Mitt Liv

Berättat av Gudrun 60 år

Vaknar av väckarklockan strax före tolv men känner mig inte riktigt utsövd. Ändå blev det inte så sent i natt. Folke och jag satt uppe till strax efter ett, drack litet rödvin Algerie och smakade av vårt hemgjorda vin, cherry på rabarber. Det verkar inte bli så dumt. Folke stekte ett par ägg och jag åt litet champinjonsoppa innan vi gick upp och lade oss. Det var åtta grader kallt ute men det skall bli mildare.

Strax efter tolv slog jag på radion. Någon från Nordiska museet pratar om utställningen där och säger bl. a ”de sista 100 åren”. Jag reagerar omedelbart inför ordet ”sista men tänker sedan efter – kanske får han rätt, kanske är det just rätt uttryck med tanke på vad som händer i världen nu. Folke har burit upp kaffebrickan och jag dricker kaffe och äter ett par veteskivor. Fölke började nio i dag på-TT och måste åka buss, Gustavsson, vår blå Volvo PV 56:a, är oanvändbar – växellådan har gått sönder. Lyssnar på vädret och sedan på nyheterna från nyhetsredaktionen och sedan från TT: Vapenvilan eller kriget eller vad det nu egentligen är i Mellanöstern, situationen i Chile och IB-affären i Sverige. Lägger inte märke till om det nämns något om Nixon och den amerikanska Watergateaffären. Läser Dagbladet som Folke också burit upp. I dag har vi en helsida men jag är inte riktigt nöjd med den – hade velat ha in mitt kåseri om torpet i stället för en annan grej. Slår över radion till XYZ-kvarten och hajar till. Hörde jag fel eller sa människan Pers-hammar? Måste väl vara Torpshammar. Typiskt slarv från ”kvarten”. Magen säger till att det är dags för toaletten och sedan ringer F. och undrar om jag varit ut efter posten. Det har jag inte. Han väntar på en del till borrmaskinen och jag väntar på en katalog och att få tillbaka min brudkrona – cirka 100 år gammal – från fru Thomasson i Jämtland där den är på lagning.

Jag klär mig. Rena underkläder, en maska har gått på strumpbyxan men det struntar jag i, men den vita långärmade polojumpern får duga en dag till. Tar på mig den varma svarta dräktkjolen och flätar mitt långa något grånade hår. Sedan blir det den vanliga rutinen. Går ner i köket och kokar ett ägg som jag äter tillsammans med ett glas lättmjölk. Dricker också litet morotssaft. Det är plus 5 grader ute och nästan klart fast det blåser. Ovanligt fint väder. Går ut och hämtar posten. Allting är fruset – syrenhortensian, rosorna, clematisen, luktärterna och vattnet på dammen. Nästan inte ett löv kvar på björken och hagtornshäcken har också gjort sitt för i år. Inget speciellt med posten – Aktuellt i politiken och ett brev till F. från journalistförbundet. Blommorna skall vattnas. Tomatplantorna få litet gödsel också. Paprikan knoppas igen. Hibiskusen ser inget vidare ut och Tuppkammarna borde stödjas. ”Medicinblomman ser bra ut liksom Hemtrevnaden fast den ryr väldigt. Konstaterar, som jag alltid gör, att det ser för jäkligt ut överallt i hela huset. Men när skall vi få ork och tid att röja upp? Vi är bara två på 100 kvm men vi har alltid något på gång. Böcker, tidningar, handarbeten, foton, ren tvätt o. s. v. ligger kringspritt. På matbordet står en champinjonodling. Roligt om det blir något av den. Plockar ur och i diskmaskinen. Den är verkligen en välsignelse när man dubbelarbetar.

Trafiken är livlig genom Skönsberg på Bygatan, Trafikgatan och motorvägen – personbilar, bussar, långtradare, övningsbilar, polisbilar, men ingen utryckning av ambulans eller brandkår konstigt nog. Från köksfönstret norrut skymtar jag Obs: varuhus och Esso motorhotell. Söderut ligger Ryds glass och IMA-tvätten och längre bort ser man Södra berget med TV-masten. Inget snö i skogen där än. Förresten – vi har ju ingen snö över huvudtaget. Det har bara fallit några korn men frostigt har det ju varit förstås.

