Mitt Liv

Berättat av Erna Nehls

Berätta om din dag: ✏️

Det blev lite sovmorgon och klockan 8.50 gick min man Gert och jag upp. Jag tog mina mediciner, två tabletter för blodtrycket, en mot höga blodfetter och en för att förebygga propp, som jag ätit sedan sommaren 2022. – Det var +8 grader ute skrev jag upp i min dagbok. Jag använde nässpray för förkylningen som jag ådrog mig på hemresan från Österrike i fredags. Men jag var mycket bättre nu!

Till frukost åt Gert havregröt och två smörgåsar med honung och ost. Jag åt en liten portion gröt, en kopp kaffe med mjölk och tre halva smörgåsar med kaviar, leverpastej och äpplemos.

Sedan duschade jag och tvättade håret. Jag tog på mig en linneblus som jag fått av dottern och en svart kofta med cerise blommönster, som jag hade köpt för många år sedan. Svarta långbyxor, som jag också fått från Camilla. – Jag blev lite trött och jag vilade mig på vår gästrumssoffa en stund på förmiddagen.

Klockan 12 drack Gert kaffe och åt smörgåsar. Jag åt en liten yoghurt och jag tog en Noskapin så att jag inte skulle hosta. Sedan tog Gert och jag spårvagn till Brunnsparken i stan och vi gick en liten sväng in i Nordstan, där det var mycket folk som vanligt. Sedan följde Gert mig till hotell Eggers vid Centralen, där jag skulle träffa Aktiva Seniorer från Lerum klockan 14. Jag är medlem i föreningen sedan vi bodde i Lerum fram tills vi flyttade till Göteborg sommaren 2012. Gert gick till Hörcentralen i Gårda där han lämnade in sina hörapparater för reparation. Han promenerade hem till Kvibergsstaden sedan.

På det fina hotellet Eggers var vi 60 Seniorer som var anmälda till ett möte där med lunch och visning. Jag satte mig på en ledig plats vid ett bord för 12 personer, där även en f.d. arbetskamrat, Iréne från Lerums bibliotek där jag arbetat, också satt. Bredvid mig satt Gunvor som varit lärare i Stenkullen och som visade sig hade varit vårt barnbarn Agnes mellanstadielärare på 2000-talet. Vi hade mycket att prata om och det var trevligt! Vi fick råkostsallad först och sedan varmrätt, som var ugnsbakad sej med brynt smör och små fina potatisar, rödbetor, kapris och andra kryddor.

Sedan blev det kaffe och två småkakor, en Dröm och en Schackruta. Medan vi drack kaffet så kom Eggers hotelldirektör Jessica och berättade intressant om husets historia. Hotellet hette från början Järnvägshotellet och det byggdes 1858 och det har haft några olika ägare och andra namn. Det har varit rivningshotat då det skulle köras spårvagnslinjer utanför, men det har varit hotellverksamhet hela tiden sedan starten. Det moderniserades på 1970-talet och gamla inredningar ställdes upp på vinden, men på 1990-talet plockades de gamla väggarna och inredningen fram igen och nu är det k-märkt och mycket fint och påkostat. Vi fick titta på två av hotellrummen. Det ena var där Jussi Björling brukade övernatta vid besök på Eggers. Där var sängen rund och med många fina detaljer i rummet. Det andra som vi fick se var ett lyxigt fint rum med balkong, från vilken det brukar vara körsång vid Luciatid. Jessica berättade också att prins Bertil också övernattat där tillsammans med mrs Lilian Craig innan de fick gifta sig. De checkades in i var sitt rum, fast rummen låg intill varandra med en dörr emellan fick vi veta.

Efter guidningen åkte jag spårvagn hem igen och var hemma vid 17-tiden. Vårt barnbarn Axel ringde och frågade om han kan sova hos oss i Göteborg två nätter nästa vecka, då han skall arbeta i Göteborg. Han bor annars i Vänersborg. – Gert värmde middagsmat till sig från gårdagen. Det var pasta och falukorv och han stekte också två ägg till sig och han åt vitkålssallad till. Jag var inte så hungrig. Jag lade lite korv på en smörgås som jag åt till en kopp te. Några plättar och lite björnbärskräm blev det till efterrätt för oss båda. – Jag blev lite trött igen sedan och vilade mig en stund på soffan efter maten.

Klockan 19.30 satte vi på TV till nyhetsprogrammet Rapport, där det handlade om konflikten mellan Israel och Palestina och det hemska kriget mellan Israel och Hamas i Gaza. Det handlade även om Rysslands krig i Ukraina. Vi tittade sedan klockan 20 på det trevliga frågeprogrammet ”Fråga Lund”. Efter det tittade vi på SVT Play och vi såg ”1 mot Sverige”, som vi missade när vi var i Österrike. Vi hann också se ”Hemma med Ernst” på TV 4 och på Play kunde man spola bort reklamen.

Jag var lite öm i ena örat och jag tog två Alvedon före läggdags. Jag skrev vid köksbordet i min dagbok vad som hänt under dagen. Efter tandborstning läste jag i sängen lite i en bok som heter ”Där isarna råmar”. Gert läste i sin bok ”Sarek” och klockan blev en bit över midnatt innan vi släckte lampan och kramades godnatt.