Mitt Liv

Berättat av Eva Örtenberg

Berätta om din dag: ✏️

Tisdag 24 oktober (sol, mulet, 4 C) Däckbyte

Sov risigt pga av att jag frös, trots varmaste duntäcket och överkastet på. Blev tvungen att gå upp mitt i natten och ta fram en extra filt. Efter frukost åkte jag till däckverkstan för att byta till vinterdäck, och råkade komma samtidigt som min särbo Sune.,. Han var redan var där i samma ärende så vi bytte några ord innan det blev min tur. Innan jag åkte från verkstan frågade jag om mina sommardäcks kondition, och han tror att de kan hålla en säsong till, men kanske inte för att köra både till Västerbotten och Skåne. Men behövs det får jag väl byta då.

Det var så trist väder ute, så jag ville inte gå ut, kallt och blåsigt. Kände mig frusen och ruggig hela dan. Det är fortfarande kallt hos mig, runt 19C, trots att elementet i arbetsrummet är varmt. Det är ju särskilt besvärligt när man sitter still så mycket som jag gör. I eftermiddags var jag kall om både händer och fötter. De domnade händerna fick jag värma under varmvattnet, och jag har varmaste stickade jackan på mig inne nu, över både linne och blus – den irländska blå i ull med huva jag hade förra hösten då jag inte ens kunde stå upp pga ryggsmärtorna. Ska ringa Lotta en trappa ner imorn och höra om hon har det likadant. Jag minns att det var problem med kyla här hos mig förrförra hösten också.

Jag trodde de var klara med elmätarbytet igår, men i 15-tiden fick jag ett SMS att de var i trappen, och 1½ min(!) senare slocknade min dator och all elen. Jag hann inte ens reagera. Snacka om kort framförhållning – det är nog rekord! Hoppas inget skadades, jag hann ju inte spara det jag höll på med (mail) och stänga av datorn propert. Jag hade som tur var lite halvvarmt kaffe i termosen, som jag kunde värma händerna på. Som tur var varade inte avstängningen särskilt länge – kanske 20 minuter.

Åkte till min ryggrehabträning på Jakobsbergs sjukhus till kl 16.30. Bra grej efter mina operationer av spinal stenos och synovialcysta i december -22, som hjälpt mig. Idag var vi bara fyra i bassängen, och det blev ett intensivt pass. Det var så skönt att komma ner i det varma vattnet (32 C), eftersom det är så kallt hemma. Efteråt åkte jag till nya Power (fd Mediamarkt) i Barkarby för att titta på deras introduktionserbjudanden, t ex en systemkamera till halva priset (Canon EOS R100 ). Jag köpte inte den, utan bara blå skrivarfärg. Upptäckte när jag kom hem att den var mkt dyrare än på Elgiganten och Clas Ohlson, så jag åker tillbaka och byter den.

Hemma igen strax före 18.30. jag hade knappt hunnit innanför dörren när min äldsta kompis Kicki ringde (vi har känt varann sen vi var 12 år och hade klassrummen bredvid varann i Avesta), och ville prata om blomsterresan till Holland i april, som vi diskuterade för nån månad sen. Jag trodde inte det var bråttom alls att bestämma nåt, men hon hade varit på seniormässan i Gävle och där fått veta av ett resebolag att folk redan börjat boka bussplatser. Jag var trött och orkade inte engagera mig, men vi pratade en stund om de länkar hon skickat, som jag inte hunnit se, och bestämde att prata vidare imorn. Tog in pelargonerna och olivträdet från balkongen – det kan bli minus inatt.

Det känns som jag håller på att få ont i halsen igen, och jag känner mig lite matt, så jag har inte återanmält oss till körminglet (och maten!) efter vår konsert med Beethovens nia på söndag. Det blir en onödig utgift på 2x 210 kr om vi betalt och jag blir dålig. Jag tror dessutom att det är för kort varsel att köpa biljetterna nu, även om det säkert blir trevligt med en körfest, och jag antagligen kommer att vara hungrig då. Jag måste åka hemifrån ca kl 14, repet börjar 15.30 och jag vet inte om vi får mackor eller nåt i pausen innan konserten, även om det bjöds på fikabröd till egen dryck på repet igår. – Det får bara inte hända att jag blir sjuk just nu, så nu måste jag vara försiktig (och gurgla mig)! Gjorde sen kvällsmat, en sallad och varm macka med kallrökt lax, och tittade lite på TV-nyheterna innan jag lade mig ca kl 23 – var jättetrött.

Jag har kollat och ser att jag fick Pneumovax i februari 2018. Man rekommenderar ny spruta för oss 65+ om det gått mer än 5 år sen sist, och den gratis för oss, så det är väl dags igen då. Jag bokar tid på vårdcentralen imorn. https://vardgivarguiden.se/kunskapsstod/smittskydd/amnesomraden/vaccination/pneumokocker-vaccinering-av-riskgrupper/

Nordiska museet vill ha in dagböcker från idag, som en 50-års uppföljning till insamlingen från 1973? Jag kanske hänger på, man har en månad på sig.