Mitt Liv

Berättat av Dockekulla

Berätta om din dag: ✏️

Kliver ur sängen eller rättare sagt soffan efter ännu en vaknatt. Vi bor på landet i Östergötland, jag och min sambo sedan 35 år tillbaka. Vi har sex hundar, fem norska buhundar och en hedehund (älghund). För drygt 14 dagar sedan blev den första hunden magsjuk, troligen smittad på en hundutställning i Sundsvall. Sedan dess har hundarna insjuknat en efter en och måste ut hela tiden. Vi har en stor inhägnad på 3000 m2 så man behöver bara öppna dörren för att de ska komma ut. Men sovrummet är på andra våningen så nu har jag försökt sova på soffan för att ha nära till dörren. När jag tagit mig upp tänder jag upp i vår vedpanna i köket som värmer hela huset. Torkar golven. Värmer lite kaffe i perkolatorn. Drar igång datorn. Jag har kontor hemma, på övervåningen, jobbar på ett skogsföretag. Skickar ett kontrakt. Springer ner, öppnar dörren till hundarna. Lägger på mer ved. Gör iordning hundmat och mediciner. Tar in hundarna och trugar i dem som inte vill äta lite dietmat och mediciner. Fortsätter jobba. Lunch blir rester från dagen innan. Sambon tar emot någon som ska köpa en skrottraktor som ska exporteras till Baltikum. Jag plockar fram registreringspapper. Hundarna ut igen. Nytt möte via Teams efter lunch. Em kaffe med ett par Mariekex. Lägger på mer ved.Nytt möte via Teams. Dags för mat till hundarna, de får pytteportioner. Berättar för hunden som fyller 7 år idag att för första gången kan vi inte fira med godsaker. Lagar mat, hjortsadel ( snabbmat) och egen potatis. Tar hand om en påse äpplen som börjar bli mjuka och förvandlar till äppelkaka med kolasmak.

Ansluter till ett webbinarium om forskning på nordiska spetsar ( hundar.) Två år återstår av projektet som analyserar 144 prover från hundpälsar som är mer än 100 gamla, insamlade i norra Sverige. Provresultaten jämförs med dagens population av hundar. Metoden som används är genetisk provtagning. I pausen av föreläsningen som sänds via Zoom dricker vi kaffe, äter äppelkaka, tänder i pannan hämtar ved och släpper ut hundar.

Efter föreläsningen ringer jag upp min kompis som bor utanför Trondheim. Vi pratar om föreläsningen, hundarna, sjuka föräldrar, vildsvinspesten i Fagersta. Tidigare på dagen läste jag i en jakttidning på nätet att skottpengarna för att utrota vildsvinen i Norge höjs till 3000-5000 kr per gris. Vi pratar lite om Ukraina och Hamas. Det är sent när vi slutar prata 23:15

Skickar en påminnelse om anmälningstiden till en hundutställning till min dotter via Messenger.

Släpper ut och in hundar, eldar, borstar tänderna. Kryper ner i soffan, läser lite i en bok: I Marsfjällets Skugga av Bernhard Nordh. Inköpt på loppis i Långviksmon för en månad sedan. Släpper ut och in två hundar. Känner mig rätt slut.