Mitt Liv

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

  • Jan-Ivar Johansson

Berättat av Jan-Ivar Johansson

Berätta om din dag: ✏️

Då jag vaknande låg jag på höger sida på min formgivna kudde. CPAPen knagde lite på kinden och min sov öronsnäcka för godnatt ljudboken kändes i mitt öra. Frun drog upp rullgardinen med en rejäl smäll efter sitt artros träningsprogram. Hon fick som vanligt gå först till toaletten då hon fortfarande jobbar på sista året. 73 års smärtorna eller ska man säga irritationerna i ryggslut och lår samt vader kändes men inte lika mycket som vanligt trots att jag stått 1,5 timmar på crosstrainern och sett båda avsnitten av ”Vetenskapens värld” om hjärnan. Ett intresse man får då frontalloben mist halva sin kapacitet från ungdomen och minnet sviktar. En ständig oro och irritation speciellt då närminnet inte hänger med. Jag tog av mig CPAPen och tog på mig glasögonen , plockade fram telefonen från vilken jag läst ljudboken i går kväll. Jag har det som livslång vana då pappa läste Nils Holgersson för mig då jag var liten och jag byggde en radio av en gammal telefon då jag blev större. Lade den under kudden och lyssnade till sömnen kom. Man fick bara in P 1 så det var många föreläsningar av bildande karaktär man fick vara med om då. Sedan hängde radion med genom livet i form av små apparater som avlyssnades vid tillfällen. Min fem år äldre syster hade samma vana och min fru har fallit totalt för ljudböcker och läser oändliga många gånger norska böcker om familjers historia i Norden och i tiden. Vi somnar bägge till ljudböcker. Jag tog telefonen i handen och gick upp till toan då min fru ropade klar, först kissade jag som alltid men kunde konstatera att jag inte varit upp på natten vilket ju var en tröst då även prostatan oroar lite då och då. Jag tvättade mig och lade lite ögondroppar i ögonen för att lätta på den irriterande dimman framför ögonen. Klarögd gick jag ut i köket där frun samlade ihop sin youghurt frukost med havregryn och cornnflakes. Såg faktiskt inte om hon tog banan i denna morgon. Själv satte jag på kaffe enligt tradition och tillredde min tallrik med havregryns gröt , fibersatt med kruska kli . Denna morgon tog jag vår hemgjorda svartvinbärssylt trots att vi köpt lingon till köttfärsrätter men det känns alltid lite bättre att ha de egna bären. Potatisen, det lilla grönsakslandet , de fina trädgårdshallonen , röda och svarta vinbär har vi egentligen bara som ett biologiskt minne av våra förfäder. Då vi växte upp på femtiotalet var det nödvändigt att dryga ut lönen för en arbetare med lite egen odling. Svartvinbärssylten till morgongröten var betingad av att vi för några år sedan råkade ut för att en av våra frysar gick sönder , den där vi hade alla lingonskördar sedan tre år tillbaka i. Sånt som inte blivit kokat. Då köpte vi en ny frys och även en som vi hade uppe i köket för dagligvaror. Vi har alltså tre frysar utan större vetskap om innehåll. Vi har bättre kontroll på matkällaren. Jag gick också och hämtade min flishuvudtröja i arbetsrummet för det kändes lite kallt.

Då gröten var färdigkörd i micron drog jag som vanligt skeden runt kanterna för att samla den i mitten och lade på sylt samt fyllde på mjölk. Jag åt i tystnad men såg att klockan var fem i sju så jag gick några steg in i matrummet / träningsrummet bredvid vårt vardagsrum. Skjutdörrarna mellan rummmen var helt öppna. Där slog jag på radion, morgonekot. Radion står på farfars rallarlåda från 1890 talet , ett av de få minnessakerna jag hade från den generationen då de dött innan jag kom till och jag fick min barndoms somrar i Gäddede ,med mammas släkt i stället, större delen av Frostviken var släkt faktiskt. Faktiskt ända nere i Tåsjö kunde man hitta släkt. Min fru och jag är fem och åtta männingar på hennes morfars och farfars sida något vi upptäckte i min systers släktforskning tjugo år efter giftermålet.

