersom jag då redan hade varit vaken i ca 3 timmar. På jobbet var det såklart stor uppståndelse eftersom vi skulle ha invigning av en ny fantastisk bro (jubileumsbron) som en del födelsedagen. Museets styresman och Kulturministern med flera var plats. Det var både sång och tal och de klippte tillsammans ett band på bron och förklarade den invigd. Själv stod jag precis i anslutning till bron med en reporter från P4 Stockholm som skulle direktsända i radio. Även här skulle jag berätta lite kort om insamlingen vi gör idag och lite om insamlingen som gjordes 1973.

Invigningen tog slut 9:40 och vi gick live i radion 9:45. Sanne som är Nordiska museets styresman skulle också svara på några frågor. Hon fick gå direkt från fotografering på bron till inspelningen i radion. Det blev ca 30 sekunder för henna att förbereda sig på innan vi gick live, stackarn. Inspelningen tog bara några minuter och gick jättebra.

Efter invigningen hjälpte jag min Chef med att ta fram originalmaterial från insamlingen 1973. Han skulle vara med i livesändning för TV4 som skulle göra ett inslag om insamlingen. Både jag och han tyckte detta var lite underligt eftersom de redan hade varit här igår och gjort ett inslag med mig i arkivets läsesal.

Jag dubbelkollade insamlingen efteråt och såg att vi redan hade fått in över 100 berättelser, vilket ju var fantastiskt kul! Det fortsatte att trilla in berättelser hela tiden. Så kul att se alla bidragen!

Sedan var det lunch i restaurangen på museet runt kl. 12. Jag åt fisk med potatis och det var jättegott. Jag var ju också lite extra hungrig eftersom jag gick upp så tidigt. Jag satt tillsammans med min chef Sven m. fl. som var lika uppe i varv som jag över alla berättelser som hade kommit in. Bredvid mig satt också museets pressansvarige Sofia, som hade riggat och fixat en massa kring invigningen av jubileumsbron. Hon verkade lättad och glad över att det hade gått så bra.

Efter lunchen var det förhandsvisning för personalen i museets nya utställning Nordbor som öppnar i februari nästa åt. Vilket fantastiskt jobb de gör som arbetar med att bygga utställningen och fixa med alla föremål och texter. Utställningen kommer bli magisk.

Jag han kika på några mejl innan det var dags för tårta i restaurangen för all personal på museet. Jag och Sven satte oss och åt tillsammans och konstaterade att vi nu hade fått in över 200 berättelser! Fantasistiskt! Synd att man inte hinner läsa alla berättelser i sin helhet idag.

Sedan var det åter till kontoret där jag nu sitter och läser några av bidragen som kommit in hittills. Jag kom på att jag också var tvungen att dela min berättelse om dagen, vilket jag gör just nu. Ikväll har jag inga planer. Blir troligtvis ingen märkvärdig middag, utan matlåda från igår som min sambo gjort. Den var dock supergod. Förhoppningsvis ett lugnt slut på en hektisk dag. Kanske blir det en kväll framför datorn tillsammans med vännerna i discord, eller med min sambo. Hon brukar också vara med och spela ibland. Jag kommer somna glad och trött.