Mitt Liv

  • Christina Sandberg

Berättat av Christina Sandberg

Berätta om din dag: ✏️

FN-dagen den 24 oktober 2023

Jag vaknade klockan 8, som vanligt. Hiko och jag låg och kramades en stund, som vanligt. Han gick ner för att göra frukost. Jag låg kvar, som vanligt, och tittade ut genom det stora sovrumsfönstret. Marken låg vit och det skimrade av rimfrost i träden. Vackert! Den första snön, som ligger kvar, kom den 12 oktober. Hiko ropade att frukosten var klar, som vanligt. Vi drack te, tranbärsjuice och Proviva, åt hårda smörgåsar med ost och skinka, rostat bröd med ost, ägg och yoghurt med honung och jag med några frusna blåbär som är bra för synen. En vanlig frukost för oss.

Efter frukost läste vi Norrländskan (papperstidningen förstås). Oroliga tider i världen med krig i Ukraina och krig mellan Hamas och Israel och oroligt i Sverige med gängkriminalitet. Även lokalt är det tråkiga nyheter om utlandsfödd personal som måste sluta på äldreboendet i Harads p.g.a. vansinnig politik från vår nuvarande högerregering. Minimilönen måste vara 27 000 kr i månaden för att få stanna i Sverige. Många uppskattade arbetskamrater kan inte få den lönen och måste utvisas!

Hiko gick till Smedjan och jag bäddade och vek tvätten från igår. Jag packade ihop de FN-saker som vi skulle ha på kvällen.

Till lunch åt vi havregrynsgröt, en hårdmacka och en banan, som vanligt.

På eftermiddagen gick Hiko och jag till skolans gympasal och gjorde i ordning för det årliga firandet av FN-dagen. Vi ställde ut bord och stolar och hängde upp en stor affisch med FN-flaggan och texten ”Engagera dig för en bättre värld. Vi måste ju hoppas!

Anna-Karin, Markus och Anton, vår son, anlände och började förberedelserna för kvällens spelning.

Hiko och jag gick hem och åt middag: Rödspätta, potatismos, grönsaker och tunnbröd.

Vi duschade och bytte om till finare kläder. Jag tog på mig mina sköna svarta byxor och en mjuk ljusblå jumper.

Sedan var det dags att gå tillbaka till skolan. Hiko hade med sig kanelbullarna som han hade bakat dagen innan och jag började koka kaffe i den stora kaffekokaren. De övriga medlemmarna i Kulturföreningens styrelse kom med sina goda bakverk.

Inträdet var 60 kronor och det gav 1950 kronor till Världens barn. Fikat kostade 40 kronor och det gick till Kulturföreningens verksamhet. Musikerna spelade folkmusik, en blandning av egetproducerat och irländskt. Markus spelade nyckelharpa, Anton spelade gitarr och bas och Anna-Karin spelade gitarr och sjöng. Det blev en jättemysig kväll med härlig musik, gott fika och mycket folk.

Skolbarnen hade en utställning med arbeten om Barnkonventionen och barnen i världen.

Efter firandet hjälptes många åt att städa lokalen och 21.30 gick vi hemåt, nöjda med årets evenemang.

Vi såg ”Hemma med Ernst” i efterhand på Play medan vi drack te och åt en skorpa. Sedan var det dags för sena nyheterna med samma dystra nyheter som i morgontidningen.

Klockan hade hunnit bli 23.30 när vi gick till sängs. Vi kramades en stund innan vi pussade godnatt….som vanligt.

Christina Sandberg

Övre Svartlå 301

96198 Boden