Jag och min fru samtalade om dagens id. Vi har en whiteboard i A2 format indelad i veckans dagar på väggen i köket. Där skriver vi upp vad vi skall göra under dagen. Min fru skulle på eftermiddagen ha Kyrkoråd 15:00 till 20:00 och sedan springa över till kyrkokören som då redan startat och sjunga till 21:30 så jag kommer inte att se mycket av henne under denna dag. Själv ska jag kanske in till vår Närradiostudio före lunch för att ta emot ett gäng från Gällivare Närradio som skulle få en del utrustning från oss. Vi lägger nämligen ner radion under denna höst , ja officiellt på våren 2024 p.g.a att jag gärna vill fira denna förenings 40 årsdag. Jag har varit ordförande i ca 20 år. Vi slutade sända sista Augusti men min kamrat och kassör bor på somrarna i sin stuga på västkusten och emedan han och hans fru båda är pensionärer stannar de september ut. Men nu har vi börjat utrymma våra lokaler och göra oss av med utrustningen. Tyvärr hinner jag kanske inte träffa Gällivare borna därför att jag skall till en kurs 13:30 på Föreningsarkivet, vår sammanslagning av Arbetarrörelsens och Norrbottens museums arkiv. Den handlar om föreningars informationsbehandling och jag hoppas att den tar upp det digitala då vi i Närradioföreningen har dels två hårddiskar dit vi lagt allt material vi haft på datorer och vi har också gamla inspelningar från fyrtio år tillbaka på minidisk, kasetter och lite cd som skall digitaliseras och sparas för framtiden. Många intervjuer med musikerna som drev musikrörelsen i slutet av 60 talet här uppe.

Min fru och jag pratade lite om dagen och konstaterade att vi inte skulle ses så mycket. Jag råkade kasta en blick på bordet där två helt onödigt inplastade ”Mersmak” från COOP låg. Den ena till dottern som bor på ett boende helt nära och har min fru som god man och den andra till mig. Råkade se att det fanns ett korsord i denna reklamtidning och slet av plasten . letade fram korsordet och gav det till min fru som tycker om korsord. Hon löste lite men fick gå ut till bilen 7:30 för att hinna de 1,5 milen till jobbet. Hon tittade på termometern och suckade lite över de 14 minusgraderna. Men bilen står i garaget . en elhybrid av Toyota modell som är min men det blir billigare att hon kör den. Vi har faktiskt sänkt bensinkostnaderna med ett par tusen vissa månader p.g.a detta. Själv åker jag mer och mer buss då man då är friare att göra saker på telefon och platta de tjugo minuterna det tar in till stan.

Då min fru gick ut genom dörren tog jag kaffekoppen och stängde radion samt satte mig i min TV stol strax innanför skjutdörrarna till mat och träningsrummet. Jag valde att se TV4 nyheterna först idag och scrollade mellan programmen efter hur intressanta inlägg de hade. Klockan 8:00 var det dags för Rapport . Denna dag dominerades av krisen I Gaza och Erdogans överlämnande till sin riksdag av godkännandet av Sveriges NATO ansökan. Inte ett ord om Ukraina idag . Däremot lite om gårdagens bombdåd och naturligtvis ganska mycket om oljekatastrofen utanför Blekingekusten.

Sport och mat tittar jag inte på. Spelade en patiens på plattan och tittade på X där Ivar Arpi ställt till det med ett negativt inlägg om Greta Thunbergs stöd till palestinier . Orkande inte läsa alla inlägg , säkert fyrtiotalet. Greta håller ställningarna. De kallar henne för vänster så jag funderade lite på begreppsanalysen av vänster begreppet. Det har ändrats sedan jag var ung. Arbete och kapital diskuteras ju inte så mycket nu för tiden. Då det kom ett inslag om William Spetz nya Netflixserie TORE såg jag lite p.g.a att han är från Umeå och jag har min stuga i Stärkesmark uppe i Vännäs. Har också bott och jobbat ett tag i Umeå på Strömbäcks folkhögskola. Men intresset höll sig inte länge så jag satte mig vid datorn i arbetsrummet och slog som vanligt igång min patiens som denna dag var hopplös. Jag fick spela bort ca 42 minuter av min tid innan jag var klar. Spelar alltid klart. Sedan ringde jag min kompis och hörde efter om Gällivareborna hört av sig vilket de inte hade gjort. Satte mig sedan tillrätta och letade bland mailen fram mailet från Nordiska och började skriva.

