Mitt Liv

Berättat av Jan Wallenberg

Berätta om din dag: ✏️

Denna dag är jag i sommarstugan på Muskö i Stockholms skärgård. Annars bor jag på Färgargårdstorget på Södermalm.

Till frukost två dubbla mackor, en med ost och en med leverpastej. Båda med hackad persilja som jag tagit från det egna landet. Sen gjorde jag en matsäck för att ta med på fisketuren i skärgården. Hemlagad ärtsoppa i en mattermos, A-fil, en termos kaffe och två kanelbullar som jag bakat själv och tagit fram ur frysen.

Mellan kl 11 och 16 var jag ute i båten, en Uttern S 52 med utombordare Mercury 75 hk. Oktober är en bra fiskemånad. Jag fiskar främst gädda, som så här års står väldigt grunt i vassvikarna. En trolig orsak är att sälstammen expanderat oerhörd, det lär nu finnas uppåt 50 000 gråsälar i skärgården. Eftersom stora trålare från västkusten med myndigheternas tillåtelse tar upp stora, alltför stora, mängder torsk och strömming så svälter sälen och drar sig inåt skärgården för att söka mat. Gäddan är då ett vanligt byte. För att skydda sig mot sälen går även större gäddor in extremt grunt.

Denna dag fick jag på kastspö 4 gäddor med vikt 2-4 kg. Alla släpptes tillbaka, vilket nu är det vanliga för att bevara gäddstammen åtminstone i någon mån. Vattentemperaturen var 7 grader, lufttemperaturen var 9 grader, vinden sydvästlig ca 5 meter per sekund. Behaglig hösttemperatur alltså, men ordentliga kläder med mössa och vantar behövs på sjön.

Efter fisketuren är det skönt att tända en brasa i stugan, i en braskasett av gjutjärn, och sitta i en fåtölj och läsa. För närvarande Dick Harrisons biografi över Karl Knutsson Bonde, kung på 1400-talet. Veden är av björk från träd som själv fällde, kapade och klöv med vedklyv för ett par vintrar sen. Stugan hör till en samfällighet, en speciellt lagreglerad organisationsform, som har egen mark med skog. Jag är ordförande i samfällighetsföreningen, vilket är intressant och ansvarsfullt men inte ger några fördelar vad gäller trädfällning eller andra frågor.

Jag har en trädgård som kräver en del arbete, framför allt vår och försommar. Så här års ska jag klippa ner sparrisen och ta bort de hallongrenar som burit hallon i år. Men jag väntar med detta tills det blir minusgrader, för fästingarnas skull. Det finns mycket stora mängder fästingar i min trädgård och de har ökat under den 30-årsperiod jag kan överblicka (jag köpte fastigheten 1992). Det värsta med fästingar är att de bär på sjukdomar. Jag har haft borrelia flera gånger och botat det med penicillin. Värst var i somras. Jag fick först frossa, frös så jag skakade i ett par timmar och sen kom febern. Den nådde 40 grader och jag var riktigt dålig. Efter några timmar gick det ner men återkom efter ett par dagar. Då åkte jag ambulans in till Södersjukhuset, fick vänta på akuten i 8 timmar och blev sen hemskickad med ett recept på penicillin. Efter det var jag försvagad i ett par månader.

Min fru var inte med på landet denna dag. Dels var det en vardag och hon arbetar fortfarande medan jag är pensionär, dels tycker hon inte det är så trivsamt i stugan höst och vinter. Vanligen är jag i stugan tisdag till fredag på hösten och vintern, och umgås med min fru hemma i stan på helgerna. Måndagarna brukar jag hämta två av min barnbarn, 2 och 3 år, på dagis. Det är min yngste sons barn, de bor också på Södermalm.