Kl. 14 är det dags att sätta på potatisen. Vad mer? Går ner i källaren och tittar i frysen. Den är innehållsrik – färdiglagat och rått om vartannat. Fisk, kalvfilé, pannbiff, kryddbiff, juice, bär, grönsaker. Jag plockar upp ett paket Winners Paprikagryta. Den kostar 6:60 kr och räcker till två. Innehåller fläskkött, röd paprika, gröna ärter och lök i tomatsås. Tillsammans med grönsallad och en färsk tomat samt ett glas lättmjölk blir det en bra och god måltid. Jag måste äta ensam i dag. Gillar det inte men är ganska van sedan den tid F. vistades i England för studier. Dricker en kopp kaffe på maten och röker förstås – som vanligt alldeles för mycket. Visserligen är Savoy och Sunday svaga cigarretter men 30 per dygn är för mycket ändå. Dessutom går det väl knappast en dag utan någon form av vin eller sprit. Sena kvällar, sena morgnar.

Gör i ordning min matsäck – två skivor vetebröd, en lättöl och en franskbrödsmörgås med getmesost. Osten är verkligen fin. Visserligen kostade den här lilla biten 8 kr men den håller sig mjuk och len i många veckor. Jag borstar tänderna – snart klar hos tandläkaren för den här gången men det kostar mig nog ett par tusenlappar – och sätter litet rött på läpparna.

Dags att fara in till Dagbladet. På med ytterkläderna – svarta promenadskor, svarta vinterhandskar och svartvit schalett samt pälsen, av safirminkben. Den är lätt, varm och snygg fastän jag nu har den på åttonde året. Kollar att spisen är avstängd och lamporna släckta och tar min väskkorg – gjord i näver av en numera avliden man i Hassela. Grålle behöver inte skrapas som tur är. Han är F:s bil, en grå Volvo 142, 1968 års modell. En ganska präktig bil.

Kör upp till Rosenlundsgatan och åker sedan Noragatan – Trafik- gatan – motorvägen – Köpmangatan – Norra järnvägsgatan – Fredsgatan till Nytorget. Ingen ledig plats där men så är ju halva p-torget avstängt på grund av fjärrvärmeinkopplingen i staden. Svänger runt: Köpmangatan – Västra esplanaden – Norra Järnvägsgatan och hittar en plats där. Det är ju alldeles intill Nytorget så jag går till Pressbyråkiosken och köper Damernas värld och sedan upp till TT. Talar om för F. som slutar kl. 16 var han kan ta bilen och går sedan Köpmangatan bort till Dagbladet. Skall egentligen börja kl. 15.30 men blir cirka 10 minuter försenad. Ingen säger dock något om det.

Får jobb på en gång. Tar emot en s. k. blänkare och ”tvättar” ett manus från Harry S. om charterjetpremiär till Kanarieöarna. 131 personer ger sig iväg dit från mörker och kyla. Rättar en massa språkfel i artikeln men den var i alla fall förståelig. Har litet utskrivning också. Stöde har kommit med elljusspårs-invigning på söndag och Fränsta med den isbelagda Torpsjön. Byter några ord med Ulla B. på familjen som slutar kl. 16. På stora redaktionen sitter Molla mitt emot mig. I övrigt är här en pryo, Wicke, Adde, Anjo och Knutte. Faktor Tage Larsson kommer upp och spelar luffarschack med Molla. I sina rum sitter Ylva, Knutte N. och så småningom kommer Gunnar J. Ewa ser jag inte till och Lena är sjuk. På sporten finns ingen. Varken Dufva eller Kjell-Ove dyker upp men det gör däremot Bol i grön Lv 5-uniform eller vad man skall kalla klädseln.

På ”fotot” befinner sig Klasse och lill-Peter men inte Thord. Chefredaktören Peter S. är också här och från expeditionen tittar ibland Ingeborg och Kurt S. in. Cliff har kommit hit och skriver en grej och Tereus lämnar in material.

