Mitt Liv

Berättat av Inga-Lill Törnkvist

Berätta om din dag: ✏️

Min dag 24 oktober 2023

Steg upp vid halv åtta i mitt hus i Norra Sunderbyn utanför Luleå. Inte så kallt än, termometern står på plus två grader. Duschade och åt frukost, fil med flingor och en knäckebrödssmörgås med ost och grön paprika på. Packade ner lite friluftskläder som passar att ha när jag åker till stugan. Sen var det dags att ta fram kylväskan och packa ner den mat jag behöver för en-två dagar.

Packade in väskorna i bilen, tog med spadar för att kunna skotta bort snön som förmodligen ligger på bron, annars kommer jag inte in i stugan.

Innan jag styrde kosan mot Gyljen, min födelseby, åkte jag till Däckia på Storheden, för att efterdra muttrarna på mina nyligen påsatta vinterdäck.

Sen tog jag en sväng förbi OKQ8 och hämtade ut ett ”gratis födelsedagsfika” att ta med i bilen. Fyllde 69 år den tredje oktober. Det blev en stor mugg kaffe och ett wienerbröd. Tänker på min pappa som hade namnsdag igår, Sören.

Efter det var det bara att sätta sig tillrätta i bilen för en dryg timmes körning mot Överkalix. Inte så mycket trafik idag så det gick bra, man får bara se upp för ev. renar vid vägen.

Det har inte kommit så mycket snö än, bara någon dm vit snön inne bland tallarna och vägen är i stort sett bar. Härligt väder ute solen glimtar fram bakom träden. Njuter av att köra bil och lyssna på musik och diverse underhållning på radion. Ringer upp min dotter Frida, som jobbar som sjuksköterska på NKS i Stockholm. Hon vill att jag meddelar när jag åker bort, så att hon vet var jag är om något skulle hända på vägen. Hon har tom lagt in en ”spårsändarapp” i telefonen!

Hon har tjatat på mig om att gå i pension och nu tar jag ut mina sista semesterdagar som jag har kvar efter att ha arbetat 50 år som fritidspedagog. Började i Rinkeby i Stockholm 1973 och avslutar nu vid skolor i Gammelstad i Luleå. Nu har man tjänstgjort lika länge som kungen! Svårt att sluta jobba, kroppen säger att den vill vila men huvudet känns fräscht. Kommer att vikariera som timanställdlärare i en årskurs två under ht och vt 2024, kan bli mer tid om kroppen vill.

Framme vid mitt föräldrahem vid ett. Som jag trodde fick jag börja med att skotta snö från bron för att ta mig in. Gården är redan plogad för första gången denna vinter av min snälla granne. Jag kommer alltid till en uppskottad gård även om det snöat mycket.

Kom in till slut med alla väskor. Skönt att ha värmen påslagen så att man kommer till ett hus med lite värme. Ute minus sju grader och inne ca. 19 grader, så man får ta på lite kläder för att inte frysa. Satte på kylskåpet och ställde in den medhavda maten. Tog en kopp varmt kaffe, lyssnade på radion och kikade lite på mejlnytt i datorn.

Gick sen ner i källaren och tog upp tvätten från torkrummet. Tvättade en vittvätt, sängkläder mm, när jag var här för några veckor sedan. Dammtorkade alla rum på bottenvåningen och dammsög. Väntar med övervåningen till nästa gång jag kommer.

Till middag blev det ris och korvstroganoff som jag tagit med. Lite besvärligt nu på efm eftersom vattnet plötsligt försvann. Ringde grannen som berättade att kommunen gör något grävjobb med traktorer utmed väg 98, så det var bara att vänta på att vattnet skulle återkomma i kranen.

Passade på att gå ut och lasta in ved i bilen. Avverkade en del väldigt gamla, 50-60 åriga björkar som min pappa planterat runt gården när jag var liten. De hade börjat bli lite gamla, tickor växte på stammen, vilket kan innebära att de börjat ruttna inifrån. Så för att undvika att de skulle ramla på mitt eller grannens hus fick jag en snäll kamrat som arbetat i skogen att såga ner dem i ca 40 cm långa vedklabbar i våras. De ligger staplade i några vedhögar på gården och jag tar med lite varje gång jag är till stugan.

Veden lastade jag nu in i tre stora plastsäckar i bakluckan och inne i baksätet på bilen. Jag brukar ta med så mycket jag kan vid varje resa, till huset i Luleå, där vi kan elda med ved. Det är riktigt tunga vedklabbar att lasta i bilen, särskilt eftersom jag bröt min vänstra arm i våras, för andra året i rad och inte kan lyfta så tungt än. Det blir till att vara extra försiktig och använda lite knep för att få in veden i bilen. Bilen färdiglastad med ved för hemfärden i morgon, skönt.

Vattnet kom till slut efter några timmar och jag fick en chans att tvätta av mig och diska upp efter middagen.

Åldern börjar kännas i kroppen, så det var dags att vila lite i soffan med att se lite TV-serier i vardagsrummet. Drack lite te med skorpor medan jag tittade på olika program; ”Hem till gården”, ”Efter fem” för lite nyheter, ”Robinson”, ”Mickes båt” och avslutade med ”Allt för Sverige”. Sen var det verkligen dags att sova efter en lång dag så att jag orkar köra hem igen till Luleå i morgon förmiddag.

Nedtecknat av

Inga-Lill Törnkvist

Norra Sunderbyvägen 739,

954 42 Södra Sunderbyn