Mitt Liv

Berättat av Elisabeth

Jag heter Elisabeth och kallas Eliza (Elajsa). Jag går i en B-skola. Femte och sjätte klassen går i samma klassrum, och har samma lärare, Åke 40 år. Vi är 22 st. i 5-6:an, utom magistern. Jag går i sjätte klass, och fyllde 12 år i februari. I sjätte klass är vi fjorton elever, och i femte är dom åtta st. Vå går nio år i grundskolan. Vår skola är röd. I bottenvåningen är det korridor, klassrum, hall och trappuppgång till lärarbostaden i övervåningen. På andra sidan en liten väg ligger det andra skolhuset. Där går 1-2:a- och 3-4:a. 1-2:an har en ”fröken” som lärare. De är 13 st. I 3-4:an har de magister. Där är de 19 elever. På övervåningen finns det en gymnastiksal där vi har ett bordtennisbord står. I materialrummet som också är på övervåningen står ännu ett bordtennisbord. Jag tycker att det är väldigt roligt att spela bord-tennis. Jag har ett Kjell Johansson-racket. Det kostade 32 kr. Jag köpte det när jag gick i fyran. Vi spelar mest fotboll på rasterna nu. Vi har också schack, och bordtennisturnering.

Vädret är kallt för årstiden. Igår, tisdag, kom oljebilen hit till skolan och fyllde på 5 000-liter i vår oljetank. På eftermiddagen ska vi åka skolbuss till Fellingsbro samhälle, där hälften av klassen har textilslöjd, och hälften av klassen har träslöjd. Efter skolan skall jag spela fiol. Jag får en lektion i veckan. I kväll ska jag på barnkör och juniorer. Vi är åtta personer i vår familj. Vi har ett lantbruk med kor. Min äldsta syster heter Anna Carin, och är 19 år, sen kommer Ingegerd som är 18 år, Marianne är 15 år. Jag är 12 år, Monica 8 år, och till sist Lars-Göran, som är 3 år. Jag tycker att syskon är något väldigt värdefullt, och vi tycker mycket om varandra, även fast vi är 6 st., och 8 i familjen.

Vi har tre rum o kök på nedervåningen. I övervåningen bor min morfar och mormor. Mormor heter Anna och fyllde, 70 år igår. Morfar heter Bertil och är 78 år. De har två rum o kök, plus badrum. Mormor har också höns. I går när mormor fylTde var det mycket folk i huset. Bl.a två Lapphundar. Hundarna heter Dorry och Lakka. De är jätte-härliga. Nu är dom väl hemma i Oxelösund.

Jag åker skolbuss till skolan varje dag. Den kommer ung. 20 min. över sju. Kl. 20 min i elva på förmiddagen äter vi skol-lunch. Vi börjar skoldagen kl. 10 min. över 8: Vi slutar skolan halv tre på månd., tisd. och torsd. På onsdagar slutar vi 20 min. över 2. På fredagar slutar vi 10 min. i tre. Vi går alltså i skolan 5 dagar i veckan. Nu ska jag sluta den här lilla ”rapporten”. Jag förstår att mycket, ja kanske allt är annorlunda. Många hälsn.