Kl. 17 är det mörkt ute. Expeditionen går och stänger växeln varpå jag får ta över inne på red. Det är hetsigt till 20 över fem då väskan med manus och bilder skall gå med bussen upp till tryckeriet i Härnösand. Vid det här laget har flera lämnat red. och nattred. Leif E. har anlänt. Kopplar några samtal inom red. och avvisar folk som ringer för sent om vissa saker. Börjar skriva den här dagboken och lyssnar ibland på polisradion. 18.15 kopplar jag in på bandspelaren ”kvarten” från radion och konstaterar att jag verkligen lever efter klockan – den tittar jag väl på var femte minut.

Lyssnar igenom ”kvarten” och skriver ut vädret – det blir milt i morgon också – samt en bit om folkhögskolorna i länet där elevantalet stadigt minskar. Någon ringer från brandkåren och meddelar att det hänt en trafikolycka i närheten av järnvägsstationen. En person påkörd men vi vet inte än om denne lever. Klasse fann att det inte var något att fota. Kvällen verkar bli lugn. Värre blir det i morgon kväll då Timrå spelar ishockey hemma. Tre personer kommer då troligen att läsa in referat, uttalanden och krönika. Det betyder minst en timmes oavbruten utskrivning under stor tidspress och dessförinnan ett evinnerligt svarande i telefon när folk köar för att få höra hur ställningen är. Ishockeyn tillhör för min del säsongens mest påfrestande händelser.

I morgon jobbar jag natt (19 – 02) liksom på fredag. Då är jag ledig och på lördag är vi båda lediga. På fredag måste vi veckohandla och jag stänka tvätt. På lördag far vi nog ut till torpet i Gim, Torpshammar där jag bl. a skall hänga upp de nya röda gardinerna i kammaren. Det blir nog snyggt. Lördag kväll måste vi mangla.

Kvart i sju stoppar jag en polett i automaten och får litet te till mina bullskivor. Är riktigt hungrig redan men det är inte ovanligt. Jag är en vanemänniska, till en del rår jag själv för det, till en del har jag programmerats av miljön. Plockar fram det material jag fått i dag – recept på oxsvanssoppa från ICA-kuriren samt några recept och en bild från Svenska grönsaksfrämjandet. Struntar i det så länge, skall i stället ta itu med att göra en bildtext till en hundägareträff som hålls ikväll i restaurang Forum i Sundsvall. Jag borde också skriva brev till mamma och till min bror och tacka honom för födelsedagspresenten, ett askfat. Två böcker skall också ha en presentation, när det nu skall bli.

Vi 20-tiden är det bara jag och nattredaktionen här inne. Printern går liksom telefaxen och en och annan skrivmaskin knattrar. Länge sedan jag såg på TV nu men programmen verkar inte särskilt lockande. Ser på Ullas lista att min granne Gertrud Hall fyller 60 år. övriga namn är okända för mig.

Det var en dödsolycka – och så har de hittat en person död i en lägenhet i Timrå också. Så krånglar ena faxen ett tag. Wicke kommer upp ett slag med två av småttingarna och litet senare dyker Kurt S. upp – trodde inte han skulle komma eftersom han var ”knölig” redan halv fem i dag, men han repade sig tydligen. Han slår sig ner framför TV:n på sporten där Bol sitter. Ulf B. dyker upp i kväll också och går sin vanliga runda på företaget. 21.30 är jag hungrig, som vanligt. Det blir öl och smörgås. Villa & Hem har kommit och den bläddrar jag igenom. Vi:s senaste nummer innehåller som vanligt en del läsvärt.

Arbetstiden och därmed också kvällen går mot sitt slut. Strax före kl. 23 ringer jag F. Det tar cirka 10 minuter in till stan – några trafikljus skall också passeras – för honom med Grålle. Innan jag gör kväll, en halvtimme före arbetstidens slut, tidningen är klar för vår del och allt är lugnt, stänger jag av en del maskiner och kopplar om ett par linjer ute i huvudväxeln på expeditionen. Så släcker jag och går. Det står på noll ute men är inte halt. När vi kommer hem dricker vi litet vin och jag gör i ordning ett par djupfrysta Vårrullar. Gott. Vi sitter och pratar om dagens händelser ännu ett tag sedan onsdagen den 24 övergått i torsdagen den 25.