Efter ett antal spring på toalett och hämtande av kaffe samt några enstaka spel på Microsoft Free cells patiens så var det dags för lunch. Frysta grönsaker och något till såsom tonfisk, kyckling , skinka eller fetaost har blivit min enkellagande lunch. Idag tog jag kyckling och lyssnade på vetenskapens värld 12:15 till 12:30 då Ekot tog vid. Efter mat och ekot tog jag mig en kopp kaffe med en kaka och satte mig framför TVn . Då ekot slutade klockan 13:00 var jag lite stressad av att jag skulle på utbildning i Informationshantering för föreningar hos Föreningsarkivet , Norrbottens museum. Då ringde min kompis från Närradion och sade att våra vänner från Gällivare kommit ner till stan. Jag svarade att de får klara sig själv med din hjälp. Under föreläsningen på Björkskatan i Luleå ringde min vän och berättade att de fått med sig en hel del saker upp till Gällivare men skulle behöva vår sändare som förvarades i den stadsdel / by som jag bor i . Jag instruerade dem att ta kontakt med vaktmästaren på Sunderby Folkhögskola där vi har vårt förråd för Närradion. Jag fick också ett samtal om att jag kanske skulle bli uppringd om ansvaret för klädbytardagar på Folkhögskolan till helgen. Bara så att jag skulle veta om nån ringde.

Det var ordentligt med folk på föreläsningen , PRO are, bröst canser föreningen , en teatergrupp Vänsterpartiet med ombudsperson och SAP ombudsperson, bland andra. Föreläsningen genomfördes av en person som har lång erfarenhet som förtroendevald och anställd i ideella föreningar. En man som bland annat varit ordförande för Ax – kulturorganisationer i samverkan och Sveriges film- och videoförbund och kanslichef för Sverok (ett av Sveriges största ungdomsförbund). Idag arbetar han som konsult med uppdrag inom organisations- och verksamhetsutveckling i ideella föreningar. Så presenterades han. Han gick noggrant igenom begrepp som Information, mål, syfte och målgrupper före fikat klockan 15:00. Efter det spårade det helt ur då han började gå in på lagar och regler och hur en förening skall skriva planer som jämställdhetsplaner och ett femtontal andra planer, bland annat krisplaner om något skulle hända under en aktivitet. Hur många planer som helst som ingen vanlig förening skulle orka med att ens tänka på. Sedan gick han in på hur man inte skulle programmera om exempelvis Discord då det kunde gå snett. Då hade föreläsningen pedagogiskt kommit upp ungefär 100 % över en Informatik professor som föreläste på en humanistisk fakultet. Väldigt besviken diskuterade jag lite med ett par 80 åriga damer denna upplevelse på väg upp till bilen. Hemma ringde jag min vän och fick reda på att allt gått bra med flytten. Satte mig sedan med dessa enkla rader i en dagbok till Nordiska Museet. Efter ett litet tag sade magen ifrån och jag blev tvungen att äta middag. Tillagade sex bitar blodpudding och tog fram jordgubbssylt till den. En smak jag inte delar med andra men alla lider ju inte heller av diabetes och sockerberoende. Jag fick äta ensam eftersom min fru är på Kyrko råd och kyrkokör som sagts tidigare. Jag drog fram TVn vi har i matrummet till köksdörren och såg 18:00 rapport medan jag åt. Kaffe och kaka blev det till kulturnytt. Då det inte är någon ide´att se på det förlängda rapport 19:30 så såg jag i stället en hjärndöd berömnd Science Fictionserie som heter Galactica. Jag lägger I pad plattan i sitt fodral över instrumentbrädan på crosstrainern och passar på att få motion samtidigt som jag ser filmen. Varje kväll kan ju inte behövas ägnas åt folkbildning tänkte jag. Då min fru kom hem 21:30 ville hon varva ner lite innan det var dags att lägga sig. Hon tog en bit sockerkaka och gav mig en Singoalla. Jag försökte skämta med hennes sångkör som hon kom från sjung med alla alltså men det gick inte hem, Vi gick till sängs 10:30