Mitt Liv

  • Eva Lagerstedt

  • Eva Lagerstedt

Berättat av Eva Lagerstedt

Berätta om din dag: ✏️

Tisdagen den 24 oktober 2023. Dagbok

Vaknar och tittar upp i taket där projektionen visar siffrorna 5:56 i rött. Det är idag jag ska skriva dagbok. Sätter på klockradion lagom till morgonnyheterna i P4 Halland. Kollar kalendern i mobilen. Inget särskilt idag. Stiger upp ur sängen och in i badrummet, tvättar och klär mig samt applicerar lite mascara på ögonfransarna. Så ja, nu ser jag lite piggare ut. Ute är det mulet och + 8°, inne 21°, lite kallare i sovrummet där vi sover med öppet fönster.

Dags för frukost och som vanligt blir det en tallrik med frukt och bär, fruktmüsli och Mellanfil samt ett glas kylskåpskallt vatten. Jag läser Hallands Nyheter på surfplattan, en Galaxy Tab S7 FE, medan jag äter. Börjar med att ögna igenom gårdagens tidning innan jag laddar ner dagens. Det går på ett ögonblick med Wi-Fi. Huvudrubriken på Varbergssidorna är ”S hittar pengar till skola och omsorg genom minusbudget”. Viktiga områden och jag undrar hur de andra, den styrande majoriteten i kommunen, ska hitta pengar till allt. Regionen och sjukhusen i länet har det inte heller lätt med nödvändigt minskad användning av hyrpersonal och färre öppna vårdplatser som följd. Ute i världen är det krig och elände, oljeutsläpp och miljökatastrofer. Det finns mycket att oroa sig för. Jag ställer undan surfplattan och tänker att idag ska jag nog baka bröd men först borstar jag tänderna.

Till brödbaket använder jag hushållsassistenten. Det blir tre rågsiktsbröd i form och under jäsning och tiden i ugn passar jag på att göra lite annat. Bäddar sängarna och drar upp plisségardinen i sängkammaren, plockar bort lite vissna blad på några krukväxter i fönstren, sätter upp en tavla och stryker några skjortor. Hela tiden har jag radion på.

Maken gav sig i väg tidigt och det ligger på min lott att gå ut med vår hund på förmiddagen. Vi har en morgontrött fransk vattenhund så det blir lagom att gå ut när bröden är klara. Det är flera plusgrader men blåsigt ute. Jag har jeans och tjock tröja, tar höstjackan, behöver ingen mössa idag men tar på ett par skinnhandskar och Goretex-skor. Gräset är nyklippt närmast promenadstigen där vi går men det är vått och längre in är det långt gräs och buskage. Hunden vill gärna gå in en bit från vägen när hon ska göra sina behov så det bra med vattentäta skor. Under promenaden sparkar jag undan lite kvistar som blåst ner här och var på stigen. Jag ser och hör en och annan fågel.

Min pappa som är 94 år bor i ett hus bara en halv kilometer från oss. Jag hälsar på honom nästan varje dag. Ibland tittar jag bara in som hastigast. Idag har han nyss kommit hem när jag besöker honom. Han har varit med min syster i affären. Hon och jag turas om att hjälpa honom handla en gång i veckan. Det blir oftast på tisdagar eftersom den lokala ICA-butiken lämnar 5 % rabatt till alla pensionärer då. Jag byter några ord med honom och går vidare. På min förmiddagsrunda möter och hejar jag på ett par till som är ute och går med hundar. Jag går förbi en tomt där de just nu gör grunden till en villa. En annan villa ser nästan färdig ut. Här jobbar de inomhus. När jag passerar förskolan är där full fart på barnen som leker ute.

Väl hemma möts jag av doften av nygräddat bröd när jag öppnar ytterdörren. Maken har kommit hem och satt i gång med middagsmaten. Vi äter klockan 12 och idag blir det kålpudding, potatismos, kokta morötter och haricotsverts samt lingonsylt. Vatten som måltidsdryck. Efter maten lägger vi oss en stund.

Radion är tyst medan vi äter men nu kommer den på igen. Samtidigt publicerar jag ett inlägg på Instagram. Det är en bild på en ekorre som jag fångade med min Nikon Coolpix P950 för ett par dagar sen. Varje dag försöker jag få till ett kort träningspass framför teven. Idag blir det 20 minuter nu på eftermiddagen. Programmet heter ”Hemmagympa med Sofia”. Det sänds på SVT1 klockan 10 men finns även i flera avsnitt på SVT Play. Jag tittar på Play.

Eftersom jag känner mig lite tung i huvudet är det extra gott med eftermiddagskaffe. Är ju tvungen att smaka på det nybakade brödet också. Då får jag ett meddelande i telefonen att min klocka som varit på reparation är klar att hämta i stan. Bestämmer mig för att låta bilen stå och ta en uppfriskande cykeltur. Det är 13 km enkel väg men inte så jobbigt trots blåsten eftersom jag tar elcykeln, en Crescent som jag haft sedan 2017. På ditvägen har jag dessutom medvind och jag lyssnar på Spotify i mina trådlösa hörlurar Urbanears.

Innan jag hämtar klockan passar jag på att titta på underställ inför vintern. Det slutar med att jag köper en skön, snygg tröja och ett par underställsbyxor, båda i merinoull. Är mycket nöjd när jag cyklar vidare till uraffären. Min klocka är som ny och jag får även bytt batteri på vår äldsta dotters armbandsur, vilket hon fått i examenspresent. Klockan blev liggande då batteriet tog slut. Batteribytet kostar 220 kronor plus 50 kronor för kortning av länken.

Nu har det börjat bli mörkt ute men jag har bra belysning och cykelväg hela sträckan hem. Enda nackdelen är att det blåser ganska rejäl motvind sista biten. Jag tar det tämligen lugnt. Har ju ingen tid att passa. Ökar från ettan till femman på elcykeln. Det tar mer på batteriladdningen men jag är ju snart hemma. Nu går det lättare.

Vår dotter med familj bor bara ett stenkast bort från oss. Jag hämtar en av brödkakorna hemma och cyklar sen vidare till dottern med brödet och hennes klocka. Nyss hemkomna blir de glada över besöket. Särskilt vårt ena barnbarn som genast skär upp brödskivor och gör mackor till sig. Äldsta barnbarnet har en tid lånat min gitarr men fick en ny igår. Jag träffade honom inte då så nu vill jag höra vad han säger om den nya gitarren och få tillbaka min egen. Nya gitarren låter bra och både han och jag är nöjda.

Kvällsmaten för min del består av hemgjord äppelkräm med mjölk och dagsfärskt bröd med Onsalakorv och tomat. Helt klart en av mina favoriträtter på kvällen. Nu blev det korv annars är ost det pålägget vi alltid har hemma och som vi båda gillar bäst. Efter maten skär jag upp resten av brödet i skivor och lägger i frysen. Vi förvarar allt vårt bröd fryst.

Dagens sista runda med hunden blir nu i gatlyktornas sken. Vi bor i ett lugnt och fint område. Det är inte många som är ute så här dags, bara de som rastar sina hundar liksom jag. Nu är det vinterjacka och pannband samt reflexväst som gäller. Det är skönt med en promenad innan vi slår oss ner framför teven. Det blir bara frukt till kvällsfika idag.

Somnar efter ett tag framför teven. Bannar mig själv för att jag inte borstade tänderna innan jag la mig i soffan. Klockan har blivit tolv innan jag kommer i säng på riktigt. Tittar i mobilen innan jag lägger den på nattduksbordet, sätter på projektorn på klockradion och somnar.

Eva, 66 år