Mitt Liv

Berättat av Haningebo

Berätta om din dag: ✏️

Tisdag 24 oktober 2023

Jag heter Kerstin Karlström och är 67 år, pensionär sedan ett år. Gift med Kjell 71 år.

Vi bor i ett kedjehus i Haninge kommun, 2 mil söder om Stockholm. Här har vi bott sedan 1998. Tidigare bodde vi i ett mindre radhus i samma område. Vi har tre vuxna barn, utflugna sedan länge. Inga barnbarn eller husdjur. Huset är alldeles för stort för oss nu tycker jag, 170 m2 i 3 plan.

Jag vaknade vid 8.30, gick upp och kokade te som jag åt med två smörgåsar med ost och skinka. Drack också ett glas apelsinjuice. Min man åt havregrynsgröt med lingonsylt. Min man läste DN (Dagens Nyheter) som vi fortfarande prenumererar på. Jag tycker det börjar bli dyrt att prenumerera – 565 kr / månad. Jag läser mycket nyheter digitalt i min telefon (Aftonbladet, Expressen, DN) men brukar även kasta ett öga i papperstidningen. Reportagen där blir ju lite mer djupgående. Min telefon är en Iphone 11.

Sedan tittade vi på TV4 Nyhetsmorgon, det gör vi nästan varje förmiddag nu när vi är pensionärer. Där visas och diskuteras framför allt nyheter, men man visar även väder och sport och har olika gäster såsom artister, kockar, läkare, författare, vanliga människor som varit med om något speciellt m fl. TV4 är reklamfinansierad till skillnad från SVT (Sveriges Television). När jag var ung och gick på bio var reklamfilmerna som visades innan biofilmerna något man verkligen inte ville missa. Nu när nästan all TV är reklamfinansierad så är man väldigt trött på reklamen. Vi tittar fortfarande mest på TV när programmet sänds s.k. linjär TV eller tablå-TV – helt nya ord. Men vi tittar även på SVT Play och TV4 Play m.fl. där man kan ladda ner/streama en mängd program, serier och filmer när man vill.

Då och då har vi abonnemang på Netflix som visar en del bra serier och filmer.

Vid 11-tiden gav vi oss iväg i vår VW Passat 2017 års modell till Jula-butiken i Norsborg. (Passaten går på diesel. Jag har en Skoda Fabia som går på bensin. Det blir fler och fler som skaffar el-bilar eller hybridbilar nuförtiden, men de är än så länge ganska dyra och det är brist på laddningsstolpar.) LIte lyxigt ha två bilar, med tiden kommer vi nog sälja den ena.

På Jula skulle vi köpa en förvaringshylla till vår sommarstuga, en likadan som vi köpt tidigare. Vi hade sett på Julas hemsida att den var slut i de flesta butiker, även vår närmaste i Handen, därför åkte vi till Norsborg cirka 2,5 mil från Jordbro.

Vi köpte hyllan för 349:- och när vi ändå åkt åt det hållet stannade vi till på IKEA i Kungens kurva där vi framför allt skulle titta på soffa till vårt vardagsrum. Vår nuvarande soffa köpte vi för 15-20 år sedan och den behöver verkligen bytas ut! Vi tittade även på lite andra saker och köpte en golvlampa som vi ska ha som blomlampa i vårt sovrum vid vår stora prickblad. Vi köpte även en röd kökslampa som kanske kan passa i sommarstugan. Då vi började bli hungriga åt vi lunch på IKEA, vi tog deras ”paradrätt” köttbullar med potatismos och lingon för 59:- inkl dryck – jag tog lingondricka. Vi tog även en liten förrätt bestående av skagenröra och rågbröd för 19:- – väldigt billigt allting. Men köttbullarna var faktiskt inte så goda.

Sedan åkte vi hem, grått väder, träden har börjat gulna och tappa löv, det var ungefär 7 grader varmt.

Tog en kopp kaffe och en smörgås då vi inte skulle få någon middag idag. Vi skulle gå på bio vilket inte händer ofta nu för tiden. Biljetterna köpte jag med min smartphone och betalade direkt från mitt bankkonto med bank-id. Biljetterna fick jag digitalt i min telefon och visade sedan upp för biljettkontrollören på biografen som scannade/blippade QR-koden.

