Mitt Liv

Berättat av Fredrik

Berätta om din dag: ✏️

Igår vad en inte allt för speciell dag i vardagens ekorrhjul. Det började med en väldigt mörk och grå morgon som inte riktigt ville släppa taget, men fick väckt sonen (2 år) och vi fixade iordning oss för att åka till förskolan för att sen åka mot arbetet.

Det var mycket trafik på morgonen men lyckades att ta mig genom Göteborg för att anlända på skolan. Märks en stor skillnad när hösten och mörkret drar in i hur mycket trafik det är på morgonen. Mycket fler bilar och mycket mer stressat beteende hos alla de här bilarna. Lyssnar på morgonradion och nyheterna. Mycket om olika olyckor i trafiken som påverkar de som ska in mot stan. Ingenting som påverkar mig i alla fall. Som vanligt numera pratas det om något tragiskt på nyheterna. För några månader sen var det inget annat än Ryssland/Ukraina kriget, nu har det tappat fokus i media totalt för att bytas mot Israel/Palestina kriget. Får väl se vad det byts ut mot om några veckor/månader. Det känns som en mer och mer ostadig tid vi är inne i. Men släpper tankarna när jag parkerar och börjar gå upp mot skolbyggnaden.

Efter en kopp kaffe och lite allmänt snack om att det inte är något speciellt som händer på skolan idag utöver vanlig undervisning så går jag ut mot tekniksalen för att starta igång ett nytt program på 3D skrivaren. Har laborerat lite med att försöka få till en så kallad ”Galton bräda” för att experimentellt visa på att normalfördelning gärna uppstår om det finns flera upprepade sannolikhetsfall. Så skrivaren började med att lägga ut en bas av blå plast och den åkte fram och tillbaka över plattan tills det var ett täckande lager. Då lämnade jag den att arbeta för att gå mot min första lektion. Matematik i åk 7, eleverna håller på med algebra och ekvationer som jag försöker att leda de igenom. En viss svårighet i år då elevgruppen är väldigt spridd, några är väldigt långt fram i förståelsen och vissa kämpar med variabelbegreppet. Det känns nästan som att ha två eller fler lektioner igång samtidigt men den första och andra lektionen rullar på bra.

Dags för lunch som bestod av en vegetarisk lasagne baserad på ”Chili sin carne” som serverades igår i Bamban, alternativet var blodpudding som inte kändes helt rätt idag bara. Satte mig med ett par elever som hade lite frågor om eftermiddagens kemiprov. De frågade på om begrepp kring atomer, molekyler, värme och temperatur. Jag lämnade bordet och gick upp för att ställa iordning salen inför provet. Eleverna kommer upp en stund senare och de loggar in på sina Chromebooks för att skriva provet digitalt. Det är en sak som gör jobbet mycket enklare, att ha en del av provet automatiskt rättat gör att det går väldigt mycket snabbare att kolla igenom efteråt, samt att elevernas handstil inte längre blir ett moment i sig som tar tid.

Provet är genomfört och går tillbaka för att kolla till 3D skrivaren som nu har kört färdigt, resultatet är bra och jag sätter mig för att fixa till trådar och annat spill som har fastnat på lite ställen när skrivarhuvudet har flyttats över modellen. Bara sand och en plexiglasskiva att fixa till för att få en komplett enhet. Men det får vänta till en senare dag med mer tid.

Avslutar arbetsdagen vid strax efter 15 idag för att hämta sonen lite tidigare på förskolan. Sätter mig i bilen och börjar åka upp genom Göteborg. Det går förvånansvärt bra att ta sig fram idag, den värsta ”rushen” har inte börjat än så trots alla vägarbeten som ställer till det så går det fort fram. Lillkillen har haft en bra dag men gått åt många ombyten. Till och med så att de 4 fulla ombyten som finns på hans plats har gått åt och han har fått låna kläder av förskolan. Att klara sig utan blöja går allt framåt, men idag var en dag med lite väl många olyckor. Bara att ta sig hem och tvätta igen. Frun är redan hemma och vi hjälps åt med att få in kläder i tvättmaskinen, få på sonen lite nya kläder och tvätta av efter en dag med mycket sandlåda. Ställer mig och lagar mat, köttbullar med potatismos, sås och stekt lök. Verkligen uppskattat av hela familjen idag, vilket är kul.