Mitt Liv

Berättat av Johan

Berätta om din dag: ✏️

Jag är 49 år och jobbar i en större svensk kommun med att utveckla verksamheters förmåga att styra, leda, analysera och förbättra sig själv. Hela dagen idag har jag jobbat hemifrån. Det var något som slog igenom på allvar under pandemin och som lever kvar hos de flesta som har liknande jobb som jag. Själv jobbar jag hemifrån ungefär hälften av tiden, medan hälften är på plats i Stadshuset. Jag försöker göra så att jag inte jobbar så mycket på egen hand när jag är i Stadshuset. Istället försöker jag hitta spontana möten, eftersom det är svårt att göra det när man jobbar hemifrån. Det har gjort att jag har blivit bättre på att få veta saker och upptäcka saker än innan pandemin då jag inte var lika inriktad på de spontana mötena. Min 14-åriga dotter har varit hemma från skolan idag. Det är förkylningstider.

Jag har mjukisbyxor, t-shirt, flanellskjorta och en hoodie på mig. Det är bekväma kläder, men jag skulle aldrig åka till jobbet i dem. Då har jag mer chinosaktiga byxor, skjorta och tröja, väst eller cardigan. Skjortan får gärna vara flanell – det hänger säkert ihop med att jag älskade flanellskjorta i samband med den stora grungevågen som kom främst från Seattle i början av 90-talet.

Idag har jag ätit dåligt: ostsmörgås och te på morgonen strax efter att jag vaknade vid 07.00, havregrynsgröt med russin, rivet äpple och havredryck till lunch, ostsmörgås och te igen till mellanmål och gyros med pommes till middag. Nu börjar det bli kväll, så jag ska ta smörgås och te igen innan jag går och lägger mig vid 23. Jag och min fru kommer förmodligen att titta på Alla mot alla med Filip och Fredrik på Kanal 5 ikväll. Det är ett frågeprogram som har roliga typer av frågor och som har ett tempo som passar oss (det är inte för låååångsamt…)

Jag har jobbat större delen av dagen i sängen, antingen på egen hand eller i ett par möten via Teams. Jag har mest förberett lanseringen av en målbild som hur vi är en välfungerande verksamhet som bottnar i förslag från medarbetare. Jag skulle tro att ganska mycket av det jag gör kan ersättas eller ta stöd av artificiell intelligens inom inte alltför lång tid. Jag har själv redan tagit en del stöd av Chat GPT, men AI har ännu inte fått ett så starkt genomslag i vardagen. Men det pratas och skrivs en hel del om AI och vad det kommer att innebära för individ och samhälle. Jag brukar tänka att det är en minst lika omvälvande förändring som industrialiseringen med allt vad den innebar av ändrade sätt att bo, arbeta och konsumera. Det är både skrämmande och kittlande på samma gång.

En annan sak som är skrämmande är kriget i Ukraina och det ökade gängvåldet. Sedan någon vecka tillbaka har konflikten mellan Israel och Palestina blossat upp rejält genom att terrororganisationen Hamas attackerat och dödat hundratals civila israeler och andra nationaliteter. Israel har svarat med en närmast total blockad gentemot Gaza och har genomfört flera attacker. Det har dominerat medierna de senaste dagarna och överskuggat Ukrainakriget. Var är världen på väg? Det håller på att spåra ur på flera sätt samtidigt. Jag hoppas att vi får den på rätt köl igen för mina fyra barns och kommande barnbarns skull. Jag hoppas att du som läser det här är nöjd med hur ditt liv är och hur världen är. Jag upplevde att den var mer eller mindre på rätt väg fram till Brexit och Trump, men sedan har det gått utför. Hoppas att det bara är en svacka, så att klimatet, demokratin, freden och världsgemenskapen segrar!