Vi tog bilen och gjorde ett stopp i Vendelsö där vi hämtade upp vår kompis Ann-Marie, sedan vidare till Filmstaden Sickla som ligger på Marcusplatsen. Där mötte vi upp Ann-Maries man Bengt som kom direkt från jobbet och våra kompisar Janne och Sanna, pensionärer.

Jag köpte en flaska kolsyrat vatten, Bonaqua och en Marabou chokladrulle att ha under filmen.

Vi hade bokat biobiljetter till Lukas Moodysons film Tillsammans99. Det var en uppföljare till hans film Tillsammans från år 2000 som handlade om ett kollektiv från 1975. Den nya filmen handlar om en återträff 1999 av personerna som bodde i kollektivet. Filmen hade fått höga poäng av alla kritiker.

Jag trodde jag skulle få se en rolig film men mycket skratt, men den var ganska dyster, nästan obehaglig bl a var en av medlemmarna i kollektivet nu psykiskt sjuk.

Efter filmen gick vi till Clarion hotell Tapetverkstaden, ett ganska nyöppnat hotell som också ligger på Marcusplatsen. Där satte vi oss i foajén och tog varsin öl / glas vin. Jag tog ett glas vitt vin; Chardonnay som kostade 105 kr. Vi satt och pratade om filmen och annat i någon timme sen åkte alla hem. Det var trevligt!

Väl hemma så hamnade vi soffan framför TVn och tog en kopp te och en ostsmörgås. Vi tittar nästan varje vardagkväll på Kanal 5 mellan kl 22-23, då visas ”Alla mot alla” med Fredrik Vikingsson och Filip Hammar. Ett roligt frågesportprogram i högt tempo där kända personer deltar. När den slutade gick jag och la mig. Surfade en stund på telefonen, spelade Wordfeud och läste lite i en bok innan jag somnade framåt midnatt.

Det är väldigt oroligt i världen just nu vilket gör mig ganska nedstämd.

Rysslands invasion av Ukraina och kriget där har nu pågått i 1,5 år och president Putin i Ryssland är ansvarig för fruktansvärda brott mot civilbefolkningen och bombar sönder stad efter stad i det demokratiska Ukraina som leds av president Zelensky.

För ett par veckor sedan gjorde palestinska Hamas en attack mot Israel då många människor dödades, Israel svarade förstås på detta och nu är kriget i full gång även där. Känns som Israel-Palestina-frågan aldrig kommer att kunna lösas. Och så ska andra länder blanda sig i….

Oroligt i många andra länder också med diktatorer som styr och kvinnors rättigheter i många länder försämras. Förändringen av vårt klimat och miljöförstöringen är något som också oroar mig och som diskuteras mycket i media.

Här i Sverige och framför allt Stockholm har vi drabbats av en fruktansvärd gängkriminalitet. Rivaliserande kriminella gäng skjuter varandra, spränger hus och portuppgångar och nu på senaste tiden har de även börja döda anhöriga till kriminella. Helt oskyldiga personer! Det är fruktansvärt.

För ett par veckor sedan sköts en småbarnspappa hemma i sin villa och dagen efter två kvinnor i en annan villa. Alla helt oskyldiga! Så fruktansvärt! Gärningsmännen är ofta inte mer än 15-16 år, värvade av kriminella gäng att utföra dessa dåd mot betalning, då personer under 18 år får mycket lägre straff. I dagsläget verkar inte politiker och polis kunna få stopp på detta. Många är väldigt oroliga över detta, även många mindre städer drabbas hårt, Västerås, Eskilstuna, Uppsala m fl.

Mycket skylls på dålig integration i utsatta förorter.

I stort sett är jag mycket nöjd med mitt pensionärsliv, jag har alltid jobbat mycket och periodvis mycket övertid. De sista 16 åren jobbade jag som Sales coordinator på Yamaha Motor Scandinavia där jag trivdes väldigt bra. Men så skönt slippa väckarklocka och att passa tider! Jag får ut netto SEK 25.000:- i pension.

Jag är frisk och äter inga mediciner. På sommaren spelar jag golf och på vintern blir det Friskis & Svettis. För övrigt är mitt stora intresse Släktforskning. Sedan ett antal år är många arkiv digitaliserade vilket gör det enkelt att sitta hemma framför datorn och forska. DNA-tester/forskningar har också blivit väldigt stort de sista 5-10 åren.

Vi har många vänner som vi träffar och gör saker med, allt från golf, utflykter, middagar och resor.

Det var allt från mig.