Mitt Liv

Berättat av Elin

Jag är född 1923. Alltså nyss fyllda 50 år. Jag är gift sen 25 år och har en son som blir 20 år i år. Något fler barn har vi inte haft, jag har heller aldrig längta efter , en stor barnaskara. Jag kommer från ett hem där vi är 8 syskon.

Vi är en helt vanlig arbetarfamilj, min man arbetar i skogen som förman åt Domänverket ett ganska slitsamt arbete och dessutom rätt så dålig betalning. Deras lön har först på senare år kommit opp så pass att dom känner sig ha människovärde, men att tänka sig att försörja en familj på den, då får man vara något av finansgeni. Vi har försökt det i nio år, och vi har bara 1 barn, det var ganska så knepigt. Vi bodde då hos hans föräldrar, hade låg hyra, och själv sydde jag alla kläder till mig själv och vår son. Jag har alltid varit intresserad av mat – både att laga och äta den så jag la ned ganska mycket arbete på mat och kunde på så sätt få matkontot billigare.

Jag har jobbat som affärs biträde i ca 15 år. När vi sedan fick vår son var jag hemma ett antal år tills jag fick plats som föreståndare för Malå folkbibliotek och som jag fortfarande innehar. Första tiden var detta endast kvällstjänst så på dagen fanns jag alltid till hands när vår son, då var helt liten, behövde mig. För ett par år slogs skol- och folkbiblioteket tillsammans till ett och därmed fick jag nästan en heltidstjänst. Det är ett roligt och stimulerande arbete och med våra mått mätt inte alls så dåligt betalt, fast det beror ju vem man jämför med. Vad som oroar mig mest är att jag tycker att dagens ungdom har släppts allt för långa tyglar. Den generation som jag tillhör var ganska för strängt hållet och det har väl sina nackdelar det med. Jag har ju rätt så mycket att göra med skolungdomar och jag tycker nog att många är ganska ouppfostrade. Dom har fria läromedel, ja allt skolmaterial, dom lär sig aldrig vad en sak kostar, dom bara förstör och sedan hämtar nytt hos lärare eller vaktmästaren. Det avspeglar sig även på de böcker som dom lånar på biblioteket, dom river o sliter å slänger som om dom trodde att pengarna kommer från skyn och inte via våra skattsedlar. Fast å andra sidan finns det väl många vuxna som verkar tänka på samma sätt.

Nu skall jag övergå till det riktiga ämnet nämligen den. Väckarklockan ringer 5:20… Det är dags att börja dagen, först kokas kaffe som vi låter oss väl smaka tillsammans med ett par bitar socker och en hembakt bulle. Under tiden vi dricker kaffe så börjar gröten puttra i grytan. Det är havregrynsgröt kokt på vatten. Till den har vi socker o mjölk samt smörgås bestående av husmansbröd, smör och som på lägg har vi i dag ägg, kaviar samt ost (Port salut). Grötfrukost äter vi mellan 6:15 – 6:30, under tiden hör vi på matbörsen i radio, i övrigt svarar Olle Björklund och Alicia Lundberg för ett trevligt morgonprogram.

Tiden mellan kaffe och grötfrukost utnyttjar vi så här: maken cyklar ut med vår hund, en 1/2 mil eller så, det är en strävhårig Worsterrier så hon behöver mycket motion, själv ordnar jag till mat som maken skall ha med till skogen. I dag blir det biff med lök samt en bit färsk gurka samt 1/2 1. lingondricka hårt bröd o smör, det är frukostmålet som ätes mellan kl. 10:00 – 11:00. Kl. 13:30 är det eftermiddagsfika, till det har han mjukt bröd samt pålägg som i dag är kokt, kallt randigt fläsk. Det är kraftig mat som en kroppsarbetare behöver. Själv har jag ätit samma mat på förmiddagen, fast i stället för fläsksmörgåsarna till kaffe har jag tagit en veteskiva. Middagen äter vi tillsammans kl. 17:00. I dag bestod den av köttsoppa, (rest sen tidigare) i den ingår nötkött, kålrötter, potatis och klimp. Varm o god mat en kall dag.

När vi har ätit så cyklar maken ut med hunden för aftons motion och jag tar hand om disken. Efteråt slår vi oss ner i rummet fram för TV:n, jag virkar dessutom på en duk som min syster skall få. Maken läser en bok av Bagley Lindansaren, ny för hösten. Under dagen har jag varit på biblioteket, det är onsdag, alltså har jag haft lågstadiets barn, ja inte hela lågstadiet utan endast en klass uppdelad i två grupper. Jag har läst två sagoböcker för dom. Samma böcker för båda grupperna nämligen: ”Jag vill bli flygare” samt ”Hattstugan”. Dessa stunder uppskattas mycket av eleverna.

I övrigt har jag packat upp och gjort klar en del nya böcker. Det har kommit många och bra böcker denna höst.

Så skall jag väl tala något om hur jag är klädd en sån här dag. Underkläderna består av nylon förutom trosorna som är av bomull, det är skönare så. Strumporna eller strumpbyxor som dom flesta har nu är även nylon. Dessa strumpbyxor kom till när det korta kjolmodet slog igenom, till korsettfabrikanternas, nära nog, undergång. Under tiden jag stökar på hemma på morgonen har jag en rock av bomullstyg, luftig och skön.

När jag sedan skulle gå till jobbet bytte jag till ett par bruna långbyxor i bomull och konstfiber samt en brun jumper med lång ärm även denna av konstfiber, under jumpern har jag en brun och vit blommig blus i tunn bomull. På fötterna har jag ett par bruna mocka kängor med sula av någon slags plastvara, ganska otrevlig att gå i men sånt vet man inte förrän efteråt, tyvärr. Jag har en kappa i brunt – beige grovt fiskbensmönstrat, härligt ylle tyg, bruna handskar samt brun halsduk. På huvudet har jag en bisam mössa i så kallad ryssmodell. Eftersom min svärmor nyss har dött så bär jag ett sorgband snett över kragen. När jag kommer till jobbet byter jag på mig ett par träskor.

Hur vi bor: Vi bor i en källarlös enplansvilla med en kvadratyta av 78 m2. det är 4 r. å kök, badrum, tvättstuga, pannrum, förråd, samt garage. de sista fyra utrymmen ingår inte i 78 m2. I övrigt har vi tvättmaskin, kyl, sval, frys, hushållsassistent, radio och TV men ej diskmaskin. Rummen har vi möblerat med blandat gammalt och nytt, vi har bl.a. ett skåp som är ca 150 år. Golvbeläggningen är i stora rummet och sovrummet parkett i de övriga plastmattor, ett härligt material som tål det mesta. Några heltäckande mattor kommer inte i vårat hus, dom är allt för ohygieniska, men sköna att gå på är dom. Gångmattorna är i huvudsak hemvävda trasmattor.

Som uppvärmning har vi olja hur länge vi får ha den nu efter den oljebrist som råder i öst. Oljan är dyr nu, ca 340 – 350 per 1000 liter. Vi kan även elda ved i våran panna så helt rådlösa blir vi inte.

Vi har bil, en Wolks Wagen, billig och bra bil. Sonen har en Saab som han strängt taget inte har råd med eftersom han gör sin värnplikt detta år – men -. Vi betalar 145:- i vattenavgift per år i detta ingår service av gatlyset. Tomten är 1190 kv. m. där odlar vi potatis och andra köksväxter. Ja, det var ungefär vad jag har att säga ”hundraåringen” det är ju inget särskilt men ni har väl en papperskorg även hos er, i så fall så är ju allt glömt om 100 år. Några foton av den aktuella dagen har jag tyvärr inte.